Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Het verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers

Zoetrecepten

Wat is nu écht het verschil tussen geraffineerde suiker en natuurlijke suikers? Iedereen heeft er een mening over en je krijgt er nogal eens mee te maken tijdens het bakken, dus het leek me geen kwaad kunnen dit eens goed uit te leggen.

WAT ZIJN GERAFFINEERDE SUIKERS?
Raffineren is het industrieel bewerken en ‘zuiveren’ van stoffen, zoals dat bij suiker gebeurt. In de fabriek worden tijdens het zuiveringsproces alle mineralen en vitaminen uit het de suiker gefilterd, tot er fijne, witte suiker overblijft. De meest bekende vorm is kristalsuiker. Ook al leveren deze geraffineerde suikers je lichaam wel energie, er zitten geen nuttige voedingsstoffen meer in. Het worden daarom ook wel ‘snelle’ of ‘lege’ koolhydraten genoemd. Je lichaam neemt de koolhydraten snel op, maar kan er verder niks mee. Desondanks heeft je lichaam vezels, vitaminen en mineralen nodig om de suiker af te kunnen breken en verteren. Dit is de reden dat veel mensen er tegenwoordig voor kiezen geraffineerde suikers zoveel mogelijk te vermijden en door natuurlijke suikers te vervangen.

Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn: (fijne) kristalsuiker, basterdsuiker, geleisuiker en poedersuiker.

WAT ZIJN ONGERAFFINEERDE SUIKERS?
Tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers zit nog een extra categorie waar vaak aan voorbij wordt gegaan: ongeraffineerde suikers. Door velen ook wel natuurlijke suikers genoemd, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ongeraffineerde suikers zijn namelijk net zo goed bewerkt, waardoor de suiker uit het natuurlijke product is gehaald en bewerkbaar is gemaakt voor ons gebruik. Máár, deze ongeraffineerde rakkers  zijn niet gezuiverd (geraffineerd) in de fabriek. Hierdoor bevatten ze nog een kleine mate aan vitamines en mineralen en hebben ze vaak een bruinige kleur. Die bruinige kleur is afkomstig van de melasse, wat wel een extra smaakdimensie geeft aan deze soorten suiker. Hoe overheersend die smaak is verschil per soort. Persoonlijk vind ik de deze ongeraffineerde rakkers door de melasse een sterkere smaak hebben waardoor ik er minder van gebruik. Dat alles samen, maakt dat ik ze prefereer boven geraffineerde suikers.

Voorbeelden van ongeraffineerde suikers zijn: kokosbloesemsuiker, palmsuiker, honing en ahornsiroop.

WAT ZIJN NATUURLIJKE SUIKERS?
Bij natuurlijke suikers haal je de suiker rechtstreeks uit het pure product, waarbij de voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vezels) niet uit het product zijn gefilterd of bewerkt zijn. Denk hierbij aan fruit, zoete groentes of zelfs granen. Het blijft suiker, maar wel met heel veel toegevoegde voedingswaardes die je lichaam nodig heeft. Ben je benieuwd hoeveel suiker er in fruit zit? Dat laat ik je hier zien.

Benieuwd wat je allemaal kan in je baksels met fruit? Ik leg het je uit!

Vonden jullie dit een interessant artikel? Of nog meer vragen over geraffineerde, ongeraffineerde of natuurlijke suikers? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

BRONNEN: Voedingscentrum over fruit – Encyclopedie – Diabetes Fonds

13 antwoorden op “Het verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers

 1. Ik mis in het Artikel over natuurlijke suikers en gerafineerde suikers, wat nu beter is en wat vermeden moet worden, en wat het met je lichaam doet.

 2. Nuttig artikel. Vraagje: Heston Blumenthal gebruikt in zijn (naar NL vertaalde) recepten vaak ‘fijne tafelsuiker’. Dat is denk ik gewoon fijner gemalen kristalsuiker. Maar soms gebruikt hij ‘bruine fijne tafelsuiker’ … Wat is dat en hoe kom ik eraan?
  Dank!

 3. Vraagje….wij hebben nu pure en ruwe rietsuiker gekocht. Allebei van het merk caribbean gold. Wat is nu exact het verschil tussen deze beide en wat is gezonder.

  Groetjes, Linda

 4. Hallo ik bendiabeet en sinds kort helaas ook hartpatiënt, nu ben ik gek op bakken, maar ik wil en moet nu veel gezonder gaan leven, dus wil ik graag de suiker vervangen of weglaten in de koekjes of taart. Waardoor kan ik dit het beste vervangen?

 5. Hallo, ik kom in de winkel net van het merk Candico een doos rietsuiker tegen waarop staat “niet geraffineerd”. Ik meende mij te herinneren dat rietsuiker sowieso rommel (bewerkt) is dus is dat een leugen dat ze erop zetten? Dat is toch bij wet verboden?

  1. Hi Sandy, ik durf niet te zeggen hoe dit wettelijk geregeld is, maar meestal wordt de naam ‘ruwe rietsuiker’ gebruikt en deze vind ik persoonlijk ook toepasselijker. Hierbij wordt één stap in het raffinageproces overgeslagen en daarom is deze wel minder bewerkt te noemen dan gewone rietsuiker.

 6. Zijn suikers voor jelichaam gewoon suikers en word je er even dik van? Of zijn de lege koolhydraten (geraffineerde) grotere dikmakers? En zijn natuurlijke suikers (zoals van fruit) minder dikmakend dan de ongeraffineerde suikers of maakt dat ook niets uit? Mvg Katia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.