Een lekkere en makkelijke glutenvrije ontbijtkoek maken? Met dit recept kun je zelf een heerlijke, gezonde en glutenvrije ontbijtkoek bakken!
Gezonde ontbijtkoek: glutenvrij
Het is al jaren een Zoetrecepten klassieker: mijn gezonde ontbijtkoek recept. Iedereen is er gek op en ik krijg van alle kanten te horen hoe vaak dit recept gemaakt wordt. Erg leuk! Daarom moest dit recept ook in mijn boek PUUR ZOET verschijnen én werd het de hoogste tijd voor een glutenvrije ontbijtkoek.
En dus heb ik voor het Festival der Zoete Verleidingen speciaal een glutenvrije ontbijtkoek versie ontwikkeld. Daar kreeg ik zoveel positieve reacties op dat ik het recept ook hier wil delen.

Glutenvrije ontbijtkoek maken
Voor dit recept heb ik een glutenvrije melenmix samengesteld, een combinatie van amandelmeel, boekweitmeel en havermeel. Die combi geeft een veel zachtere structuur en grappig genoeg vind ik dat de smaak van de speculaaskruiden nog beter tot z’n recht komt met deze mix van diverse glutenvrije meelsoorten.
Gluten zorgen in een cake of brood voor een elastische structuur en binding. Om ervoor te zorgen dat deze glutenvrije ontbijtkoek niet compleet uit elkaar brokkelt, heb ik 4 el lijnzaad aan de koek toegevoegd die je ook prima door 2 el psylliumvezels kunt vervangen. Net wat je beter voor handen hebt.
In het oorspronkelijke recept gebruik ik volkorenmeel gemaakt van tarwe, maar je kunt uiteraard ook gewoon meel maken van (glutenvrij gecertificeerde!) havermout.

Glutenvrije recepten
In mijn bakboek PUUR ZOET vind je 60 glutenvrije zoete bakrecepten, met een gezonde inslag. Ook hier op Zoetrecepten vind je de nodige glutenvrije recepten uiteraard, dus ik tip hier een aantal glutenvrije toppers met je. Deze glutenvrije recepten hebben ook stuk voor stuk een gezonde insteek:
Ingrediënten
- 200 gram dadels
- 4 el appelstroop, zonder toegevoegde suiker
- 300 ml (amandel)melk
- 150 amandelmeel
- 100 boekweitmeel
- 50 havermeel
- 4 el lijnzaad*
- 2 tl speculaaskruiden
- 1 el kaneel
- 1 el bakpoeder
- 1 tl baksoda +1,5 el appelazijn
- Handje gemengde noten
*Je kunt dit ook goed vervangen door 2 el psylliumvezels
Bereiding
- Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
- Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water. Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de appelstroop, amandelmelk en het lijnzaad. Giet in een kom en zet even opzij.
- Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten in door elkaar (behalve de bakingsoda en appelazijn!), samen met een flinke snuf zout. Meng dit nu met een spatel door het dadelmengsel en meng goed.
- Neem een hoog glas en doe hierin de baking soda. Voeg de appelciderazijn eraan toe en roer met een lepel. Het mengsel zal nu erg graag bruisen en moet onmiddellijk toegevoegd worden aan het beslag. Spatel het erdoor, stort in de cakevorm en verdeel eventueel nog wat noten of havermout over de bovenkant.
- Bak de glutenvrije ontbijtkoek gaar in 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.
- Wikkel de cake als hij lauwwarm is in vershoudfolie, dan blijft hij extra smeuïg.
GLUTENVRIJE ONTBIJTKOEK BEWAREN
Verpak je glutenvrije ontbijtkoek luchtdicht en bewaar max. 5 dagen buiten de koelkast of 3 maanden in de vriezer.