Hummus maken zonder tahin
Hummus is mijn favoriete broodbeleg, smeersel op toastjes en onmisbaar bij een falafel bowl. Maar hummus zonder tahin maken? Dat bleek een uitdaging, aangezien ik in verband met intoleranties en allergieƫn niet alleen hummus zonder sesamzaadjes, maar ook zonder noten wilde maken.
Hoe vervang je tahin in hummus?
Allereerst is er de wilde optie om het gewoon weg te laten. Dat kan, geen probleem. Persoonlijk vind ik de hummus dan wat vlakker van smaak, wat je weer kunt compenseren door lekkere kruiden of toppings toe te voegen. Denk hierbij aan een hummus met smaakvol gegrilde groenten en verse kruiden als topping.
Wil je gewoon een simpele go-to vervanger van tahin in jouw hummus? Gebruik dan ƩƩn van deze opties naar smaak:
- Amandelpasta
- Cashewpasta
- Zonnebloempittenpasta

Zo maak je zelf de lekkerste hummus
Deze hummus heeft een zijdezachte, bijna romige textuur. Toch is daar in dit recept geen olie voor nodig Ʃn je hoeft de velletjes van de kikkererwten niet te verwijderen.
Het geheime ingrediƫnt? Baking soda! Daarmee kook je de kikkererwten in korte tijd botergaar, waardoor je ze tot een romige, gladde hummus kan malen. Super makkelijk en snel.
Welke ingrediƫnten heb je nodig?
- Kikkererwten. Uit blik of pot en bewaar het vocht, want dat gebruik je om de kikkererwten in te koken.
- Baking soda. Hierdoor koken de kikkererwten (en vooral de stevige velletjes) heel zacht.
- Noten of pittenpasta. Ter vervanging van tahin. Zelf gebruik ik meestal een cashewpasta, i.v.m. een (sesam- en) amandelintolerantie.
- Citroensap. Onmisbaar, anders wordt de smaak erg vlak.
- Azijn. Een simpel (natuur)azijn volstaat en voeg ik graag toe omdat het zowel op zuur als op zout vlak smaak toevoegt.
- Komijn. Hier krijgt je hummus die herkenbare smaak van. Je kunt het aanvullen met andere smaakmakers zoals korianderpoeder, gerookt paprikapoeder en knoflook.
- Zout. Je hebt al snel een kwart theelepel zout nodig om hummus op smaak te maken.

Hoelang kun je hummus bewaren?
In een luchtdicht afgesloten bewaarbakje kun je de hummus ongeveer vier dagen in de koelkast bewaren. Bewaar de toppings zoals gegrilde groenten het liefst apart, want hierdoor is het korter houdbaar.
Kun je hummus invriezen?
In de vriezer kun je hummus maximaal drie maanden bewaren. Schenk idealiter een laagje olie bovenop de hummus, zodat het niet uitdroogt, en verpak luchtdicht. Laat in de koelkast ontdooien.

Waarmee serveer je hummus?
Hummus is ongelofelijk veelzijdig als broodbeleg, als topping op een voedzame bowl, in een wrap met falafel of gewoon als onderdeel van een mezze borrelplank.
Een lekkere topping op je hummus maakt het meteen een gerecht op zichzelf. En dan heb ik het niet over een beetje olie en wat kruiden die je over je schaaltje hummus verdeelt.
Welke toppings op hummus?
Maak een grote portie hummus, zeker twee of drie keer onderstaand recept, en smeer dit met een spatel op een grotere serveerschaal. Het liefst serveer ik het met verse pita broodjes of glutenvrij flatbread, olijven en falafel (uit de oven). Als toppings kun je denken aan:
- Gegrilde paprika
- Cherrytomaatjes met balsamico-azijn uit de oven
- Gekaramelliseerde uien
- Gegrilde aubergine met granaatappelpitjes en verse koriander
- Gemarineerde artisjokharten
- (Plantaardige) feta met dille
Hummus met een smaakje
In plaats van een topping bovenop je hummus, kun je ook een smaakje aan de hummus zelf geven door ingrediƫnten mee te malen in de blender of foodprocessor. Een aantal makkelijke smaaktips om door onderstaand recept te verwerken zijn gegrilde paprika, harissa, zongedroogde tomaten, kerrie, rode bieten of pesto.
In dit recept voor hummus zonder tahin geef ik je voldoende lekkere alternatieven om sesamzaadjes in hummus te vervangen. Daarnaast geef ik je een gouden tip om een zijdezachte hummus te maken. Deze methode is supermakkelijk en de hummus oh zo lekker.
Ingrediƫnten
Voor 300 gram hummus:
- 400 gram kikkererwten (265 gram uitlekgewicht)
- 0,5 tl baking soda
- 1 el amandelpasta / cashewpasta / zonnebloempittenpasta
- 2 el citroensap
- 1 el azijn
- 0,5 tl komijn, gemalen
- zout (en peper), naar smaak
Bereiding
Hummus maken zonder tahin
- Verhit een steelpan met daarin de kikkererwten in het vocht uit het blik en de 0,5 tl baking soda. Kook op medium vuur tot de kikkererwten zacht zijn en het vocht gedeeltelijk is verdampt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Spoel ze hierna af in een zeef.
- Maal de kikkererwten tot een gladde massa samen met de overige ingrediƫnten. Voeg eventueel water toe tot de hummus de juiste consistentie bereikt. Maak op smaak met zout (je hebt meer nodig dan je denkt) en eventueel peper.
- Schep de hummus in een laag schaaltje en strijk glad met een spatel. Besprenkel met olijfolie en strooi er eventueel za’atar overheen of verse kruiden zoals dille, peterselie en koriander.
Tips: hummus maken
- Lekker met een teentje knoflook, of voor een milde optie: rooster/pof de knoflook eerst in de oven.
- Een mespunt gerookt paprikapoeder of wat gemalen koriander is ook een lekkere toevoeging.
- Lees het artikel voor tips voor het serveren, combineren en toppings.
Hummus bewaren
Luchtdicht verpakt max. vier dagen houdbaar in de koelkast of max. drie maanden in de vriezer – schenk voor het invriezen een laagje olie op de hummus. Bewaar de toppings zoals gegrilde groenten apart.