De afgelopen weken ben ik continu aan het bakken geweest voor mijn upcoming boek en de blog stond daarom even op een laag pitje. Gisteren was ik eindelijk klaar met al het bakken en fotograferen, maar deze gevulde speculaas-ontbijtcake zat nog steeds in mijn hoofd. Ondanks dat ik mezelf een bakpauze had beloofd, stond ik een dag na mijn deadline alweer doodleuk dit recept te testen. Gevalletje when baking is life.
Gelukkig slaagde deze topper van een ontbijtcake meteen, dat scheelt. Met speculaaskruiden en amandelspijs en al is ‘ie heerlijk in thema nu het bijna Sinterklaas is en buiten superkoud, nat en grauw begint te worden. Iedereen kan meegenieten omdat ‘ie glutenvrij en vegan is. Ook is de cake vrij van toegevoegde vetten en zitten er alleen de natuurlijke, gezond vetten uit de amandelen en meelsoorten in. Let me know wat je ervan vond!


Ingrediënten
- 200 gram zachte dadels
- 4 eetlepels appelstroop, zonder toegevoegde suiker
- 250 ml (amandel)melk
- 200 gram havermout of havermeel
- 100 gram boekweitmeel
- 4 el lijnzaad
- 1,5 el speculaaskruiden
- 1 eetlepel kaneel
- 1 el bakpoeder
EXTRA
- 1,5x amandelspijs recept
- Amandelschaafsel
Bereiding
- Bereid de amandelspijs voor volgens dit recept. Je hebt 1,5 keer de hoeveelheid nodig (300 gram).
- Vet een cakevorm van 30 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
- Week de ontpitte dadels 5 minuten in kokend heet water. Meng in een ander kommetje 180 ml water met het lijnzaad, laat 5 minuten staan en roer af en toe even door – dit worden je lijnzaad-‘eieren’.
- Giet de dadels af, laat uitlekken en maal ze fijn (in de blender of foodprocessor), samen met de appelstroop en de amandelmelk. Giet in een kom, meng de lijnzaad-‘eieren’ erdoor en zet even opzij.
- Maal de havermout tot een fijn meel in de keukenmachine en meng dit samen met alle andere droge ingrediënten en een mespunt zout door elkaar. Meng dit met een spatel door het dadelmengsel tot het volledig gemengd is.
- Doe net iets minder dan de helft van het beslag in de cakevorm. Rol de amandelspijs uit tot een lange rol die precies in de cakevorm past en leg deze op de laag beslag. Verdeel de rest van het beslag erover en top eventueel af met een laag amandelschaafsel.
- Bak de ontbijtcake binnen 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
precies het recept gevolgd. helaas niet lekker was erg droog en te stevig. misschien dat er wel boter in moet?
Oei, wat vervelend om te horen! Ik zag nu in het recept dat de lijnzaad-‘eieren’ ontbraken, deze heb ik net toegevoegd – je kunt ook 4 gewone eieren gebruiken. Ook een goede manier om het smeuïger te maken is door de helft van het havermeel/boekweitmeel door amandelmeel te vervangen, dat werkt perfect zonder dat je boter nodig hebt.