Deze citroentiramisu is een absolute must-make voor deze zomer en het is de lekkerste tiramisu die ik ooit op heb. Misschien heeft dat er ook mee te maken dat ik niet zo van ‘normale’ tiramisu hou, maar wel enorm van citroen.
Deze citroentiramisu heeft alles wat je van een goede zomertoet verwacht: romig, luchtig, zoet, fris en onweerstaanbaar lekker. Je wilt blijven eten. Riskant. Het recept komt uit het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, de winnares van het derde seizoen Heel Holland Bakt. Ik at deze tiramisu voor het eerst toen ik na haar boekpresentatie een hapje mee at met de andere Heel Holland Bakkers. Liefde op het eerste gezicht!

recept
De lekkerste citroentiramisu
Deze citroentiramisu is een absolute must-make voor deze zomer en het is de lekkerste tiramisu die ik ooit op heb. Misschien heeft dat er ook mee te maken dat ik niet zo van 'normale' tiramisu hou, maar wel enorm van citroen.
Ingrediënten
- 2 pakken lange vingers
- 2 biologische citroenen
- 4 gelatine blaadjes
- 2 eieren
- 50 gram boter
- 350 gram kristalsuiker
- 300 milliliter slagroom
- 350 gram mascarpone
- 150 milliliter limoncello
Bereiding
De citroentiramisu kun je het beste een dag van tevoren klaarmaken, ze smaakt extra lekker als ze al een dagje in de koelkast heeft gestaan en goed ‘ingetrokken’ is.
- Rasp de schil van 1 citroen en rasp van de andere citroen de helft van de schil. De andere helft schaaf je eraf met een dunschiller. Houd de rasp en de geschaafde schillen apart. De rasp heb je nodig om de citroenroom te maken en de schillen voor decoratie. Pers vervolgens de citroenen uit.
- Citroenvla. Week de gelatineblaadjes voor 10 minuten in koud water. Splits de eieren en houd de eiwitten in een brandschone kom apart; deze heb je straks nodig, Doe de boter en 50 gram kristalsuiker in een pannetje en laat smelten tot de suiker helemaal is opgelost. Voeg vervolgens 75 milliliter citroensap en de citroenrasp toe. Roer goed en zet het vuur laag. Voeg daarna de eidooiers toe en blijf roeren tot het mengsel indikt. Laat het niet koken, want dan stollen de eidooiers! Als het de dikte van vla heeft bereikt haal je de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan de citroenvla. Roer tot ze volledig is opgelost.

- Citroenroom. Breng 100 gram kristalsuiker met 2 eetlepels water aan de kook. Als de suiker 114 graden heeft bereik kun je beginnen met het stijfkloppen van de eiwitten met een mixer. Zodra ze wit beginnen te worden voeg je 25 gram kristalsuiker toe. Klop door tot er zachte pieken ontstaan. Als de suiker 120 graden heeft bereikt, haal je de pan van het vuur en giet je het voorzichtig over het eiwitschuim, terwijl je blijft kloppen met de mixer op middelhoge stand. Blijf nog een paar minuten doorkloppen zodat het mengsel wat afkoelt, daarna voeg je de citroenvla toe. Meng met een spatel tot een glad mengsel.

- Neem een nieuwe kom en klop de slagroom tot yoghurtdikte. Roer in een andere kom de mascarpone los en zacht. Meng de slagroom, mascarpone en 40 milliliter limoncello door elkaar. Spatel dit mengsel door de eiwitten-citroenvla. Dit is je citroenroom voor de tiramisu! Doe de citroenroom in een spuitzak met een grove, gladde, ronde spuitmond.

