Vandaag een heel simpel recept online, om homemade citroensiroop te maken. Deze citroensiroop is een absolute must in de zomer, heerlijk zo’n gekoeld glaasje citroen limonade in het zonnetje. Het liefst drink ik de siroop aangemaakt met goed gekoeld bruisend water. De aanleiding voor deze citroensiroop is een projectje waar ik momenteel mee bezig ben voor de foodblogswap (dan maak je een recept van een andere blogger): ik ben limoncello aan het maken! Het heerlijke Italiaanse citroenlikeurtje. Het is een langdurig project; al twee weken staat er een grote weckpot met wodka in de kast, met de schillen van 8 citroenen erin. Nog een weekje en dan kan ik verder met het recept. Heb er nu al zin in! Maar daar binnenkort meer over.
Na het schillen van die acht citroenen voor de limoncello, bleef ik achter met 8 kale citroentjes. Wat kun je daar nu mee doen? Juist. Homemade citroensiroop maken. En met die siroop maak je natuurlijk weer heerlijk limonade. Ik ben erg gek op! Bij een leuke kookwinkel in Amsterdam (Deksels keukenspullen) kocht ik een mooie weckfles om de siroop in te bewaren, maar je kunt ook een lege drankfles gebruiken. Ik schonk meteen een laagje in een glaasje, goot een scheut water erop en mmm, yummy homemade citroenlimonade! Ik had niet verwacht dat het zoveel lekkerder zou zijn dan uit de winkel. Limoncello in the making of niet, citroen limonade ga ik vaker maken.
Wat kun je allemaal doen met deze citroensiroop? Hier drie tips voor o.a. heerlijke citroenlimonade:
- Citroen munt limonade. Voeg de blaadjes van een aantal takjes munt toe tijdens stap 2 en roer dit er goed doorheen . Laat dit intrekken en zeef de stukjes munt er als het afgekoeld is uit. Giet een deel citroen munt siroop in een kan, giet er koud water op en voeg een aantal partjes citroen, een takje verse munt en wat ijsklontjes toe. Een superlekker verfrissend zomers drankje!
- Citroen gember limonade. Neem een stuk gember ter grootte van je duim en snijd deze in partjes. voeg deze toe tijdens stap 2, roer er goed doorheen en laat minstens een uur intrekken. Zeef de stukjes gember eruit wanneer je de smaak sterk genoeg vindt. Schenk de citroen gember siroop in, giet hier koud water of bruisend water op en garneer met een plakje citroen en eventueel verse munt!
- Meng de siroop door je yoghurt, besprenkel een cake ermee, geef een heerlijke citroensmaak aan een topping of slagroom of meng het door andere recepten. Want waar is het nu eigenlijk niet lekker bij?
UPDATE! Het resultaat van de limoncello staat inmiddels online.
Dat zal zeker lekker zijn op warme dagen, dat ga ik toch eens testen. Ik drink ook graag citroen drankjes dus …
Ik ga het vanmiddag uitproberen.
Het staat af te koelen nu, ben zo benieuwd! Het is nog niet heel stroperig, zou ik het na afkoeling nog een keer kunnen verhitten?
Hi Coot! Ja hoor, dat kan gerust. Het klopt dat de siroop niet heel stroperig wordt. Hoe meer suiker je er aan toevoegt, hoe stroperiger het zal worden. Maar ik vond dit qua smaak de lekkerste verhouding. Ben benieuwd wat je er van vindt! Zoete groetjes Mariette
Ik heb het vandaag gemaakt, want ik had zo’n behoefte aan een fris drankje en kwam op je superleuke website uit. En jeetje, wat een lekkere citroenlimonade! Ik denk dat deze fles niet lang vol zal blijven. Bedankt voor het recept!
voor hoeveel personen is het?
Hi, dat is moeilijk te zeggen omdat je een fles siroop maakt. Hier kun je aardig wat glazen uit schenken!
Wat een goed idee! Kun je de suiker ook vervangen door honing? En de citroen door bijv aardbeien, limoenen etc?
Met limoentjes kun je het zeker vervangen, aardbeien denk ik ook, alleen moet je die dan eerst in een slowjuicer doen om het sap eruit te trekken OF je pureert ze, kookt ze en zeeft het geheel vervolgens :). Van de honing vind ik een supergoed idee, dat ga ik een keer uitproberen!
Hi, hoe lang kan je het ongeveer bewaren ? 🙂
Hi Melissa, je kunt de siroop zeker een maand in de koelkast bewaren. Maar dat overleeft ‘ie bij mij nooit 😉
Hallo Mariette, zou ik jou recept van de citroen siroop mogen delen op face book?
Grt, Jouce
Natuurlijk mag dat! Zo lang je erbij vermeld dat het mijn recept is en een linkje naar deze pagina er aan toevoegt is het helemaal goed.
Hoelang kun Je de siroop bewaren?
Hi Erwin, zie stap 3 in het recept 🙂
Zeef je het sap? Het ziet er zo mooi helder uit op de foto?
Ik pers de citroen met een citruspers, daar zit automatisch een zeefje overheen 🙂
super lekker me ne kilo suker
Ziet er heerlijk uit! Zou het lukken om het in te vriezen? Bv in ijsblokjesvorm?
Ja, dat kan zeker! Lekker en slim idee 🙂
kun je het langer bewaren met citric acid erin b.v.? nog een ander idee voor iemand met ong. 100 citroenen?
Wauw haha, je mag er gerust wat bij mij droppen 😀 Of een paar liter limoncello van maken! Mmm: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/zomerse-limoncello/
Ongelooflijk lekker! Ik heb me een Soda Stream aangeschaft, filter ook mijn kraantjeswater en dan die siroop met een 8 tal citroenen en suiker…..die siroop gaat hier totaal een viertal dagen mee 🙂 Elek dag een nieuwe fles. Beweldig! Hartelijk bedankt ( en de schillen liggen al te trekken in de sterke drank)…. Het leven kan mooi zijn, zelfs tijdens lockdown
Geef je groot gelijk, die laatste zin! En ook wat betreft de hoeveelheden siroop die je maakt 😉 heerlijk!!