Op de valreep nog een prachttaart om te maken met Pasen: een no-bake yuzu cheesecake met witte chocolade. Want wie houdt er nu niet van cheesecake?
Yuzu cheesecake maken
Inmiddels heb ik een aardig repertoire aan cheesecakes online staan, maar ik raak nooit uitgebakken in deze categorie. Deze yuzu cheesecake met witte chocolade is weer onwijs lekker, heerlijk fris dankzij de yuzu en tegelijkertijd zoet en romig zoals het hoort bij een goede cheesecake.
Het is een no-bake cheesecake, dus voor deze taart heb je je oven niet nodig, alleen je koelkast.
Wat is Yuzu?
Grote kans dat je yuzu al eens op de menukaart van een goed restaurant voorbij hebt zien komen, bijvoorbeeld in een visgerecht, een dressing of in desserts. Maar wat is yuzu eigenlijk?
In het kort is yuzu is een Aziatische citrusvrucht, die erg veel in de culinaire wereld gebruikt wordt. De smaak doet denken aan een combinatie van citroen, mandarijn en grapefruit en wordt als uitgesproken en aromatisch qua omschreven.
Ondanks dat de yuzu vrucht oorspronkelijk uit China komt, heeft de vrucht zijn naam te danken aan de Japanners. Zowel in Japan als in Korea is de vrucht erg populair. Een yuzu is meestal geel (soms ook wat groenig), heeft een vrij bobbelige schil en is ronder qua vorm, zoals een mandarijn, maar dan groter.
Net zoals bij andere citrusvruchten is het lekker om de schil en rasp in gerechten te verwerken, maar simpelweg uit de hand wordt de vrucht niet gegeten. Al met al een best complexe citrusvrucht.
Niet alleen op menukaarten, maar ook in kook/bak-programma’s zie ik yuzu regelmatig voorbij komen. Adriano Zumbo bakt er erg graag mee, en ook in zijn show Just Desserts gingen de deelnemers er mee aan de slag. Deelneemster Catherine Zhang (samen met Simon mijn favoriet – natuurlijk) maakte bijvoorbeeld gebakken yuzu cheesecakejes. Dan kon ook ik niet meer achterblijven toch?
Waar kun je yuzu kopen?
In Nederland is de vrucht helaas moeilijk verkrijgbaar, terwijl de yuzu in Azië volop verkrijgbaar is in supermarkten. Je zou bij de toko of groenteboer bij jou in de buurt kunnen vragen of ze de vrucht hebben of kunnen bestellen, maar grote kans dat dit niet mogelijk is. Gelukkig hebben toko’s bijna altijd flesjes met het sap van yuzu in het assortiment, dat heb ik daarom ook gebruikt voor deze cheesecake.
Heb je toch een heuse yuzu kunnen bemachtigen? Verwerk dan 1 tl rasp en 4 el sap in de cheesecake en laat mij even weten hoe je het vond smaken. Ik ben zo benieuwd! Ik update dit artikel zodra ik er zelf één te pakken heb gekregen.