Eerder dit jaar kreeg ik het boek ‘Taarten in Stijl’ thuis gestuurd; een boek waarin verschillende basisrecepten en technieken worden omschreven waarmee je hele gave en feestelijke taarten, cupcakes of cakepops kunt maken. Alles komt voorbij: verschillende smaken voor je beslag, de vullingen en de toppings, maar ook verschillende manieren om je taart te kleuren en decoreren, zoals de rozenstructuur, de lepelstructuur of de kamstructuur. Verbazingwekkend hoeveel manieren er zijn om een simpele laagjestaart te upgraden naar een supertoffe taart!
Omdat ik deze taart voor een speciale aangelegenheid maakte (voor het Weekend van de Wetenschap), besloot ik een taart met verenstructuur uit te proberen. Deze decoratie techniek is niet lastig, maar het vergt wel aardig wat tijd. En precisie..
Ik combineerde een simpel biscuitbeslag met een chocolade botercrème. Het nadeel van de chocoladebotercrème is dat deze snel zacht wordt, doordat je handen de spuitzak opwarmen. Dus je moet supersnel werken en af en toe de spuitzak weer in de koelkast leggen. Het voordeel is dat deze botercrème waanzinnig lekker is. En mooi. Het alternatief is een gewone botercrème of een Italiaanse meringue botercrème, die je een kleurtje geeft. Up to you!
Recept
Taart met verenstructuur
Eerder dit jaar kreeg ik het boek ‘Taarten in Stijl’ thuis gestuurd; een boek waarin verschillende basisrecepten en technieken worden omschreven waarmee je hele gave en feestelijke taarten, cupcakes of cakepops kunt maken. Alles komt voorbij: verschillende smaken voor je beslag, de vullingen en de toppings, maar ook verschillende manieren om je taart te kleuren en decoreren, zoals de rozenstructuur, de lepelstructuur of de kamstructuur. Verbazingwekkend hoeveel manieren er zijn om een simpele laagjestaart te upgraden naar een supertoffe taart!
MAX. TWEE MAANDEN VAN TEVOREN. Bak het biscuit of de cake af volgens het recept en bereid de botercrème voor. Vries dit goed luchtdicht in. Let op: stap 1 kun je ook de dag voordat je de taart wilt presenteren pas uitvoeren als je hier voldoende tijd voor hebt.
TWEE DAGEN VAN TEVOREN. Haal het biscuit en de botercrème uit de vriezer en laat volledig ontdooien. Mix de botercrème nog even door als ze volledig ontdooid is.
EEN DAG VAN TEVOREN. Snijd het biscuit in het gewenste aantal lagen. Smeer een beetje botercrème op het bord en leg hier de onderste bisuitlaag op, zodat de laag niet gaat glijden. Smeer een laag botercrème op de biscuitlaag en leg de volgende biscuitlaag erop. Herhaal tot je de taart volledig opgestapeld hebt. Plaats nu eventueel een aantal dowels in de taart zodat de lagen niet gaan glijden. Dowels zijn stevige, plastic stokjes die je taart ondersteuning geven. Smeer de taart volledig glad af met de botercrème en bewaar op een koele plek.
OP DE DAG ZELF. Vul je spuitzak met de botercrème en spuit op regelmatige afstand kleine bolletjes verticaal onder elkaar over de hele hoogte van de taart. De bolletjes moeten elkaar net raken. Veeg met een paletmes het bolletje uit naar rechts en herhaal dit voor alle bolletjes. Hierna blijf je deze stap herhalen tot de hele taart gevuld is. Ik vond het praktisch om na de eerste rij bolletjes alvast op de taart af te tekenen waar de andere rijen moesten komen. Zo blijf je netjes en recht werken.
Ben je bijna aan het ‘einde’? Dan sluit je de verenstructuur af met een soort rits gemaakt van een rij bolletjes die je niet uitsmeert.
VARIATIE: verwerk een kleurverloop in je verentechniek. Vul bijvoorbeeld drie verschillende spuitzakken met een andere kleur botercrème en laat het verloop verticaal van licht naar donker lopen.
Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
11 reacties
Hé wat leuk, deze techniek kwam ook voorbij in HHB, alleen dan zonder uitleg;-)!
MAX. TWEE MAANDEN VAN TEVOREN. Bak het biscuit of de cake af volgens het recept en bereid de botercrème voor. Vries dit goed luchtdicht in. Let op: stap 1 kun je ook de dag voordat je de taart wilt presenteren pas uitvoeren als je hier voldoende tijd voor hebt.
TWEE DAGEN VAN TEVOREN. Haal het biscuit en de botercrème uit de vriezer en laat volledig ontdooien. Mix de botercrème nog even door als ze volledig ontdooid is.
EEN DAG VAN TEVOREN. Snijd het biscuit in het gewenste aantal lagen. Smeer een beetje botercrème op het bord en leg hier de onderste bisuitlaag op, zodat de laag niet gaat glijden. Smeer een laag botercrème op de biscuitlaag en leg de volgende biscuitlaag erop. Herhaal tot je de taart volledig opgestapeld hebt. Plaats nu eventueel een aantal dowels in de taart zodat de lagen niet gaan glijden. Dowels zijn stevige, plastic stokjes die je taart ondersteuning geven. Smeer de taart volledig glad af met de botercrème en bewaar op een koele plek.
OP DE DAG ZELF. Vul je spuitzak met de botercrème en spuit op regelmatige afstand kleine bolletjes verticaal onder elkaar over de hele hoogte van de taart. De bolletjes moeten elkaar net raken. Veeg met een paletmes het bolletje uit naar rechts en herhaal dit voor alle bolletjes. Hierna blijf je deze stap herhalen tot de hele taart gevuld is. Ik vond het praktisch om na de eerste rij bolletjes alvast op de taart af te tekenen waar de andere rijen moesten komen. Zo blijf je netjes en recht werken.
Ben je bijna aan het ‘einde’? Dan sluit je de verenstructuur af met een soort rits gemaakt van een rij bolletjes die je niet uitsmeert.
VARIATIE: verwerk een kleurverloop in je verentechniek. Vul bijvoorbeeld drie verschillende spuitzakken met een andere kleur botercrème en laat het verloop verticaal van licht naar donker lopen.
Hé wat leuk, deze techniek kwam ook voorbij in HHB, alleen dan zonder uitleg;-)!
Haha ja, toevallig! En een beetje uitleg is toch wel fijn 🙂
Zeker:-)!
Dit ziet er echt fantastisch uit! Meld je maar aan voor HHB Mari, you’re gonna win!
Aaaah thanks Ayelet! Lief!!
Lijkt me inderdaad heel mooi in een kleurverloop, gewoon eens doen dus 🙂
Precies! Gewoon eens proberen, echt niet moeilijk 🙂
Deze wil ik graag eens maken met een ombre effect, hij staat al een tijd op mijn to bake lijstje 🙂
Ja, supergaaf met een ombre effect! Ik ben benieuwd naar het resultaat!
Wow dat ziet er prachtig uit!!
Thanks Kirsten! Ik vind het ook echt een beauty 🙂