Ga naar de inhoud
Sticky tempeh uit de airfryer
07 november 2025

Sticky tempeh uit de airfryer

Het lekkerste en meest makkelijke recept voor tempeh uit de airfryer! Deze sticky tempeh maak je in 20 minuten, zonder frituurpan.

Wat is tempeh?

Tempeh wordt gemaakt van sojabonen via een fermentatieproces. De structuur van tempeh is stevig en ‘chewy’, heel anders dan tofu dat ook van sojabonen wordt gemaakt. Tempeh is eiwitrijk (19 gram per 100 gram tempeh) en daarom een perfecte vegetarische of plantaardige vleesvervanger.

Tempeh uit de airfryer maken

De airfryer is de ideale manier om tempeh te bereiden. Het is lekker snel, de tempeh bakt perfect knapperig en ondertussen kun je verder om de rest van de maaltijd te bereiden.

Ik heb al veel andere methodes om tempeh te bakken geprobeerd en meestal kost het veel moeite of komt er veel vet aan te pas om de tempeh knapperig te krijgen. Wonderlijk genoeg lost de airfryer dit allemaal op en daar heb je heus geen fancy airfryer voor nodig – zelf heb ik deze low budget maar het kan in elke airfryer.

Zo krijg je knapperige tempeh

Ik heb een paar trucjes om de tempeh knapperig te bakken in de airfryer:

  • Snijd de tempeh in dunne plakjes en snijdt ze allemaal ongeveer even groot, zodat ze gelijkmaig bakken.
  • Snijd de tempeh in repen van 1 cm breek en scheur in stukjes – liefst van hetzelfde formaat, ongeveer.
  • Besprenkel met wat olie en zout
  • Huppa de airfryer in! Halverwege even omschudden, eventueel een paar minuten voor het einde nog een keer omschudden.

Met deze trucjes wordt je tempeh perfect knapperig zonder dat er een frituurpan aan te pas komt. Wil je ook eens crunchy tofu maken? Check dan dit waanzinnig lekkere recept voor sticky tofu.

Knapperige tempeh uit de airfryer maken
Knapperige tempeh in een sticky marinade
Knapperige tempeh uit de airfryer maken
Bowls met sticky tempeh uit de airfryer

Sticky tempeh maken

Voor het lekkerste effect voeg ik de marinade pas toe als de tempeh al knapperig gebakken is, dat is ook de manier om de tempeh sticky te krijgen. De basis voor mijn sticky marinade is bijna altijd sojasaus en ketjap, daar kun je een beetje in variëren naar smaak. Door meer sojasaus te gebruiken wordt het wat zouter en door meer ketjap zoeter.

Smaakmakers voor tempeh uit de airfryer

Lekkere smaakmakers als toevoeging:

  • 1 el gembersiroop voor een iets zoetere sticky tempeh
  • 1 el sambal brandal voor een pittige sticky tempeh
  • 1 tl gochujang chilipeper voor een rijke, umami tempeh

De marinade laat je enkele minuten op laag vuur inkoken en je voegt de gebakken tempeh pas toe als de marinade goed warm is en lekker bubbelt. Schep het er net zo lang doorheen totdat alle knapperige tempeh omhult is met een laagje marinade.

Wat eet je bij sticky tempeh?

Deze sticky tempeh staat regelmatig meerdere keren op het menu hier thuis, uiteraard wel elke keer net even anders gecombineerd. Een aantal tips waar je jouw sticky tempeh bij kunt eten:

  • Als bijgerecht bij Indonesische recepten
  • Bij een poke bowl of sushi bowl
  • In combinatie met japchae (een Koreaans noodles gerecht)
  • Op een quinoa bowl met andere groenten en kruiden

Door de sticky tempeh marinade elke keer anders op smaak te maken, heb je niet het idee dat je hetzelfde eet en past het bij veel verschillende gerechten.

Puur Zoet Boek Cover

CADEAUTIP! PUUR ZOET

In mijn bakboek PUUR ZOET vind je 80 glutenvrije en lactosevrije recepten, waarvan bijna 60 vegan. Simpele en pure ingrediënten staan centraal en er zijn handige baktips omschreven om ingrediënten te kunnen vervangen. Met deze lekkere recepten kan iedereen op verantwoorde manier van zoete ontbijtjes, koek, taart en toetjes genieten.

BESTEL HIER!
Sticky tempeh uit de airfryer
Recept

Sticky tempeh uit de airfryer

Het lekkerste en meest makkelijke recept voor tempeh uit de airfryer! Deze sticky tempeh maak je in 20 minuten, zonder frituurpan.

Tijd
20 minuten
Porties
2
Niveau
1 ster

Ingrediënten

Voor 2 tot 3 porties sticky tempeh:

  • 250 gram tempeh
  • 1 el olijfolie
  • zout
  • 1 el sojasaus
  • 3-4 el ketjap
  • 1 tl Gochujang chili peper, gemalen (optioneel)

Bereiding

Knapperige tempeh maken

  • Snijd het blok tempeh in kleine dunne plakjes, ik sneed ze ongeveer 2 cm x 1,5 cm en 2 mm dun. Als ze niet knapperig hoeven te zijn kan het ook groter (nog steeds héél lekker!).
  • Doe alle plakjes in een kom, verdeel de olijfolie en een paar snuffen zout erover. Bak ze 15 minuten op 200 °C in de airfryer, schud halverwege goed om.
  • De tempeh is nu lekker knapperig gebakken. Niet knapperig genoeg? Schud ze nog even om en bak nog een aantal minuten langer, of snijd het de volgende keer in dunnere plakjes.

Marinade voor de sticky tempeh

  • Meng de sojasaus, ketjap en gochujang chilipeper in een koekenpan. Als de tempeh klaar is verwarm je de marinade op zacht vuur, laat de marinade enkele minuten inkoken.
  • Meng de tempeh er doorheen en zorg dat de tempeh aan alle kanten bedekt is.
  • Je sticky tempeh is klaar!

Tips: sticky tempeh uit de airfryer maken

  • Maak de marinade eens op smaak met gembersiroop, sambal of andere seasonings (zie tips boven het recept).
  • Glutenvrij? Kies dan voor tamari i.p.v. sojasaus of let op dat je een glutenvrije sojasaus en ketjap koopt. Jumbo verkoopt een fijne betaalbare glutenvrije ketjap.

Sticky tempeh bewaren

Bewaar de afgekoelde tempeh maximaal drie dagen in de koelkast. Gebruik hiervoor deze handige bewaardozen.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Sticky tempeh uit de airfryer" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@mariettevantuyl)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. * Vereiste velden zijn gemarkeerd

Meer