Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Notenkaramel tartelettes

Zoetrecepten

De allerlekkerste notenkaramel tartelettes van Amsterdam scoor je bij Petit Gâteau en vandaag mag ik het recept met jullie delen op Zoetrecepten!

Ga je een dagje naar Amsterdam? Dan is er één zoete hotspot waar je sowieso naartoe moet: Petit Gâteau. De naam van deze Franse Patisserie verklapt al dat je hier kleine taartjes kunt kopen. De allerlekkerste kleine taartjes van Amsterdam, als je het mij vraagt. Je kunt ze op twee plekken vinden: vlakbij Centraal Station op de Haarlemmerdijk én bij mij om de hoek in de Foodhallen.

Een paar jaar geleden mocht ik een toffe workshop volgen bij de eigenaresse Meike Schaling en creëerde ik mijn eigen Petit Hero frambozen tartelette. Inmiddels heeft ze haar eigen bakboek: “Kleine taartjes” (surprise). In haar boek neemt ze je mee in de magie van alle kleine taartjes die zij al jaren maakt. Vanuit het basisrecept voor de pâte sablée (zanddeeg) laat ze zien hoe je 60 variaties kunt maken met allerhande vullingen: gezouten karamel, crumble, tarte tatin, rabarber en nog zoveel meer. Elke vulling en topping wordt van voor tot achteren uitgelegd en door deze te combineren zijn de mogelijkheden oneindig. Stiekem had ik niet verwacht dat een zaak zoals Petit Gâteau haar recepten zomaar bloot zou geven, maar daarom ben ik des te meer dankbaar voor dit boek.

Vandaag mag ik een klein taartje met jullie delen. Die keuze was niet moeilijk: notenkaramel tartelettes. Ik heb de hoeveelheden aangepast zodat ze precies passen bij de halve hoeveelheid van mijn zanddeeg. En LEKKER dat deze zijn! Happy sweet friday!

Enthousiast geworden over Kleine Taartjes? Je shopt ‘m voor 17,50 via deze link. Deze recensie is mede mogelijk gemaakt door Kosmos uitgevers.

Zoetrecepten

Notenkaramel tartelettes

Door | 75 minuten + baktijd | 10 personen

Dit heb je nodig

    • 0,5 recept zanddeeg
    • 250 gram noten (bijv. hazelnoten, amandelen, pistachenootjes, pecannoten)
    • 60 gram slagroom
    • 25 gram water
    • 85 gram suiker
    • 1 tl honing
    • 10 gram gezouten boter

    En zo doe je het

    1. DEEG. Bereid het zanddeeg volgens dit recept t/m stap 2.
    2. Voor bakringen van 6 cm doorsnee heb je een uitsteker van 8 à 9 cm doorsnee nodig.
    3. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even. Bestuif het werkvlak en de deegroller met een beetje bloem. Rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik.
    4. Steek rondjes uit met de uitsteker. Leg het deegrondje op de bakring en druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de ring aan.
    5. Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Herhaal tot het deeg op is en zet alle taartringetjes een half uur in de koelkast.
    6. Verwarm de oven voor tot 170 °C en bak de taartjes in ongeveer 12 minuten goudbruin. Als je geen bakringen hebt maar muffinvormpjes gebruikt (die zijn kleiner) is de baktijd maar 10 minuten en zul je ook meer taartjes kunnen maken.
    7. VULLING. Verwarm de oven voor tot 150 °C.
    8. Rooster de noten 10 minuten in de voorverwarmde oven.
    9. Verwarm de slagroom en zet opzij.
    10. Doe het water met de suiker in een middelgrote steelpan en laat de suiker karamelliseren.
    11. Zet het vuur laag en giet de nog warme slagroom erbij, met de honing en de gezouten boter.
    12. Roer alles door elkaar en voeg de nog warme noten toe. Meng tot alle noten bedekt zijn met een laagje karamel. Schep dit vervolgens op de taartbodempjes.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Notenkaramel tartelettes" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    2 antwoorden op “Notenkaramel tartelettes

    1. Hoi, wat een heerlijk recept voor de notenkramel gebakjes.
      Moet de slagroom koken of wanneer weet ik of mijn slagroom warm genoeg is om te gebruiken?

      ben benieuwd, wat wil het graag uitproberen 🙂

      1. Nee hoor dat hoeft niet te koken (juist niet). Het gaat erom dat de slagroom niet meer koud is als het aan de andere warme ingrediënten wordt toegevoegd, dan gaat het nogal spatten namelijk.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.