Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Zo maak je nougatine

Nougatine

Nougatine is een hemelse combinatie van gebrande hazelnoten of amandelen en karamel. Weet je nog niet wat ik bedoel? Denk dan eens aan dat onweerstaanbaar lekkere crunchy goedje dat aan de buitenkant van een hazelnootschuimgebak geplakt zit. Now we’re talking.  

Maar je kunt er nog veel meer mee. Gebruik het als topping op cupcakes, kneed het door je koekjesdeeg voor een crunchy karamel notenkoekje of strooi wat over je ijs. Maar je kunt het natuurlijk ook met andere notensoorten maken. Net zo makkelijk en net zo lekker. Mijn favoriete nougatine is met hazelnoten en heb ik onderstaand voor je beschreven. Kun je meteen aan de slag met mijn klassieke hazelnootschuimtaart.

Zoetrecepten

Zo maak je nougatine

Door | 20 minuten

Dit heb je nodig

  • 100 gram suiker
  • 50 milliliter water
  • 100 gram hazelnoten

En zo doe je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier en spreid de hazelnoten hierover uit. Bak in 5 – 10 minuten goudbruin.
  2. Zet een steelpannetje met de suiker en het water op het vuur en verhit op een laag vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het goed begint te brutselen en geleidelijk van kleur verandert. Let op: je moet niet roeren tijdens dit proces. De karamel moet een mooie volle bruine kleur krijgen maar mag niet té donker worden, want dan is het te laat (een verbrande smaak kun je niet meer verbloemen).
  3. Wanneer je de juiste bruine kleur hebt bereikt, zet je het vuur uit en voeg je zo snel mogelijk de hazelnoten toe. Roer deze door de karamel en stort het op de met bakpapier bedekte bakplaat. Laat afkoelen.
  4. Hak de nougatine hierna fijn/grof (wat je wilt). Ik merkte dat ik dit het prettigst vond met een hakmes, maar je kunt het ook met de keukenmachine doen.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Zo maak je nougatine" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

17 antwoorden op “Zo maak je nougatine

  1. Hoi Mariette,
    Kun je nougatine ook maken met een ander soort noot? Ik ben namelijk allergisch voor hazelnoten, maar wil graag een slagroom vanillevlaai maken, met zo’n lekkere krokante topping. Ik hoor het graag!
    Groetjes!

  2. Hoi hoi!
    Ik ben van plan om de hazelnootschuimtaart van jou recept te maken, is de hoeveelheid nogatine die hier staat aangegeven voldoende voor deze taart? Of moet ik andere hoeveelheden gebruiken?
    Alvast bedankt voor je reactie!

  3. Hoi Mariette,
    Heb je nougatine gemaakt maar laten opstijven in een dikke blok is nu onhandelbaar hard kan ik deze blok terug zacht krijgen zonder de suiker te verbranden, om hem dan in een dunner te laten koelen.
    Alvast bedankt

  4. Hoe dik moet het schuim zijn, ik had de 4 rondjes gemaakt maar ze lijken te dik en taai te zijn ipv bros.
    De mokka botercreme is niet glad maar lijkt bijna wel geschift te zijn, rare textuur.
    De nougatine lukte ook niet, na een paar dagen werd het helemaal zacht en plakkerig en klonterde samen, je kon de kristal suiker weer zien.
    Al-in-al, niet zo’n makkelijk recept voor beginners, ik geef het niet op, dit was ook altijd mijn favoriet en hier in het buitenland heeft de bakker dit niet .

    1. Hi Linda, aan je reactie af te lezen gok ik dat je met de hazelnootschuimtaart aan de slag bent gegaan? Als je crème geschift was dan ligt dat bijna altijd aan temperatuursverschil tussen je ingrediënten, lees hier hoe je ‘m nog uit de schift kunt krijgen: https://www.zoetrecepten.nl/blog/keukenhulpje/bakhulp-botercreme-is-geschift/

      Hoe had je de nougatine bewaard? Suiker/karamel gaat in vochtige of warme omstandigheden kristalliseren en inderdaad plakken etc..

      Wat betreft je schuim, was de suiker er volledig in opgelost voordat je het op de bakplaat spoot? Dat kun je tussen je vingers voelen, of je nog suikerkorrels voelt. Misschien waren de hazelnoten te lang geblenderd waardoor er vet uit vrij kwam, dat verpest je schuim ook.

      Al met al inderdaad niet een echte beginnerstaart haha, maar wel zooo lekker! Hopelijk heb je nog wat aan mijn tips!

  5. Help!!! Ik snap er niks van!
    Heb dit al drie keer gemaakt, waaronder 1x met amandelen. Ook drie keer perfect gelukt. Maar nu mislukt het al paar keer!
    Volgens mij doe ik het zelfde als vorige keer. Zodra ik het uitstort op bakpapier begint het helemaal te pruttelen en slaat totaal wit uit. Alsof je uitgehard suiker hebt!
    Wát doe ik verkeerd wat ik vorige keer wel goed deed…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.