Basisrecept: ontbijtwafels

Zoetrecepten

Lekker zachte en fluffy ontbijtwafels, de lekkerste in z’n soort als je het mij vraagt. Serveer ze met verse aardbeien en wat Griekse yoghurt (of slagroom als het een feestontbijt is!).

Nadat ik laatst het recept van chocolate chip wafels uit het Kinderbakboek deelde, realiseerde ik me dat mijn eigen basisrecept voor ontbijtwafels nog niet eens online stond terwijl ik de foto’s al een jaar geleden had gemaakt. Deze ontbijtwafels zijn zacht, luchtig en licht gezoet. Je kunt de suiker ook weglaten en losgaan met poedersuiker op het eindresultaat, of juist extra suiker toevoegen aan het beslag toevoegen voor een meer knapperige wafel. Ook zijn deze ontbijtwafels zonder gist gemaakt, wel zo makkelijk voor in de ochtend.

Wie mijn American pancakes al eens heeft gemaakt zal zijn opgevallen dat het recept van deze ontbijtwafels erop lijkt. Dat klopt! Na veelvuldig testen met verschillende recepten vind ik mijn pancake recept gruwelijk en niet te overtreffen lekker geworden (bescheiden, ik weet het), waardoor ik aan de basis voor ontbijtwafels hier ook meteen aan moest denken. Ontbijtwafels lijken, afgezien van hun vorm, qua smaak eigenlijk enorm op pancakes. Het bleek supergoed te werken!

basisrecept ontbijtwafels

Zoetrecepten

Basisrecept: ontbijtwafels

Door | 5 minuten + baktijd | 6 personen

Dit heb je nodig

 • 225 gram bloem
 • 1 zakje bakpoeder, 16 gram
 • 2 el suiker
 • 75 gram boter (+ extra voor invetten)
 • 250 ml melk
 • 2 eieren, L
 • 1 tl vanille extract

En zo doe je het

 1. Neem een beslagkom en zeef hierin de bloem, suiker, het bakpoeder en een snuf zout. Roer even door elkaar met de garde.
 2. Smelt de boter en giet dit in een nieuwe beslagkom. Voeg de andere natte ingrediënten eraan toe en meng met een garde. Voeg de natte en droge ingrediënten dan samen en meng kort en voorzichtig door elkaar tot de droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.
 3. Verhit het wafelijzer en vet in met bakspray of gebruik een hittebestendige kwast met olie of gesmolten boter. 
 4. Afhankelijk van hoe groot je wafelijzer is vul je de platen met een aantal el beslag (ik heb een groot wafelijzer). Sluit het ijzer en bak de wafels in ongeveer 5-7 minuten gaar; als ze lichtbruin kleuren kun je ze eruit halen. 
 5. Heerlijk als ze nog warm zijn, maar ook eenmaal afgekoeld nog een echte traktatie! Lekker met aardbeien, slagroom, clotted cream of Griekse yoghurt.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: ontbijtwafels" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette