Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Zoetrecepten

Ik raakte laatst verzeild in een discussie over het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. Want het is schijnbaar not done om kruidnoten pepernoten te noemen.  Maar iedereen weet toch wat je bedoelt als je het over pepernoten hebt?

Als ik om pepernootjes vraag, verwacht ik geen vierkante anijsblokken op m’n bord. Want ja, even kort door de bocht, dat zijn pepernoten. De pepernoot lijkt meer op taaitaai en heeft een vierkante vorm. En hij smaakt zacht, naar honing en anijs.  Na wat speurwerk op internet blijkt dat ik niet de enige ben die in een peper- en kruidnotendiscussie was verzeild. Op elk forum is wel een nootjesdiscussie te vinden. Waar komt deze onduidelijkheid vandaan?

De Van Dale maakt het er niet makkelijker op. Kruidnoot zou een synoniem zijn van pepernoot. De betekenis van pepernoot is volgens de Van Dale als volgt: “Dobbelsteentje van peperkoek of half bolletje van speculaas (gegeten in de tijd rond Sinterklaas)”.

Het Woordenboek der Nederlandse Taal schept duidelijkheid, de pepernoot wordt hier in 1931 als volgt omschreven: “Een klein gebak van meel en honing, suiker of stroop, met peper en andere kruiderijen, de grootte van eene hazelnoot en de gedaante van dobbelsteentjes hebbende, doch van boven meestal bolrond”. Een hele mond vol, maar de PEPERnoot valt op zijn plek. Tegenwoordig zit er meestal geen peper meer in de nootjes.

En met een beetje logisch nadenken kom je ook een heel eind. KRUIDnootjes heten natuurlijk ook niet voor niets zo. Het zijn kleine speculaasbolletjes, hard en half rond. Ze worden gemaakt van bloem of meel en er zitten veel kruiden doorheen: kaneel, kruidnagel, gember, kardemon, nootmuskaat en soms witte peper. Dit zijn de kruiden die uit je fijne koekkruiden- of speculaaskruidenpotje komen rollen.

Zo. Is dat mysterie is ook weer opgelost. Blijf dus vooral lekker pepernoten zeggen. Of kruidnoten. Wat je wilt! Maar op Zoetrecepten houden we het onderscheid netjes aan. Zelf kruidnootjes maken? Bekijk dan dit simpele en lekkere recept voor kruidnoten.

Een antwoord op “Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?