Fryske dúmkes

Fryske dúmkes

Het is weer sweet friday! Vandaag deel ik een recept voor heel bescheiden ogende, maar waanzinnig lekkere koekjes met jullie: Fryske dúmkes. Wie kent ze niet?

Nou ik dus, tot een maand geleden. We gingen met de familie naar Vlieland, mijn lievelingseiland in Nederland. We gaan er elk jaar een weekend samen naartoe en het gaat nooit vervelen. Gezien we 1,5 uur voor vertrek van de boot al in de haven waren, dronken we een kopje koffie om wakker te worden met een gigantisch lekker koekje erbij. Alleen om die reden al wilde ik een tweede kopje.

Mijn moeder vroeg de serveerster naar de naam van het koekje en kreeg een onverstaanbaar antwoord wat na verdere uitleg een Fries duimpje bleek, of zoals de serveerster netjes zei: Fryske dúmkes. De duimpje refereert naar de duim van de bakker die als ‘handtekening’ in het koekje gedrukt wordt. Hoe dan ook, deze koekjes MOEST ik proberen te maken tijdens ons Vlieland weekend. And so I did. Ik maakte er denk ik wel 60 en ze waren binnen één avond en ochtend op. Met dank aan de 8 aanwezige volwassen en 5 kinders.

Fryske dúmkes

Toch ben ik thuis verder gaan experimenteren met het koekje en heb ik een paar aanpassingen gemaakt waardoor ze nog beter werden. De combinatie en hoeveelheden van kruiden zijn echt belangrijk in dit koekje en bepalen de smaak. Eveneens het gebruik van hazelnoten maakt dit koekje TOP. In sommige recepten zie je dat er amandelen worden gebruikt in plaats van hazelnoten, maar dat zou de Amelandse versie zijn (en net iets minder lekker als je het mij vraagt).

Je hoort al, er zit veel liefde in mijn versie van deze Fryske dúmkes. Maken dus <3

Fryske dúmkes

Fryske dúmkes

Geschreven door september 15, 2017
10 minuten
Voor 60 personen

Benodigdheden

 • 350 gram bloem
 • 200 gram bruine basterdsuiker
 • 150 gram hazelnoten
 • 2 tl anijszaad
 • 2 tl anijspoeder
 • 1 tl gember
 • 1/2 tl kaneel
 • 1/4 tl zout
 • 2 tl bakpoeder
 • 220 gram boter
 • 2 eieren
 1. Rooster de hazelnoten en hak ze fijn. Meng ze samen met alle droge ingrediënten door elkaar.
 2. Snijd de boter in blokjes en kneed deze samen met de eieren door de droge ingrediënten tot het goed gemengd is.
 3. Vorm een bal van het deeg, wikkel in vershoudfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast. Zo krijgen de kruiden de kans om extra goed in het deeg te trekken.
 4. Verwarm de oven voor op 165 graden en beleg een grote bakplaat met bakpapier.
 5. Maak twee lange dunne rollen van het deeg (waarbij de breedte van je rol de lengte van je koekje bepaalt) en druk plat. Snijd koekjes met een breedte van 2-3 cm van het deeg en leg op de bakplaat.
 6. Druk met je duim (ik deed het stiekem met mijn wijsvinger) op elk koekje en bak ze vervolgens in 18 – 20 minuten gaar.

Reacties op Fryske dúmkes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief