Skinny carrot cake

Zoetrecepten

Hoe staat het met jullie #newyearsresolutions, oftewel goede voornemens? Ik doe er zelf  niet aan. Als ik iets wil bereiken, probeer ik daar meteen mee te beginnen. Toch gaat het minderen van de grote hoeveelheden feestdagensuiker me altijd slecht af. En jullie hebben hetzelfde probleem zie ik, want sinds 1 januari zoeken jullie massaal naar gezonde recepten en traktaties op Zoetrecepten. Laat ik nou net dit heerlijke recept voor skinny carrot cake voor jullie in petto hebben!

Mijn zus maakte laatst een heerlijke luchtige carrot cake van Chickslovefood. Met een flinke hoeveelheid banaan en walnoten. Dit combineerde ze met een pure chocolade topping. Wow, wat lekker! Maar door het gebruik van wortel en banaan, die van nature al zoet zijn, moet deze carrot cake ook prima zonder geraffineerde suikers te maken zijn leek mij. Dus ik ging aan de slag met wat extra banaan, wortel en honing voor een lekker smeuïg effect. Door gebruik te maken van patentbloem in combinatie met natuurlijke olie krijgt de cake ook een zachte en luchtige structuur.

En pssssssst, zonder de pure chocolade kun je er ook heerlijke ontbijtmuffins van maken! Die zijn dan ook lactosevrij. LIKE! Ik heb er nu alweer zin in.

skinny carrot cake

Zoetrecepten

Skinny carrot cake

Door | 20 minuten | 12 personen

Dit heb je nodig

12 muffins of 20×30 vorm

  • 300 gram wortel
  • 300 gram rijpe bananen
  • 4 eieren
  • 5 eetlepels honing
  • 175 milliliter olie
  • 250 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 150 gram walnoten
  • 150 gram pure chocolade

En zo doe je het

  1. Beleg een bakvorm of bakplaat (met hoog genoege rand) van 20 bij 30 cm met bakpapier. Dit blijft het beste plakken als je de vorm eerst een beetje invet. Als je voor de muffins gaat, moet je de muffinbakvorm even insprayen of invetten.
  2. Rasp in de ene kom de wortels en prak de banaan fijn. Mix dit kort goed door elkaar. Zet even opzij en warm de oven alvast voor op 180 graden.
  3. Neem twee kommen. Zeef in de ene kom het bloem, bakpoeder en kaneel en meng dit door elkaar. Mix in de andere kom de eieren luchtig en voeg hier ondertussen de honing aan toe. Als de honing is opgenomen kun je ook de olie toevoegen. Voeg het bloemmengsel toe aan het natte mengsel en mix kort door elkaar.
  4. Schep met een spatel de fijngeraspte wortels, fijngeprakte bananen en de walnoten door het beslag. Stort het beslag dan in de bakvorm en zet voor ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Test met een cakeprikker of je carrot cake al klaar is of nog iets langer moet. Let op: als je muffins maakt moeten ze maximaal 25 minuten in de oven.
  5. Laat een beetje afkoelen en smelt de pure chocolade vervolgens au bain-marie. Smeer de chocolade over de bovenkant van de carrot cake en snijd in blokjes. Deze cake is echt fantastisch lekker ook als ze nog een beetje warm is. Smullen!

Heb jij dit recept gemaakt? Deel dan hieronder in de comments wat je er van vond, of deel een foto via mijn Facebookpagina of via Instagram met de hashtag #zoetrecepten! Vind ik leuk!

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Skinny carrot cake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

13 antwoorden op “Skinny carrot cake

  1. Woeps, nieuwe telefoon 🙈 anyway, heerlijk dus! Dit recept wil ik graag maken, maar dan met speltbloem. Dat maakt vaak de baksels al wat smeuïger, dus zou ik dan nog wel de zelfde hoeveelheid olie gebruiken? Wat is jouw advies? Xx

      1. Hahaha, ja, dit was wel heel kort. Wou zeggen dat dit recept helemaal goed was! Moest wel even zondigen met gesmolten boter, bij het ontbreken van smaakjeslozen olie in huis. 150 gram boter does the trick. 🙂

    1. Niet in de koelkast bewaren hoor! De cake is buiten de vriezer 4-5 dagen houdbaar en in de vriezer tot 3 maanden. Luchtdicht verpakt.