Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij

Zoetrecepten

Vandaag probeerde ik weer eens een nieuw recept uit. Een vriendinnetje plantte een idee in mijn hoofd toen ze zei dat ik eens een cake met banaan en dadels moest maken.

Ik keek nog eens naar mijn bestaande recept voor gezonde brownies en gezonde bananencake en combineerde deze met pecannoten en (home made) speculaas kruiden. Het resultaat is zacht, smeuïg en amazingly lekker! OH MY. Ik doe een klein vreugdedansje, want van een hersenspinsel dat zó goed uitpakt word ik heel blij. En je gelooft het haast niet: deze cake is vrij van geraffineerde suikers en toegevoegde vetten, maar daarnaast ook glutenvrij en lactosevrij. WHOEHOE! Echt maken dus!

Speculaas bananencake

Zoetrecepten

Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij

Door | 15 minuten | 12 personen

Dit heb je nodig

    • 200 gram ontpitte dadels
    • 2 rijpe bananen
    • 3 eieren (L)
    • 200 gram amandelmeel
    • 1 theelepel bakpoeder
    • Snuf zout
    • 1,5 theelepel speculaaskruiden
    • 100 gram pecannoten

    En zo doe je het

    1. Week de dadels voor ongeveer 10 minuten in een bak met heet water. Giet daarna af en laat uitlekken. Hak de pecannoten grof en zet even opzij.
    2. Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 180 graden.
    3. Pureer de dadels en de bananen tot ze helemaal fijn zijn. Doe dit in een kom, voeg de eieren er aan toe en mix voor 2 minuten goed door. Voeg dan ook het amandelmeel, bakpoeder, de speculaaskruiden en het snufje zout toe en mix voor ongeveer een minuutje tot alles opgenomen is. Schep tot slot met een spatel de pecannoten er doorheen.
    4. Stort het beslag in de cakevorm. Strooi eventueel nog een beetje havervlokken er overheen voor een crunchy laagje. Zet vervolgens voor 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 45 minuten of de caketester er schoon uitkomt, zo niet, zet de cake dan nog vijf minuutjes terug.
    5. Laat de cake een uur afkoelen en stort vervolgens op een taartrooster. Dit speculaas bananencakeje is onweerstaanbaar lekker als ze nog een beetje warm is, so dig in while it’s still hot!

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    48 antwoorden op “Speculaas bananencake: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én vetvrij

    1. Onlangs gemaakt, hij was inderdaad heerlijk!
      Hij kan ook heel goed ingevroren worden trouwens, had ik in plakjes gedaan en dan even opgepiept in de magnetron, net zo lekker als vers.
      Deze ga ik zeker vaker maken!

    2. Hoi Mariette, Wat zou ik in de plaats van dadels kunnen gebruiken in de speculaas-bananencake. Ik geniet iedere keer weer van je heerlijke recepten. Helemaal top!
      Groetjes, Marianne

      1. Dank voor je leuke berichtje! Mag ik vragen wat de reden is dat je geen dadels wilt gebruiken? Ben je allergisch ervoor of lijkt het je niet zo lekker? Je proeft de dadels namelijk totaal niet terug, maar ze geven wel die lekkere zoete smaak en perfecte structuur 🙂 Eventueel kan je hem ook helemaal met bananen maken, maar dat maakt hem wel net even anders. Gebruik dan in totaal 350 gram rijpe banaan in combinatie met twee eetlepels honing/agave siroop/ahornsiroop.

        1. Hoi Mariette, Ik reageer wel erg laat op je berichtje.
          De reden dat ik geen dadels eet is, dat ik een half jaar geleden ongeveer, een programma gezien heb over dadels waar beestjes inkruipen en daar hun ontlasting in deponeren. Ze hebben echt alle soorten onderzocht en proeven genomen door dadels open te snijden (wat ze ook lieten zien) dat was zo onsmakelijk dat ik vanaf die dag geen enkele dadel meer gegeten heb. Ik vond ze heerlijk en gebruikte ze veel. Maar nu….brrrrrrr
          Groetjes, Marianne

          1. Haha, ja die aflevering heb ik ook gezien! Daarom week ik mijn dadels altijd 5 – 10 minuten in kokend heet water.

            Stiekem zitten er in heel veel producten die we eten insecten verwerkt zonder dat we ons daar bewust van zijn. We schijnen op jaarbasis zo’n 500 gram insecten te eten die in bewerkt voedsel zitten, omdat het bijna onmogelijk is om deze allemaal te verwijderen..
            Maar een fijn idee is het zeker niet 😉

            1. Dat geloof ik zeer zeker dat we ongemerkt heel wat dingen binnen krijgen wat we eigenlijk niet willen weten. Maar als je zo iets ziet is het gelijk veel erger. Zo zal ik ook nooit geen brood meer kopen in de supermarkt of bij de bakker. Ook weer zo’n programma gezien. Vandaar maar zoveel mogelijk alles zelf maken.
              Groetjes, Marianne

    3. Hallo Mariette,
      Dit is de allereerste keer dat ik zelf een cake gebakken heb, en hij was heerlijk! Heb hem getrakteerd op mijn werk, en iedereen is er weg van, en ook het recept direct een paar keer uitgedeeld.
      Bedankt!

