Ga naar de inhoud
Zelf druivensap maken
Drankjes & ijs(jes) 26 september 2025

Zelf druivensap maken

Zelf druivensap maken

Emmers vol met druiven uit eigen tuin? Dan zit er maar één ding op: zelf druivensap maken! Me-ga lekker op een zomerse dag. Dit makkelijke druivensap recept maak je zonder sapcentrifuge en zonder blender. Je hebt alleen een pan en een zeef nodig.

Druivensap maken

Er zijn veel manieren om druivensap te maken. Met of zonder suiker, zo puur mogelijk van enkel het sap uit de druiven of aangelengd met water, met extra smaaktoevoegingen (ander fruit of specerijen). Onderstaand vind je een recept voor suikervrij druivensap en is ideaal voor wie ook altijd een plens met water bij z’n glas appelsap gooit (gotta love appelsap, maar mij echt veel te zoet).

Het sap heeft een lekker paars-roze kleurtje gekregen. Dat heeft met het druivenras te maken (Glorie van Boskoop), maar ook doordat het aangelengd is met water. En zoals met alle suikervrije recepten, zal niet iedereen het lekker vinden. Hoewel, hier thuis zijn juist de kleuter van 4 en ik er echt gek op. Daarnaast kun je er suiker aan toevoegen naar smaak – dit staat verder omschreven in het recept.

TIP! Nog meer maken met de druiven uit eigen tuin? Check dan ook eens mijn recept voor druivenjam.

een fles druivensap recept

Druiven uit eigen tuin

Laten we eerlijk zijn, druiven uit eigen tuin zijn niet altijd de lekkerste. De schil kan dik zijn taai zijn, de pitjes zijn soms te groot ten opzichte van de druif zelf, ze zijn aan de zurige kant of de smaak van de schil overheerst. Er zijn uiteraard veel verschillende soorten druiven, dus dit hoeft totaal niet het geval te zijn, maar dit is mijn ervaring van vroeger met de ‘Glorie van Boskoop’ druiven. Tegenwoordig kan ik ze veel beter waarderen en vind ik ze ook lekker om puur te eten.

Toch is het maken van druivensap ook dan een uitkomst, al helemaal wanneer je emmers vol blijft oogsten. Mijn ouders en zus hebben deze druiven nog steeds in de tuin en sinds vorig jaar maakt m’n zus er sap van. Ik was zo positief verrast, dat ik dit jaar het recept met jullie mag delen.

Ingrediënten voor druivensap

  • Druiven. Uit eigen tuin, uit de supermarkt, met of zonder pitten – alle druiven kun je gebruiken. Verwijder wel de takjes en gebruik alleen druiven die in goede conditie zijn.
  • Water. De hoeveelheid water die je toevoegt tijdens het kookproces kan variëren, maar ik voeg aardig wat toe waardoor je een meer verdund sap krijgt. Als je veel druiven hebt, kun je het natuurlijk ook zonder water maken voor een geconcentreerd sap.
  • Suiker. De basis van het recept is zonder suiker, maar met gemak voeg je er suiker naar smaak aan toe.
druivensap maken met eigen druiven

Materialen

Deze materialen komen goed van pas bij het maken van zelfgemaakt druivensap:

  • Handige sapflessen die gemakkelijk te steriliseren zijn
  • Een fijne zeef om de schilletjes van het sap te scheiden
  • Een trechter om het druivensap in de flessen te gieten
  • Etiketten die je op de flessen met zelfgemaakt sap kunt plakken
Zelf druivensap maken

recept
Zelf druivensap maken

Emmers vol met druiven uit eigen tuin? Dan zit er maar één ding op: zelf druivensap maken! Me-ga lekker op…

2 uur

Ingrediënten

Om 1 liter druivensap te maken

  • 1 kilo blauwe of zwarte druiven
  • 0,5 liter water (minder kan ook)
  • suiker naar smaak (optioneel)

Bereiding

  1. Haal de druiven van de takjes, spoel ze af in water tot ze schoon zijn en verwijder druiven die niet meer mooi of zelfs rot zijn.
  2. Doe de druiven samen met het water in een ruime pan en breng op laag vuur aan de kook met de deksel op de pan. Roer regelmatig, waardoor je de druiven een handje helpt om het sap los te laten.
  3. Laat het 60 – 90 minuten koken totdat het meeste sap uit de druiven is en je vooral nog lege velletjes ziet.
  4. Zet een kom klaar met een fijne zeef er boven en giet het mengsel hierin. Gooi het overblijfsel uit de zeef weg.
  5. Giet je sap terug in de pan en laat nog enkele minuten koken op laag vuur. Dit is ook het moment om suiker of een ander zoetmiddel toe te voegen, zie tip hieronder.
  6. Giet het sap in gesteriliseerde flessen.

Tips druivensap maken

  • Bewaren: aangezien er geen suiker in het sap zit is het beperkt houdbaar. Maximaal een week houdbaar in de koelkast, of tot drie maanden in de vriezer.
  • Suiker toevoegen: je kunt elke soort suiker of ander zoetmiddel in principe toevoegen, maar met kristalsuiker krijg je het meest heldere resultaat. Zo ga je te werk: Proef het sap voordat je de suiker toevoegt, voeg dan 50 gram suiker/zoetmiddel toe, laat dit oplossen en proef opnieuw etc. Als he goed is kan je het in de flessen gieten.
  • Sapflessen steriliseren: kook de flessen 5 minuten uit in een pan met kokendheet water en zet ze vervolgens op het aanrecht of op een schone theedoek te drogen. Klaar voor gebruik!
  • Materialen: voor dit recept is het handig als je makkelijk te steriliseren sapflessen in huis hebt, een fijne zeef en een trechter om het sap in de flessen te gieten.
  • Cadeau: het is heel leuk om zelfgemaakt druivensap uit te delen (of te ontvangen). Plak dan nog een gezellig etiket op de fles!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Zelf druivensap maken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 6

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *