Ga naar de inhoud
Chocoladetaartjes met walnotenkaramel
Chocolade 18 februari 2014

Chocoladetaartjes met walnotenkaramel

Chocoladetaartjes met walnotenkaramel

Deze heerlijk zondige taartjes heb ik gemaakt voor een vriendinnenkerstdiner.  Toegegeven, het was nogal een hap na drie eerdere gangen om deze chocoladebommetjes met walnotenkarame weg te werken. Toch hadden de meesten er geen moeite meer mee na het nemen van de eerste hap 😉 Een ander taartje verdween gewikkeld in een servetje de handtas in: hello midnight snack.

Vaak is het best lastig om een gepast toetje te vinden, dat voor iedereen speciaal en lekker is. Kerst is een beetje beladen geworden, waardoor iedereen op culinair vlak wil overpresteren. En wanneer het op zoet aankomt, zijn er bij mij altijd grootste verwachtingen. Ik moest dus met en knaller komen. In het bakboek van Delicious kwam ik een grote chocolade walnotentaart tegen. YUM! Ik besloot hier kleine taartjes van te maken en het recept iets te tweaken met een  heerlijke walnotenkaramel. Na een flink potje stoeien met het deeg, heb ik een goede balans gevonden en kun je met deze hoeveelheid tien mooie chocoladetaartjes met walnotenkaramel maken.

Chocoladetaartjes met walnotenkaramel

recept
Chocoladetaartjes met walnotenkaramel

Deze heerlijk zondige taartjes heb ik gemaakt voor een vriendinnenkerstdiner.  Toegegeven, het was nogal een hap na drie eerdere gangen…

60min. + 120min. bak- en koeltijd
10

Ingrediënten

De koekbodem:

  • 300 gram bloem
  • 150 gram koude boter
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 150 mililiter koud water

De walnotenkaramel

  • 65 gram schenkstroop
  • 65 gram ongezouten boter
  • 400 milliliter gecondenseerde zoete melk
  • 100 gram walnoten

De chocoladevulling:

  • 200 gram pure chocolade
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels suiker
  • 250 milliliter slagroom

Overig

  • Kleine taartbodempjes met een doorsnee van 10 cm
  • Hulpvulling, zoals bakbonen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. De bodem: Neem een kom en kneed de bloem, boter, poedersuiker en snuf zout tot een kruimelig deeg (kan ook met de keukenmachine of mixer). Voeg nu het koude water toe en kneed/mix het zo kort mogelijk tot een deegbal.
  3. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Verdeel het deeg in 10 balletjes en rol deze balletjes gelijkmatig uit en plaats ze in het vormpje. Snijd de overlappende stuken eventeel bij. Bekleed het deeg met een stukje bakpapier en vul dit met de hulpvulling (zoals bakbonen). Zo blijft de koekbodem mooi van vorm in de oven.
  4. Zet de vormpjes nu voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze hierna weer uit de oven en verwijder het bakpapier en de hulpulling. Bak de vormpjes nu nog 15 minuten tot ze lichtbruin zijn en laat ze afkoelen.
  5. Verlaag de oventemperatuur nu naar 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de walnoten hier op en zet ze 8 minuten in de oven.
  6. Houd 20 tot 30 walnoten apart voor de versiering. Hak de rest van de walnoten grof en zet dit even apart.
  7. De karamel: Neem een steelpannetje, zet op laag vuur en smelt de boter hierin. Voeg nu de schenkstroop toe en roer tot het gemengd is. Voeg vervolgens de gecondenseerde melk toe en blijf continu goed roeren met een spatel. Het is heel belangrijk dat je blijft roeren: je karamel koekt supersnel aan. Blijf ongeveer 10-12 minuten roeren doen tot de karamel een mooie kleur en dikte begint te krijgen.
  8. Voeg de grof gehakte walnoten toe aan de karamel en meng het goed. Verdeel de karamel nu over de taartbodempjes.
  9. De chocoladevulling: smelt de boter met de chocolade au baîn-marie (in een hittebestendige kom op een pan met kokend water, zonder dat de kom het water raakt). Roer goed en laat het even afkoelen. Het moet wel vloeibaar blijven.
  10. Sla ondertussen de slagroom stijf met de suiker. Wanneer het chocolademengsel is afgekoeld kun je de opgeklopte slagroom hier doorheen spatelen. Doe dit rustig zodat het geheel luchtig blijft.
  11. Verdeel het chocoladeroommengsel nu over de taartbodempjes en versier met de walnoten. Zet de taartjes nu nog 1,5 uur in de koelkast om op te stijven voor je ze serveert.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Chocoladetaartjes met walnotenkaramel" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *