Ga naar de inhoud
Vegan, wat is dat eigenlijk?
Vegan 05 mei 2017

Vegan, wat is dat eigenlijk?

Vegan, wat is dat eigenlijk?

Afgelopen maandag begon ik met mijn vegan challenge: 30 dagen vegan. Ik kreeg daardoor nogal een aantal keer de vraag wat 30 dagen ‘vegan’ gaan nu precies inhoudt. Wat mag je wel en wat mag je niet? Hoe onderscheidt het zich van vegetarisch zijn? Mag je dan alleen fruit eten dat van de boom is gevallen? Ik leg het je uit!

VEGANISME
Vegan is een Engels woord dat staat voor iemand die veganistisch leeft. Deze levensstijl heet ‘veganisme’. Het houdt in dat iemand geen dierlijke producten koopt, gebruikt of eet zoals vlees, vis, kaas, eieren, boter, melk en honing. Maar daarnaast gebruikt een vegan ook geen producten waar op een andere manier dierenleed bij komt kijken, zoals bepaalde beautyproducten (waarbij op dieren getest is) of kleding. Het veganisme is daarom een volledig plantaardige lifestyle.

Wist je dat ongeveer 1% van de wereldbevolking veganist is?

VEGETARISCH EN VEGANISTISCH
Het verschil tussen een vegetariër en een veganist is vrij simpel wanneer het op voeding aankomt. Een vegetariër eet geen dierlijk vlees(/vis), maar meestal wel zuivel en eieren. Een veganist eet geen enkel dierlijk product.

Je hebt ook een extremere vegan stroming waarbij alleen fruit, zaden, graankorrels en noten worden gegeten. Dit heet fruitarisme. Deze fruitariërs volgen dezelfde principes als vegans, maar eten daarnaast ook geen producten waarbij een plant ‘gedood’ of beschadigd is.

VEGAN BAKKEN
Als je veganistisch leeft en toch graag taartjes en cake wilt blijven bakken en eten (alle vegans dus), moet je logischerwijs een vervanging vinden voor melk, boter en eieren. Dat is precies waar ik deze maand mee aan de slag ga! Voor de zuivelproducten bestaan inmiddels al voldoende vegan alternatieven die je gewoon kunt kopen in de supermarkt. Eieren zijn een heel ander verhaal en iets lastiger te vervangen. En dan heb je natuurlijk nog gelatine. Genoeg uitdagingen zoals je hoort.

Ik ga deze maand verschillende recepten voor jullie testen en zal uitgebreidere artikelen wijden aan het vervangen van eieren en gelatine in zoete recepten. Heb jij nog meer verzoekjes? Laat dan een berichtje achter en dan ga ik ermee aan de slag!

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *