Valentijnsdag: koekjes met glazuur

Zoetrecepten

Tegen beter weten in ben ik aan de slag gegaan met Valentijnsdagkoekjes. Ik doe weinig met dit thema, omdat Thomas een bloedhekel heeft aan deze oh zo commerciële dag. Vroeger had ik stiekem grote verwachtingen op Valentijnsdag, maar dat heb ik na een grote teleurstelling snel afgeleerd dankzij Thomas ;). Nu plan ik elke keer fijn iets met mijn liefste vriendinnen.

Hartjeskoekjes bakken voor mezelf voelt een beetje treurig. Maar wie hou ik voor de gek: als het lekker is dan eet ik het op, in welke vorm dan ook! Echte liefdesbaksels dus, deze koekjes. Liefde voor jezelf, liefde voor je vriend/vriendin, liefde voor je vrienden of liefde voor je familie. Who cares! Ik maakte een simpel glazuurtje voor op de koekjes, omdat ik geen ingrediënten voor een royal icing in huis had. Dit glazuur is wat dunner, maar supermakkelijk om te maken en leuk om met kids mee te kliederen.

Maak er zelf (of samen) een heerlijk romantische Valentijnsdag van!

Zoetrecepten

Valentijnsdag: koekjes met glazuur

Door |

Dit heb je nodig

Voor 30 tot 40 koekjes;

 • 150 gram bruine basterdsuiker
 • 1 ei (L)
 • 175 gram boter
 • Een theelepel vanille aroma
 • 375 gram bloem
 • Een snuf zout
 • Vier eetlepels cacao

Eventueel, voor het glazuur:

 • 100 gram poedersuiker
 • Een eetlepel water

En zo doe je het

 1. Neem een kom en meng hier de suiker met de boter, mix dit een paar minuten tot het geheel iets lichter en romig wordt. Voeg nu het ei en het vanille aroma toe en mix goed.
 2. Meng in een andere kom het zout en de bloem. Voeg dit toe aan het botersuikermengsel en kneed het met de hand of met de deeghaken van de mixer.
 3. Voeg nu het cacaopoeder toe en kneed het tot het deeg egaal bruin is.
 4. Maak een mooie bal van het deeg, rol het in vershoudfolie en zet het een uur in de koelkast.
 5. Als je een suikerglazuur wil maken, dan is dit een goed moment. Zeef de poedersuiker en meng dit in een kommetje met het water. Zorg dat het niet te dun wordt, dan druipt het straks van de koekjes af.
 6. Je kunt ook nog een leuke kleurstof toevoegen aan het glazuur. Laat het iets opstijven in de koelkast.
 7. Warm de oven voor op 180 graden.
 8. Rol het deeg hierna uit tot ongeveer een 0,5 cm dikte. Je kunt ze natuurlijk ook wat dikker maken.
 9. Neem nu een hartjesuitsteekvormpje, steek de koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 10. Bak de koekjes in 10 á 12 minuten af. Ze zijn nog een beetje zacht als ze uit de oven komen, laat ze goed afkoelen. Als ze afgekoeld zijn kun je ze versieren!
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Valentijnsdag: koekjes met glazuur" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

Een antwoord op “Valentijnsdag: koekjes met glazuur