Ga naar de inhoud
Spaanse kikkererwten salade met tomaat en olijven
onbekend 13 augustus 2025

Spaanse kikkererwten salade met tomaat en olijven

Spaanse kikkererwten salade met tomaat en olijven

Met een salade met kikkererwten kun je alle kanten op. In het vegetarische kookboek Tapas de Verduras kwam ik deze geslaagde kikkererwten salade met tomaat en olijven met een Spaanse twist tegen: ensalada de tomate y garbanzos. Perfect voor een zomerse dag.

Kikkererwten salade met tomaat

Spaanse tapas staan vaak niet in het teken van groenten, maar tomaten salades vind je op bijna elke menukaart wel terug. Deze kikkererwten salade met tomaten, manzanilla olijven en peterselie is een twist op zo’n tomatensalade. Rijk aan eiwit dankzij de kikkererwten en bizar eenvoudig om te maken. Ideaal als je spontaan besluit om aan het einde van de dag nog even van de laatste zonnestralen op het strand of in het park te genieten.

Je kunt ook gemakkelijk nog wat gegrilde paprika en feta aan het geheel toevoegen, dan is de salade niet meer vegan, maar gelukkig zijn er ook veel plantaardige feta alternatieven.

Wat zijn manzanilla olijven?

Er zijn ruim 250 verschillende soorten olijven in Spanje en manzanilla olijven zijn een grote favoriet, al dan niet dé favoriet. De naam betekent ‘appeltje’ in het Spaans vanwege de ronde vorm van de olijf. Door de frisse smaak en stevige bite zijn het echte tafelolijven en dus echt een smaakvolle toevoeging in salades.

kikkererwten salade

Boek recensie: Tapas de Verduras

Het kookboek Tapas de Verduras van chef-kok Johan Björkman staat vol met vegetarische tapas gebaseerd op zijn vele citytrips naar Barcelona. Een fantastisch boek voor vegetariërs én liefhebbers van de Spaanse keuken. Het boek bevat meer dan 90 tapasrecepten met groenten in de hoofdrol – van klassiekers als patatas bravas en tortilla Española tot verrassende gerechten als bloemkool met saffraan-aioli of Moorse portobello spiesjes. Alle recepten zijn van foto’s voorzien, aangevuld met veel sfeerfoto’s waardoor je je even in Barcelona waant tijdens het bladeren door dit boek.

De recepten zijn een combinatie van Spaanse klassiekers en variaties hierop, Zoals deze Spaanse kikkererwtensalade met tomaat. Van snacks, salades, frituur en broodjes, tot stoofschotels, soepen, en gebakken & gegrilde gerechten. Aangezien ze in Spanje de hele dag zoetigheid eten, staan er ook een aantal zoete toetjes in zoals een crèma catalana of een pan con chocolate. Wat alle recepten in het boek met elkaar delen is dat ze simpel, toegankelijk en kleurrijk zijn. De recepten nodigen uit tot samen koken en delen – de ultieme Spaanse borreltafel vibes. Maar dan volledig vegetarisch en precies dat maakt dit boek zo uniek vind ik.

Dit boek is dus een echte aanrader voor iedereen het liefst groenten centraal heeft op tafel én wil genieten van Spaans geïnspireerde hapjes. Je koopt het boek via Bol.com, waar je ook een inkijkexemplaar kunt bekijken.

Deze review werd mogelijk gemaakt door uitgeverij Good Cook.

kikkererwten salade meenemen met brood en dip

Dit serveer je bij je salade met kikkererwten

Maakt deze salade met kikkererwten onderdeel uit van een Spaans feestmaal en kun je nog wat extra inspiratie gebruiken? Als iedereen wat maakt, hoef je zelf geen uren in de keuken te staan.

  • Piparra’s (ingelegde kleine, groene chilipepers)
  • Spaanse tortilla
  • Tostada’s met een artisjokkencrème
  • Empanadas
  • Catalaanse spinaziesalade

En natúúrlijk sluit je al dit lekkers af met de allerlekkerste churros.

Spaanse kikkererwten salade met tomaat en olijven

recept
Spaanse kikkererwten salade met tomaat en olijven

Met een salade met kikkererwten kun je alle kanten op. In het vegetarische kookboek Tapas de Verduras kwam ik deze…

Ingrediënten

  • 1 kleine witte ui
  • 1 el sherryazijn
  • 200 gram manzanilla-olijven,
  • 12 mooie tomaten, in stukjes
  • 1 blik kikkererwten, uitlekgewicht 265 gram
  • 2 el bladpeterselie
  • 3 el olijfolie
  • Peper & zout, versgemalen

Bereiding

Snijd de ui in dunne ringen en meng met de el sherryazijn. Laat even staan terwijl je de overige ingrediënten snijd.

Snijd de olijven in kleine stukjes, de tomaten in grovere blokjes en de peterselie hak je fijn. Meng samen met de ui in sherryazijn, de kikkererwten, olijfolie en versgemalen peper & zout.

Proef of je het op smaak vindt en schep in een schaal (of in een bak om mee te nemen).

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Spaanse kikkererwten salade met tomaat en olijven" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *