Een echt Nederlands zoetje, de klassieke boterkoek! Ik ben een tijd op zoek geweest naar het allerbeste recept ervoor, maar dit is ‘m dan.
Het was even uitproberen, maar dit is voor mij dan het beste klassieke boterkoekrecept. Met dank aan de moeder van een vriendin van mij, Anita van Katwijk. Al jaren was ik tevreden met mijn boterkoekrecept, maar toen ik die van haar moeder proefde ging ik toch overstag: dit was de beste! Gelukkig was Anita zo lief het recept met mij (en dus met jullie) te delen. Het recept is snel gemaakt en vooral, veel lekkerder dan uit een pakje.
Recept
Klassieke boterkoek recept
Een echt Nederlands zoetje, de klassieke boterkoek! Ik ben een tijd op zoek geweest naar het allerbeste recept ervoor, maar dit is ‘m dan.
Tijd
15 minuten + 20 minuten baktijd (+ koelen en opstijven)
Porties
10
Niveau
1 ster
Ingrediënten
Boterkoekdeeg
250 gram roomboter*
200 kristalsuiker
300 gram bloem
1 zakje vanillesuiker of 0,5 tl vanille extract
Mespunt zout
Extra:
1 el melk / losgeklopt ei
*kwaliteit van de roomboter máákt verschil in dit recept
Bereiding
Boterkoek maken
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en kneed alles door elkaar (m.u.v. melk/ei voor het afsmeren).
Maak een deegbal en laat het een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakvorm van 15 x 20 cm met bakpapier.
Druk het deeg erin (zeker 1 cm dik) en maak het glad met een lepel. Smeer de koek af met de eetlepel melk (of ei) en trek eventueel met een mes een klassiek ruitjespatroon.
Boterkoek bakken
Bak in 20 minuten gaar, iets onder het midden van de oven. De boterkoek zal wiebelig uit de oven komen en lijkt niet gaar: dit hoort zo! Na een aantal uur buiten de oven (liefst een nacht in een koele ruimte) is de boterkoek perfect opgesteven en klaar om opgegeten te worden.
Boterkoek bewaren
Boterkoek is de volgende dag nog lekkerder dan wanneer je het net gebakken hebt. De boterkoek heeft dan de kans gekregen om lekker op te stijven, net zoals bij brownies en blondies het geval is.
Buiten de koelkast is boterkoek 3 houdbaar, goed luchtdicht verpakt. In de koelkast worden de stukjes boterkoek steviger, maar op deze manier zijn ze wel zeker een week te bewaren (ook goed luchtdicht verpakken, anders drogen ze uit!). In de vriezer tot drie maanden houdbaar.
Bakmodus
Klassieke boterkoek recept
15 minuten + 20 minuten baktijd (+ koelen en opstijven)
10
Ingrediënten
Boterkoekdeeg
250 gram roomboter*
200 kristalsuiker
300 gram bloem
1 zakje vanillesuiker of 0,5 tl vanille extract
Mespunt zout
Extra:
1 el melk / losgeklopt ei
*kwaliteit van de roomboter máákt verschil in dit recept
Bereiding
Boterkoek maken
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en kneed alles door elkaar (m.u.v. melk/ei voor het afsmeren).
Maak een deegbal en laat het een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakvorm van 15 x 20 cm met bakpapier.
Druk het deeg erin (zeker 1 cm dik) en maak het glad met een lepel. Smeer de koek af met de eetlepel melk (of ei) en trek eventueel met een mes een klassiek ruitjespatroon.
Boterkoek bakken
Bak in 20 minuten gaar, iets onder het midden van de oven. De boterkoek zal wiebelig uit de oven komen en lijkt niet gaar: dit hoort zo! Na een aantal uur buiten de oven (liefst een nacht in een koele ruimte) is de boterkoek perfect opgesteven en klaar om opgegeten te worden.
Boterkoek bewaren
Boterkoek is de volgende dag nog lekkerder dan wanneer je het net gebakken hebt. De boterkoek heeft dan de kans gekregen om lekker op te stijven, net zoals bij brownies en blondies het geval is.
Buiten de koelkast is boterkoek 3 houdbaar, goed luchtdicht verpakt. In de koelkast worden de stukjes boterkoek steviger, maar op deze manier zijn ze wel zeker een week te bewaren (ook goed luchtdicht verpakken, anders drogen ze uit!). In de vriezer tot drie maanden houdbaar.
Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
14 reacties
Wat een HEERLIJK recept is dit .Ik varieer soms met vers geraspte gember en/ of citroen rasp.
Probeer ook eens bakgember heel fijn gesnipperd door het deeg en in plaats van met melk of ei met gembersiroop afsmeren. Echt lekker! De laatste tijd doe ik ook Vaak geraspte verse gember erdoor.
15 minuten + 20 minuten baktijd (+ koelen en opstijven)
10
Ingrediënten
Boterkoekdeeg
250 gram roomboter*
200 kristalsuiker
300 gram bloem
1 zakje vanillesuiker of 0,5 tl vanille extract
Mespunt zout
Extra:
1 el melk / losgeklopt ei
*kwaliteit van de roomboter máákt verschil in dit recept
Bereiding
Boterkoek maken
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en kneed alles door elkaar (m.u.v. melk/ei voor het afsmeren).
Maak een deegbal en laat het een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakvorm van 15 x 20 cm met bakpapier.
Druk het deeg erin (zeker 1 cm dik) en maak het glad met een lepel. Smeer de koek af met de eetlepel melk (of ei) en trek eventueel met een mes een klassiek ruitjespatroon.
Boterkoek bakken
Bak in 20 minuten gaar, iets onder het midden van de oven. De boterkoek zal wiebelig uit de oven komen en lijkt niet gaar: dit hoort zo! Na een aantal uur buiten de oven (liefst een nacht in een koele ruimte) is de boterkoek perfect opgesteven en klaar om opgegeten te worden.
Boterkoek bewaren
Boterkoek is de volgende dag nog lekkerder dan wanneer je het net gebakken hebt. De boterkoek heeft dan de kans gekregen om lekker op te stijven, net zoals bij brownies en blondies het geval is.
Buiten de koelkast is boterkoek 3 houdbaar, goed luchtdicht verpakt. In de koelkast worden de stukjes boterkoek steviger, maar op deze manier zijn ze wel zeker een week te bewaren (ook goed luchtdicht verpakken, anders drogen ze uit!). In de vriezer tot drie maanden houdbaar.
Wat een HEERLIJK recept is dit .Ik varieer soms met vers geraspte gember en/ of citroen rasp.
Oh ja, gember en citroen in boterkoek – geweldige combi!
Probeer ook eens bakgember heel fijn gesnipperd door het deeg en in plaats van met melk of ei met gembersiroop afsmeren. Echt lekker! De laatste tijd doe ik ook Vaak geraspte verse gember erdoor.
Gemberboterkoek! Dat klinkt geweldig! Niet te zoet met stukjes bakgember ook nog erdoor?
Ik heb afgelopen weekend met behulp van dit recept een heerlijke boterkoek gemaakt. Echt top!
Ik heb zelf, op advies van een collega, 2 theelepels rozemarijn en 2 theelepels zeezout toegevoegd. Echt een aanrader!
Heerlijk in de zomermaanden en gek genoeg heerlijk bij een borrel (lees rosé, witte wijn, Jillz, Appel Bandit etc.).
Wat lekker en wat een toffe variaties! Zou ik zelf nooit zo snel bedacht hebben, thanks voor de tip en je leuke berichtje!
Hi,
Wat is lekkere boter?
Ik gebruik graag de grasboter van Campina 🙂
Ga zometeen boterkoek maken , dit recept is perfect.
Heb hem al vaker gemaakt ..gewoon heerlijk!
Dat hoor ik graag 😀 Geniet ervan!
mariette , moet deze boterkoek gemaakt worden met zelfrijzende bloem of de gewone bloem en moet er dan bakpoeder bij
Hi Marianne, boterkoek maak je met gewone bloem (zonder bakpoeder!), het is namelijk niet de bedoeling dat ‘ie rijst.
Zonet de boterkoek uit de oven gehaald, ziet er prima uit en ruikt heerlijk! Straks een flink stuk proeven.
Mmmm, geniet ervan!