Ga naar de inhoud
Glutenvrije appel crumble met bramen
26 november 2025

Glutenvrije appel crumble met bramen

Een makkelijk recept voor glutenvrije appel crumble met bramen, volledig lactosevrij en vegan. Heerlijk als toetje, maar ook als ontbijt.

Dit was vroeger mijn signature dish als het aankwam op toetjes: appel crumble. Inmiddels heb ik er een meer voedzame variant van gemaakt, die helemaal glutenvrij, lactosevrij en vegan is. Een glutenvrije appel crumble met bramen. Comfort toet to the max!

Glutenvrije appel crumble maken

Appel en bramen zijn helemaal het einde in een crumble, geen enkele fruitcombinatie is lekkerder en meer verwarmend dan die twee. En dan natuurlijk wel onder een knapperig laagje crumble. Heerlijk met een schepje (plantaardige) crĆØme fraiche of kokosyoghurt.

De glutenvrije crumble van dit toetje heb ik gemaakt met een combinatie van havervlokken en geraspte kokos. Het is ook een lactosevrije en vegan crumble, doordat ik kokosolie gebruik. Ik loop alle ingrediƫnten die je nodig hebt om deze lekkere havermout appel crumble te maken even met je door:

  • Appels. Elstar, goudreinet, Kanzi, kan allemaal, zolang het maar geen moesappels zijn. Hoewel, appelmoes crumble lijkt me ook zo verkeerd nog niet.
  • Bramen. Liefst vers, maar uit de vriezer kan ook. Laat in dat geval eerst volledig ontdooien en uitlekken.
  • Kaneel. Hartverwarmende smaakmaker! Kan eventueel vervangen worden door vanille, maar liever niet.
  • Havervlokken. Door fijne havervlokken te gebruiken heb je niet direct dat ontbijtgevoel, maar het geeft wel een goede crunch aan de crumble.
  • Geraspte kokos. Maakt de crumble iets meer verfijnd en voegt smaak toe. Kan ook vervangen worden door 30 gram amandelmeel.
  • Kokosolie. Een andere neutrale olie is ook een optie.
  • Ahornsiroop. Met de hoeveelheid ahornsiroop kun je spelen: iets meer, iets minder, wat jij lekker vindt. Of laat het lekker weg als je de crumble als ontbijt eet.
Glutenvrije appel crumble maken
Vegan appel crumble maken

Gezonde crumble voor ontbijt

Je kunt dit havermout crumble recept ook heel goed als ontbijt eten, perfect zelfs. Het maakt dan niet uit of je grove of fijne havervlokken gebruikt en ook de ahornsiroop zou je achterwege kunnen laten. Als ontbijt is de crumble wat mij betreft zoet genoeg dankzij het warme fruit. Ik deelde ook al eerder een gezond crumble recept met appel en abrikozen.

Wissel gerust eens af met het fruit dat je gebruikt, zoals peer of mango. Als je geen ahornsiroop door de crumble mengt, zorg er dan voor dat je ƩƩn zoeter fruit in de vulling opneemt. Een aantal lekkere fruitcombinaties:

  • Appel & peer
  • Mango & framboos
  • Rood fruit (zorg voor voldoende aardbei)

Kijk in mijn receptenverzamelingen voor meer glutenvrije recepten of vegan recepten.

Vegan appel crumble recept

Glutenvrije appel crumble met bramen
Recept

Glutenvrije appel crumble met bramen

Een makkelijk recept voor glutenvrije appel crumble met bramen, volledig lactosevrij en vegan. Heerlijk als toetje, maar ook als ontbijt.

Tijd
30 minuten
Porties
4
Niveau
1 ster

Ingrediƫnten

  • 2 appels
  • 150 gram bramen
  • kaneel
  • 75 gram fijne havervlokken
  • 15 gram geraspte kokos
  • 1,5 el kokosolie
  • 2 el ahornsiroop, optioneel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes. Doe in een kom en meng met een halve theelepel kaneel.
  3. Zet een pannetje op het vuur met de bramen en verhit ze tot ze zacht worden, terwijl je goed blijft roeren. Haal de bramen van het vuur en meng ze door de appelblokjes. Verdeel de vulling over 4 kleine vuurvaste schaaltjes.
  4. Meng de havervlokken, geraspte kokos, een mespunt kaneel en een snuf zout door elkaar.
  5. Verhit de olie en ahornsiroop licht op het vuur om ze te mengen. Roer door de havervlokken en verdeel dit over de bakjes.
  6. Bak in 15 – 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Glutenvrije appel crumble tips

  • Ontbijten met de glutenvrije crumble? Laat de ahornsiroop dan lekker achterwege, maar verdubbel wel de hoeveelheid kokosolie.
  • Kokosolie kan vervangen worden door een andere neutrale olie.
  • Kokosrasp vervangen? Dat kan door 50 gram amandelmeel.

Glutenvrije appel crumble bewaren

Het lekkerst vers uit de oven. Max. 3 dagen in de koelkast bewaren, zet daarna opnieuw kort in de oven om warm en knapperig te worden.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Glutenvrije appel crumble met bramen" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@mariettevantuyl)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. * Vereiste velden zijn gemarkeerd

Meer