Een snel, makkelijk comfort toetje zonder geraffineerde suikers en met maar vier ingrediƫnten. Dat klinkt ideaal toch? Is het ook!
Je hebt deze sinaasappel amandelcakejes binnen 10 minuutjes gemaakt en ze zijn een heel fijn gezond toetje. Zonder extra vetten of geraffineerde suikers. Maar extra lekker met een kloddertje frisse fruityoghurt of sorbetijs. En als ze net uit de oven komen natuurlijk.
ALL DAY BOWLS
Ik kwam een recept voor kleine sinaasappel amandelcakejes tegen in het boek āAll-Day Bowlsā van Denise Kortlever. Een heerlijk boek met een echte comfort food vibe. Elke keer als ik het boek opensla ontdek ik weer een nieuw recept dat ik wil uitproberen. De meeste recepten zijn alleen vooral op het comfortdeel ingestoken en minder op de gezonde kant. Ik verving daarom de suikers door dadels. Works like a charm!
In mijn bakboek PUUR ZOET vind je 80 glutenvrije en lactosevrije recepten, waarvan bijna 60 vegan. Simpele en pure ingrediƫnten staan centraal en er zijn handige baktips omschreven om ingrediƫnten te kunnen vervangen. Met deze lekkere recepten kan iedereen op verantwoorde manier van zoete ontbijtjes, koek, taart en toetjes genieten.
Een snel, makkelijk comfort toetje zonder geraffineerde suikers en met maar vier ingrediƫnten. Dat klinkt ideaal toch? Is het ook!
Tijd
15 minuten
Porties
4
Niveau
1 ster
Ingrediƫnten
3 eieren
100 gram ontpitte verse dadels
100 gram amandelmeel
Rasp 1 sinaasappel
Bereiding
Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp. Let op dat je het wit van de schil niet mee raspt (bitter!).
Week de dadels vijf minuten in kokend heet water, giet ze hierna af en pureer ze fijn.
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet vier kleine bakjes in.
Splits de eieren. Klop in de ene kom de eiwitten stijf met een snufje zout en zet even opzij.
Mix in de andere kom de fijn gepureerde dadels met de eidooiers, sinaasappelrasp en het amandelmeel. Schep dan 1/3e deel van het eiwit erbij en vouw er rustig doorheen. Herhaal dit met nog 1/3e deel en tot slot met het laatste deel van de eiwitten en verdeel het over de bakjes. Bak de cakejes gaar in 30 minuutjes en serveer ze het liefste lauwwarm uit de oven.
TIP: Wil je het vruchtvlees ook gebruiken? Snijd dit dan in stukjes en meng dit in stap 4 door het beslag, voordat je het eiwit toevoegt.
Bakmodus
Sinaasappel amandelcakejes
15 minuten
4
Ingrediƫnten
3 eieren
100 gram ontpitte verse dadels
100 gram amandelmeel
Rasp 1 sinaasappel
Bereiding
Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp. Let op dat je het wit van de schil niet mee raspt (bitter!).
Week de dadels vijf minuten in kokend heet water, giet ze hierna af en pureer ze fijn.
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet vier kleine bakjes in.
Splits de eieren. Klop in de ene kom de eiwitten stijf met een snufje zout en zet even opzij.
Mix in de andere kom de fijn gepureerde dadels met de eidooiers, sinaasappelrasp en het amandelmeel. Schep dan 1/3e deel van het eiwit erbij en vouw er rustig doorheen. Herhaal dit met nog 1/3e deel en tot slot met het laatste deel van de eiwitten en verdeel het over de bakjes. Bak de cakejes gaar in 30 minuutjes en serveer ze het liefste lauwwarm uit de oven.
TIP: Wil je het vruchtvlees ook gebruiken? Snijd dit dan in stukjes en meng dit in stap 4 door het beslag, voordat je het eiwit toevoegt.
Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
4 reacties
Hoi, als je deze in een 24 cm springvorm wil maken wat raad je dan aan qua ingredienten? Alles x3 ook de eieren?
Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp. Let op dat je het wit van de schil niet mee raspt (bitter!).
Week de dadels vijf minuten in kokend heet water, giet ze hierna af en pureer ze fijn.
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet vier kleine bakjes in.
Splits de eieren. Klop in de ene kom de eiwitten stijf met een snufje zout en zet even opzij.
Mix in de andere kom de fijn gepureerde dadels met de eidooiers, sinaasappelrasp en het amandelmeel. Schep dan 1/3e deel van het eiwit erbij en vouw er rustig doorheen. Herhaal dit met nog 1/3e deel en tot slot met het laatste deel van de eiwitten en verdeel het over de bakjes. Bak de cakejes gaar in 30 minuutjes en serveer ze het liefste lauwwarm uit de oven.
TIP: Wil je het vruchtvlees ook gebruiken? Snijd dit dan in stukjes en meng dit in stap 4 door het beslag, voordat je het eiwit toevoegt.
Hoi, als je deze in een 24 cm springvorm wil maken wat raad je dan aan qua ingredienten? Alles x3 ook de eieren?
Dat zou ik inderdaad doen ja! Ik ben benieuwd hoe het wordt š Dan zeker lekker om ook stukjes vruchtvlees erdoor te mengen denk ik.
Hoi Mariette,
Denk je dat je hiervoor ook speltmeel of havermeel kan gebruiken? Zou dat ook lekker zijn?
Het kan zeker, maar het resultaat zal iets ‘droger’ worden, omdat amandelmeel het zo lekker smeuĆÆg maakt altijd.