Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Basisrecept: sableetjes (zandkoekjes)

Zandkoekjes

Een klassiek Frans recept: de sablé, ofwel het zandkoekje. Een zandkoekje is een bros koekje, dat smelt op je tong. Ze is lovely om gewoon zo te eten, maar ook gemakkelijk te pimpen door gehakte hazelnoten, nougatine of bakvaste fruitblokjes door het deeg te mengen.

Je kunt de zandkoekjes natuurlijk ook aan elkaar vastplakken met een héle lekkere vulling ertussen. Daarover deze week meer. Iets met Valentijn. Maarr, nu eerst aan de slag met dit basisrecept!

Zandkoekjes

ZandkoekjesNIET ZOMAAR (ZAND)KOEKJES
Dit recept voor sableetjes komt uit het bakboek ‘Niet zomaar koekjes‘, van Danny Capon. Danny Capon is vakleerkracht patisserie en technische vakken aan de gastronomische school Ter Groene Poorte en Syntra West en heeft al eerder een koekjesboek geschreven. Niet zomaar koekjes is een echte aanrader en bevat eindeloze koek-inspiratie met waanzinnig mooie foto’s. De beginnende koekenbakkers moeten de basisbereidingen wel extra goed lezen, omdat de recepturen aan de beknopte kant zijn. Zo legt hij in het hoofdstuk ‘basisbereidingen’ uitgebreid uit waar je op moet letten bij het afbakken van koekjes, met als resultaat dat hij bij geen enkel recept de baktijd noteert. Als je het boek koopt via deze link, dan help je Zoetrecepten daar ook een beetje mee. 

Uitgever: Lannoo

Zoetrecepten

Basisrecept: sableetjes (zandkoekjes)

Door | 15 minuten | 20 personen

Dit heb je nodig

  • 250 gram bloem
  • 175 gram boter
  • 90 gram kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • Snuf zout
  • 1/2 tl vanille extract

En zo doe je het

  1. Kneed alle ingrediënten met elkaar tot één geheel. Ik deed dit met de deeghaken van de keukenmachine. Vorm lange staven van 3 cm doorsnee van het deeg en laat deze in vershoudfolie opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Strijk de staven in met water en rol ze door wat suiker. Snijd nu plakjes van 0,5 cm dikte en leg ze op de bakplaat. Bak goudbruin af in 12 – 18 minuten.

TIP: Meng 50 gram geroosterde, fijngehakte (hazel)noten door het beslag voor heerlijke (hazel)nootsableetjes.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: sableetjes (zandkoekjes)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

4 antwoorden op “Basisrecept: sableetjes (zandkoekjes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *