Ga naar de inhoud
Regenboogtaart
Taart 16 april 2017

Regenboogtaart

Regenboogtaart

Iets met een klein meisje dat vier wordt rond Pasen en uiteraard een regenboogtaart voor haar verjaardag wil van de baktante. Mijn volgende epic bakingproject is geboren: regenboog paastaart. Zes lagen, zes kleuren én vrolijke dragee-eitjes. Let’s go!

Regenboog verjaardagstaart

Een regenboog Paastaart moest het dus worden, maar dat ging niet helemaal zoals gepland. De roze aardbeichocolade die ik gebruikte voor de topping reageerde niet zoals ik gewend ben van mijn normale (witte) chocolade ganache en gleed extreem snel naar beneden. Oh no! Geen mooie subtiele roze druipers die langs de taart naar beneden gleden, maar een met de seconde breder wordend treurig roze gordijn. Het roze gordijn hield maar niet op met stromen. Als kers op de taart viel er ook nog even een eitje naar beneden, over de roze ganache. Bummer.

Gelukkig was het OEHHH en AAAH-effect er niet minder om op de verjaardag en zit ik als perfectionist vooral mezelf in de weg. Hoewel perfectionistisch, ik denk dat iedereen zou balen als je na zoveel werk in een taart te steken het eindresultaat een beetje verpest met de laatste decoraties.

Maar: de binnenkant was simpelweg perfect. Toch wel een happy camper hier! En een hele blije birthday girl, dat is het enige dat er toe doet:

regenboog paastaart

Rgenenboogtaart maken

Ik koos voor de zes basiskleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Deze verwerkte ik in het basisrecept voor witte cake, dat ik vorige week met jullie deelde. Gezien het Paasthema gaf ik een lichtgele tint en een lemon curd touch aan de botercrème. YUM! Echt sperlekker. De taart is afgetopt met een melkchocolade ganache en vrolijke dragee eitjes van de Hema. Die zijn niet kneiterhard zoals andere jaren, maar hebben een lekkere praliné vulling.

Wist je dat een dragee simpelweg een tabletje is met een coating? In dit geval dus een paasei met een suikercoating én een leuk kleurtje.

regenboog paastaart

regenboog paastaart

IMG_5472

De taart is trouwens voor mijn allerjongste nichtje Nila, ook wel bekend als de übercutie. When you see her you’ll know why! Iedereen in de familie heeft een zwak voor haar, waar ze gretig gebruik van maakt. Slimme meid 😉

Nila

Regenboogtaart

recept
Regenboogtaart

Iets met een klein meisje dat vier wordt rond Pasen en uiteraard een regenboogtaart voor haar verjaardag wil van de…

180 minuten
25

Ingrediënten

TOPPING

  • 200 gram witte of gekleurde chocolade
  • 75 milliliter melk
  • Véél dragee eitjes

Bereiding

  1. Bereid het beslag voor de witte cake volgens dit recept. Dit is voldoende voor zes dunnere lagen, zoals op de foto te zien is. Ik bak de cakes in 3x af, omdat ik twee bakvormen heb van 20cm en deze tegelijkertijd in de oven kunnen. Vet het aantal voor jou beschikbare vormen in en beleg met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet zes kommetjes klaar en verdeel het beslag hierover. Als je het heel precies wilt doen moet je in elk bakje 335 gram beslag doen. Breng nu elk beslag op de gewenste kleur met je kleurstoffen. Bak elke kleurlaag stuk voor stuk af in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Test met een caketester of de cake gaar is, zet ze anders nog even terug. De cake moet terugveren als je er op drukt. Laat even afkoelen in de vormen en haal ze er vervolgens uit om af te koelen op een rooster.
  3. Bereid de botercrème (2x dit recept) en eventueel de lemon curd voor. Die laatste kun je eventueel ook in de winkel halen (shortcut!). Als je botercrème klaar is mix je in kleine delen de lemon curd en de kleurstof er doorheen, tot een mooie egale crème.
  4. Zet een bord of plateau klaar waar je de taart op wilt maken en smeer hier een lik botercrème op. Leg hier de onderste plak cake op (paars). Smeer een gelijkmatige laag botercrème van ongeveer 0,3 cm op de cakelaag en leg hier de volgende plak cake op (blauw). Als je botercrème te zacht is, zet je de taart tussendoor even in de koelkast. Herhaal dit voor elke laag (groen, geel, oranje, rood).
  5. Smeer dan de hele taart in met de botercrème. Gebruik een taart schraper (of een grote lange spatel eventueel) om dit mooi strak te trekken. Ik gebruik een draaiplateau waardoor je de schraper enkel in een goede hoek tegen de taart hoeft te zetten en je aan het plateau draait, terwijl je taart strak wordt. Zet de taart nu voor minstens n uur in de koelkast.
  6. Vlak voordat je de taart uit de koelkast haalt, maak je de ganache: warm de melk op in een pannetje en haal deze van het vuur als ze goed heet is. Zet de stukjes gehakte chocolade klaar in een kom en giet de hete melk hierop. Roer goed, totdat alle chocolade is gesmolten en gemengd is met de melk. Laat de ganache een minuutje afkoelen, zodat ze niet meer zo heet is maar nog wel mooi vloeit.
  7. Nu wordt het spannend! Je gaat de ganache over je taart gieten of met een lepeltje hele subtiele druipers maken. Met beleid, maar wel snel genoeg (de ganache stijft rapjes op, door de koude taart). Als je gaat gieten: begin bovenop het midden van je taart en duw het hier en daar met een spatel een beetje over het randje. But be gentle, je wilt geen overstroomde Paastaart. Verdeel dan alle paaseitjes erover en tadaaa: je regenboog Paastaart is geboren.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Regenboogtaart" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Aantal stemmen: 27

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *