Da’s nog eens een hele goede maandagmorgen met deze gezonde versie van een gevulde witte speculaas met pecannotenspijs. Helemaal lactosevrij, vegan en zonder geraffineerde suikers.
? Niet vaak. Mij leek het extra bijzonder om eens een gevulde
witte
speculaas te maken, maar niet bij iedereen vallen deze kruiden in de smaak door de uitgesproken koriander- en kardemomsmaak. Na feedback van sommigen lezers heb ik de witte speculaaskruiden in het recept daarom vervangen door vanille extract, waardoor het een soort gevulde koek met pecannotenspijs wordt. Yum! Degenen die bekend zijn met witte speculaaskruiden en hier wel voor willen gaan kunnen 2 tl aanhouden, of je kunt natuurlijk voor gewone speculaaskruiden kiezen.
Blijf jullie meningen vooral met mij delen! Daardoor worden mijn recepten alleen maar beter. <3
Hoe dan ook is de vulling van pecannotenspijs een schot in de roos. Pecannoten hebben een volle en
winterse smaak
die goed past bij de Sinterklaasvibe.
CADEAUTIP! PUUR ZOET
In mijn bakboek PUUR ZOET vind je 80 glutenvrije en lactosevrije recepten, waarvan bijna 60 vegan. Simpele en pure ingrediënten staan centraal en er zijn handige baktips omschreven om ingrediënten te kunnen vervangen. Met deze lekkere recepten kan iedereen op verantwoorde manier van zoete ontbijtjes, koek, taart en toetjes genieten.
Da’s nog eens een hele goede maandagmorgen met deze gezonde versie van een gevulde witte speculaas met pecannotenspijs. Helemaal lactosevrij, vegan en zonder geraffineerde suikers.
Tijd
45 minuten + baktijd
Porties
20
Niveau
—
Ingrediënten
WITTE SPECULAAS
120 gram speltbloem
40 gram amandelmeel
75 gram zachte dadels
2 tl vanille extract
Flinke snuf zout
75 gram kokosolie
50 ml amandelmelk
PECANNOTENSPIJS
160 gram pecannoten
140 gram zachte dadels
EXTRA
Halve pecans
Bereiding
Week de ontpitte dadels 5 minuten in kokendheet water, giet goed af en maal fijn.
WITTE SPECULAAS.
Smelt de kokosolie en laat een beetje afkoelen. Meng daarna alle ingredinten voor het witte specolaasdeeg in een kom tot een samenhangend deeg.Rol het deeg in vershoudfolie en zet een uur – een nacht in de koelkast.
PECANNOTENSPIJS.
Maal de pecannoten tot een fijn meel in de foodprocessor. Meng ze met 140 gram fijngemalen dadels en zet even opzij.*
Verwarm de oven voorop 175 graden en bekleed een ronde bakvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee delen. Het ene deel iets groter (voor op de bodem en de randen) dan het andere. Rol er grote dunne lappen van met de deegroller en bekleed de bodem met de grootste plak.
Verdeel de pecannotenspijs over de bodem en plaats hier de andere lap deeg over en smeer de randjes dicht door je vingers vochtig te maken met wat water.Versier met de halve pecannoten en besmeer met wat extra amandelmelk.
Bak de gevulde witte speculaas gaar in 30 minuten.
*Door een ei door je pecannotenspijs te kneden wordt de spijs smeuger en blijft het ook langer smeug, maar dit is geen must.
Bakmodus
Gevulde witte speculaas met pecannotenspijs
45 minuten + baktijd
20
Ingrediënten
WITTE SPECULAAS
120 gram speltbloem
40 gram amandelmeel
75 gram zachte dadels
2 tl vanille extract
Flinke snuf zout
75 gram kokosolie
50 ml amandelmelk
PECANNOTENSPIJS
160 gram pecannoten
140 gram zachte dadels
EXTRA
Halve pecans
Bereiding
Week de ontpitte dadels 5 minuten in kokendheet water, giet goed af en maal fijn.
WITTE SPECULAAS.
Smelt de kokosolie en laat een beetje afkoelen. Meng daarna alle ingredinten voor het witte specolaasdeeg in een kom tot een samenhangend deeg.Rol het deeg in vershoudfolie en zet een uur – een nacht in de koelkast.
PECANNOTENSPIJS.
Maal de pecannoten tot een fijn meel in de foodprocessor. Meng ze met 140 gram fijngemalen dadels en zet even opzij.*
Verwarm de oven voorop 175 graden en bekleed een ronde bakvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee delen. Het ene deel iets groter (voor op de bodem en de randen) dan het andere. Rol er grote dunne lappen van met de deegroller en bekleed de bodem met de grootste plak.
Verdeel de pecannotenspijs over de bodem en plaats hier de andere lap deeg over en smeer de randjes dicht door je vingers vochtig te maken met wat water.Versier met de halve pecannoten en besmeer met wat extra amandelmelk.
Bak de gevulde witte speculaas gaar in 30 minuten.
*Door een ei door je pecannotenspijs te kneden wordt de spijs smeuger en blijft het ook langer smeug, maar dit is geen must.
Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
Week de ontpitte dadels 5 minuten in kokendheet water, giet goed af en maal fijn.
WITTE SPECULAAS.
Smelt de kokosolie en laat een beetje afkoelen. Meng daarna alle ingredinten voor het witte specolaasdeeg in een kom tot een samenhangend deeg.Rol het deeg in vershoudfolie en zet een uur – een nacht in de koelkast.
PECANNOTENSPIJS.
Maal de pecannoten tot een fijn meel in de foodprocessor. Meng ze met 140 gram fijngemalen dadels en zet even opzij.*
Verwarm de oven voorop 175 graden en bekleed een ronde bakvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee delen. Het ene deel iets groter (voor op de bodem en de randen) dan het andere. Rol er grote dunne lappen van met de deegroller en bekleed de bodem met de grootste plak.
Verdeel de pecannotenspijs over de bodem en plaats hier de andere lap deeg over en smeer de randjes dicht door je vingers vochtig te maken met wat water.Versier met de halve pecannoten en besmeer met wat extra amandelmelk.
Bak de gevulde witte speculaas gaar in 30 minuten.
*Door een ei door je pecannotenspijs te kneden wordt de spijs smeuger en blijft het ook langer smeug, maar dit is geen must.