    4. Samen met mijn zoon van 6 dit recept gemaakt. Leuk om te doen en het resultaat is heerlijk!! Als extraatje meegegeven voor tijdens het overblijven op school. Een groot succes, dankjewel!

      1. Je kan chufameel gebruiken, werkt grofweg hetzelfde als amandelmeel. Chufa = tijgernoten, maar zijn geen noten maar knolletjes. Is wel duur meel. Succes

    5. Wauw, echt goddelijk!! Hij is wel iets te nat gebleven bij mij denk ik. Voor de smaak maakt het niks uit, maar ik denk dat dat niet de bedoeling is 😉 Zeker voor herhaling vatbaar!!

        1. Ik doe 100gr amandelmeel en 100gr havermout. 1 omdat het stuk goedkoper is en ik langer met het dure amandelmeel doe en 2 dan is ie net ietsjes droger en blijft beter bij elkaar, maar hou je nog wel de lekkerdere smaak van de amandelmeel. Best of both worlds.
          Denk dat je elk soort meel wel kunt gebruiken (of combineren), zelfde geldt voor de noten, het zal alleen de smaak wat anders maken.

          Ik maak eens in de zoveel weken een flinke bak, snijd in hele dikke plakken, in de diepvries en vervolgens heb ik voor enkele weken mn lunch voor op het werk dat ik ’s ochtends binnen 10sec klaar heb. Smaak blijft zo goed behouden, heb het idee dat de smaken zelfs beter in elkaar trekken doordat het wat tijd krijgt en de smaak blijft beter dan wanneer je hem binnen een paar dagen op moet maken, dan worden de meeste havermoutcakes wat minder vind ik.

    6. Beste Mariette,
      Het lijkt me een heerlijk recept, maar wat bedoel je met een caketester? Ik heb er namelijk nog nooit van gehoord

      Check na 45 minuten of de caketester er schoon uitkomt, zo niet, zet de cake dan nog vijf minuutjes terug.

    7. Oh wat lekker!! Zelfs zonder pecannoten, want die had ik over het hoofd gezien op mijn boodschappenbriefje… maar ook zonder havervlokken, want toen ik thuis kwam, zag ik dat ik helemaal geen havervlokken meer had …. maar dat mag de pret niet drukken, hij is al over de helft op 😀

    8. Het is echt super fijn dat dit recept is uitegvonden ! 😁 ik let namelijk een beetje op mijn eten én ben allergisch voor lactose dus echt super , ik ga het recept gauw uittesten !

    9. Ik heb het recept gemaakt maar in muffinsvormen en kleine veranderingen aangebracht omdat ik niet alles thuis had. Dadels vervangen door zachte gedroogde abrikozen en eieren door olijfolie en sojajoghurt met bessen (mijn dochter is allergisch voor eieren). Pecannoten door notenmix (er zaten walnoten, sezamzaadjes, pompoenpitjes, lijnzaden erin. Het was ook zeer lekker!!! Wij hebben ook niet gewacht tot het afkoelde!

    10. Ik geniet erg van je site! Ik doe allerlei ideeën en inspiratie op, dankjewel.
      Er moet me even één ding van het hart. Ik zie het niet alleen hier, maar op veel bakwebsites. Je schrijft bij dit recept dat het vetvrij is, maar amandelmeel en pecannoten zijn erg vet: resp. 51 en 72 gram vet per 100 gram. Ik moet zelf vetarm eten i.v.m. een darmaandoening, vandaar dat ik daar op let. Dit is niet zeurderig bedoeld hoor! Ik ben erg blij met je recepten en verder alle lof!

      1. Hi Nynke, ik snap je. Ik bedoel ermee dat er geen tóégevoegde vetten etc in zitten, maar snap in jouw geval dat dit absoluut niet duidelijk genoeg is. Alle feedback is altijd welkom! Dankjewel!

    11. Gisteren de bananen cake gemaakt! Zeer geslaagd, ook bij de kids!
      De buitenkant was echter wel wat donker, dat heb ik eraf gesneden.
      Denk je dat ik dan de oven wat minder heet moet zetten?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.