- Limoncello siroop. Breng de 50 gram suiker met 50 milliliter water aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de overgebleven limoncello toe. Dit is je limoncello siroop; zet even opzij.
- Tiramisu. Sarena adviseert om je bakvorm met acetaatfolie te bekleden, zodat je de tiramisu makkelijk eruit kunt krijgen. Ik maakte de tiramisu in een vierkante bakvorm met een losse rand, die ik volledig bekleedde met vershoudfolie. Beleg de bodem met een laag lange vingers en besprenkel deze met de helft van de limoncello siroop. Spuit hierop een derde van de citroenroom en strijk glad. Beleg opnieuw met de lange vingers en besprenkel met de andere helft van de limoncello siroop. Spuit weer eenderde van de totale citroenroom erop en strijk glad. Spuit de resterende citroenroom vervolgens in mooie doppen er bovenop. Laat de tiramisu minstens 3 uur opstijven in de koelkast, of 1 uur in de diepvries.


- Decoratie. Snijd de geschaafde citroenschil in dunne reepjes. Breng in een pannetje een bodempje water aan de kook en doe hier de reepjes in. Kook ze 3 minuutjes en giet het water dan af. Herhaal dit nog twee keer, op deze manier verdwijnt de bitterheid van de citroenschil. Breng daarna 100 gram kristalsuiker met 100 milliliter water aan de kook en voeg de reepjes citroenschil toe. Kook dit voor 5 minuten en laat de reepjes hierna uitlekken. Rol ze door de overgebleven suiker en leg ze daarna op een stuk bakpapier om te drogen.
- Haal voor het serveren de taartrand en de acetaatfolie/vershoudfolie van de tiramisu af. Als je geen folie hebt gebruikt kun je dit ook met een warm mes losmaken. Versier de citroentiramisu met de gesuikerde citroenreepjes en ENJOY ZOETJES!
23 reacties
Ik ben ook gek op citroen!! Dit klinkt wel heel erg lekker 🙂
Ja, hij is onweerstaanbaar lekker!
Heb je een alternatief voor limoncello? I.v.m. Zwangerschap.
Dan zou ik gewoon een citroensiroop gebruiken!
Klinkt echt ontzettend lekker!!
Is ook echt to die for!
Heb dit recept nu al twee keer gemaakt, het is zó heerlijk! De tweede keer dat ik het maakte, heb ik er schuimpjes van Franse merengue, slagroom en aardbeien op gedaan. Dat was een noodgreep omdat ik een andere, grotere vorm moest gebruiken en te weinif citroencréme had gemaakt. Die hou ik erin, lekker!
Dat is zo leuk om te horen, klinkt als een mega goede combi inderdaad! Thanks!
Klinkt erg lekker. Mijn vriend houdt niet van desserts, maar wel van citroen. Misschien dat dit hem dus wel blij maakt!
Klinkt als een goede optie! Ik ben benieuwd 🙂
Ziet er heel lekker uit!
Hoe groot is de vorm die je hiervoor gebruikte?
Ongeveer 25 x 25 cm.
Heb al een aantal keren tiramisu gemaakt, maar deze met citroen nog niet! Wat een leuke kleur heeft je Kitchenaid ook 🙂
Hihi thanks! Ben nog steeds in love met die kleur ook <3
Hoi! Klopt het dat de suiker die je bij de decoratie gebruikt niet wordt mee genomen bij de benodigdheden?
Je hebt gelijk, ik heb het meteen even aangepast!
Hoe meet je de temperatuur in de pan?
Daar heb je speciale thermometers voor 🙂
Lekker zeg! Dank je wel voor het recept. Ik was alleen in verwarring door de slagroom op yoghurtdikte. Bij mij is het daardoor allemaal iets te weinig luchtig geworden. Volgende keer ga ik uit van wat dikkere yoghurt 🙂
Ah, dat is jammer! Ze noemen het ook wel ‘lobbig’ kloppen. Zou het dan toch dichter bij kwark in de buurt komen? 😉
WoW ik was al gek op de lemon custard maarre dit ga ik zeker maken. Ziet er zo heerlijk uit en ik ben ook gek op citroen. Bedankt weer voor het recept.
Ageeth
Wat leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vond 😀
Ziet er zo lekker uit! Ik wil hem voor 6 personen gaan maken, kan ik gewoon alles door twee delen?