Een super simpel én healthy chocolade bananenbrood: het ideale tussendoortje voor tijdens je school- of werkdag!
UPDATE. Drie jaar geleden deelde ik mijn healthy chocolade bananencake met jullie. De choco variant van mijn gezonde bananencake (of bananabread, what’s in a name), ik word er nog steeds gelukkig van. Met een beetje cacao kan je je cake supereasy pimpen én heb je binnen no time een healthy chocolade bananencake.
Ik heb de receptuur flink aangepast over de jaren heen, dus vandaag deel ik deze update van het recept met jullie! It’s gotten even better. Fijn voor je gezonde januari maand.
Ingrediënten
- 150 gram medjoul dadels
- 2 rijpe bananen
- 3 eieren (L)
- 150 gram amandelmeel
- 60 gram cacaopoeder
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 50 ml natuurlijke olie
- Snuf zout
- 100 gram walnoten
Bereiding
- Week de ontpitte dadels voor ongeveer 10 minuten in een bak met heet water. Giet daarna af en laat uitlekken. Hak de walnoten grof en zet even opzij.
- Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pureer de dadels en de bananen tot ze helemaal fijn zijn. Doe dit in een kom, voeg de eieren en olie* er aan toe en mix voor 2 minuten goed door. Voeg dan ook het amandelmeel, bakpoeder, de cacao en het snufje zout toe en mix voor maximaal een minuut tot alles opgenomen is. Schep tot slot met een spatel de walnoten er doorheen.
- Stort het beslag in de cakevorm**. Zet vervolgens voor 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 45 minuten of de caketester er schoon uitkomt, zo niet, zet de cake dan nog vijf minuutjes terug.
- Laat de cake een uur afkoelen en stort dan op een taartrooster. De chocolade bananencake is ongelofelijk lekker als het nog een beetje warm is, SO DIG IN!
* TIP: Wil je geen olie gebruiken? Vervang dit dan 1:1 door ongezoete appelmoes.
** TIP: Strooi eventueel nog een beetje havervlokken en gehakte walnoten er overheen voor een crunchy laagje.
22 reacties
Hoi hoi.
Ik heb gedroogde medjoul dadels in huis…….kan dat ook?
Groetjes Marleen
Ja hoor, perfect!
Er staat natuurlijke olie in het recept. Wat kan je hiervoor gebruiken en welke olie gebruik jij?
annemarieke
Ik gebruik graag zonnebloemolie of koolzaadolie, maar arachideolie (let op met pinda allergie) of olijfolie kan ook.
Super recept!
Heb hem gemaakt met appelmoes ipv olie en kokosmeel ipv amandelmeel.
Wat goed! Zou je de verhoudingen nog willen delen voor andere lezers? Ik ben ook benieuwd 🙂
Hoi Mariette,
Kan ik de dadels ergens voor vervangen?
Mijn vriend is hier allergisch voor.
Bedankt!
Rozijnen of vijgen bijvoorbeeld. Je kunt ze ook weglaten en twee extra bananen gebruiken. Dan wordt de cake wel wat minder zoet.
Ik heb een vraagje. Het recept lijkt mij erg lekker, maar vanwege notenallergie kan ik de amandelmeel en de walnoten niet gebruiken :(. Weet u hiervoor een alternatief?
Ah, wat vervelend. Je zou een volkoren meel kunnen gebruiken. Je hebt dan misschien wel een halve of hele banaan extra nodig om de smeuïgheid van het amandelmeel te compenseren. De walnoten kun je vervangen door lekkere zaden en pitten als topping.
Hmmmmmmm wederom een heerlijk recept! Deze cake is heerlijk smeuïg en smaakt lekker zoet. Wat fijn dat het verantwoord snoepen is. Heerlijk bij een bakje koffie met opgeklopte melk 😉 Ik ben fan!
Yes, wat fijn! Thanks voor je leuke berichtje en enjoy X
Hoi Mariette,
Zou je de voedingswaarden er ook bij kunnen vermelden?
Complimenten voor de mooie site en lekkere recepten!
Hi Amy, dankjewel voor je lieve bericht! Bedoel je de calorieën? Deze tel ik namelijk niet.
Deze chocolade bananencake is echt heeeeerlijk! Vanavond gemaakt en direct geproefd. Onwaarschijnlijk lekker!
Zo leuk om te horen Esther! Dankjewel en geniet er nog van 😀
Net gemaakt: heerlijk! Dank voor je recept.
Zitten er heel calorie.n in heb net lang gelijnd
Hi Akkie, ik tel geen calorieën. Ik let zelf op het gebruik van pure en gezonde ingrediënten.
Yess, top! Enjoy!
Ik vindt hem écht lekker, en heerlijk smeuiig!
Voor herhaling vatbaar en makkelijk om in te vriezen:-)
Super! Thanks voor je leuke berichtje!