Het kriebelde al een tijd om aan de slag te gaan met een lekker suikervrij Sinterklaasrecept. Voor de meeste Sintrecepten is één ingrediënt cruciaal: amandelspijs. Dat komt ongeveer neer op 50% amandelen en 50% suiker. Dat moet gezonder kunnen toch? Oh ja zeker.
Ik heb in dit recept gebruik gemaakt van dadels om de amandelspijs lekker smeuïg en zoet te maken, maar je zou ook blanke rozijnen kunnen gebruiken. Op deze manier wordt de amandelspijs natuurlijk niet volledig suikervrij, maar is ze wel zonder toegevoegde suiker en dus een stuk gezonder. Ze smaakt het beste wanneer je het langer laat rusten (‘rijpen’) in de koelkast, dus maak het gerust wat langer van tevoren.
CADEAUTIP! PUUR ZOET
In mijn bakboek PUUR ZOET vind je 80 glutenvrije en lactosevrije recepten, waarvan bijna 60 vegan. Simpele en pure ingrediënten staan centraal en er zijn handige baktips omschreven om ingrediënten te kunnen vervangen. Met deze lekkere recepten kan iedereen op verantwoorde manier van zoete ontbijtjes, koek, taart en toetjes genieten.
Het kriebelde al een tijd om aan de slag te gaan met een lekker suikervrij Sinterklaasrecept. Voor de meeste Sintrecepten is één ingrediënt cruciaal: amandelspijs. Dat komt ongeveer neer op 50% amandelen en 50% suiker. Dat moet gezonder kunnen toch? Oh ja zeker.
Tijd
10 minuten
Porties
10
Niveau
1 ster
Ingrediënten
100 gram verse dadels
100 gram amandelmeel
1/2 theelepeltje citroenrasp
Bereiding
Week de dadels* vijf minuten in heet water. Giet het water daarna af en pureer ze samen met het citroenrasp fijn.
Meng het amandelmeel er doorheen. Voeg eventueel nog wat water toe als het te droog is. Rol in vershoudfolie en laat ‘rijpen’ in de koelkast, dit kun je zeker voor meerdere dagen doen. De spijs zal er alleen maar lekkerder op worden.
*Gebruik het liefst zachte, verse medjooldadels. Als je dadels wat harder zijn dan moet je ze extra lang in kokend water laten weken tot je ze mooi fijn kunt pureren.
Lekkere recepten met deze suikervrije amandelspijs are coming up soon! Dus stay tuned voor fijne Sint inspiratie.
Enjoy!
Bakmodus
Gezonder amandelspijs
10 minuten
10
Ingrediënten
100 gram verse dadels
100 gram amandelmeel
1/2 theelepeltje citroenrasp
Bereiding
Week de dadels* vijf minuten in heet water. Giet het water daarna af en pureer ze samen met het citroenrasp fijn.
Meng het amandelmeel er doorheen. Voeg eventueel nog wat water toe als het te droog is. Rol in vershoudfolie en laat ‘rijpen’ in de koelkast, dit kun je zeker voor meerdere dagen doen. De spijs zal er alleen maar lekkerder op worden.
*Gebruik het liefst zachte, verse medjooldadels. Als je dadels wat harder zijn dan moet je ze extra lang in kokend water laten weken tot je ze mooi fijn kunt pureren.
Lekkere recepten met deze suikervrije amandelspijs are coming up soon! Dus stay tuned voor fijne Sint inspiratie.
Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
6 reacties
hoe lang zou je de witte rozijnen (krenten) moeten weken in heet water?
Mag ik een tip geven? Denk dat je de titel beter kunt aanpassen door het amandelspijs zonder toegevoegde suiker te noemen. Nu lijkt het of diabetici het zo kunnen gaan gebruiken en dat het suikervrij is maar dat is natuurlijk niet zo. In dadels zitten ook heel veel koolhydraten en natuurlijke suikers, zelfde als met honing. Dat het wellicht gezonder is, kan ik me voorstellen en lekker zal het vast wel zijn!
Week de dadels* vijf minuten in heet water. Giet het water daarna af en pureer ze samen met het citroenrasp fijn.
Meng het amandelmeel er doorheen. Voeg eventueel nog wat water toe als het te droog is. Rol in vershoudfolie en laat ‘rijpen’ in de koelkast, dit kun je zeker voor meerdere dagen doen. De spijs zal er alleen maar lekkerder op worden.
*Gebruik het liefst zachte, verse medjooldadels. Als je dadels wat harder zijn dan moet je ze extra lang in kokend water laten weken tot je ze mooi fijn kunt pureren.
Lekkere recepten met deze suikervrije amandelspijs are coming up soon! Dus stay tuned voor fijne Sint inspiratie.
hoe lang zou je de witte rozijnen (krenten) moeten weken in heet water?
10-15 minuten moet genoeg zijn.
Bedankt voor je vervanging van de witte suiker! Ik ga dit recept zeker gebruiken!
Super!
Mag ik een tip geven? Denk dat je de titel beter kunt aanpassen door het amandelspijs zonder toegevoegde suiker te noemen. Nu lijkt het of diabetici het zo kunnen gaan gebruiken en dat het suikervrij is maar dat is natuurlijk niet zo. In dadels zitten ook heel veel koolhydraten en natuurlijke suikers, zelfde als met honing. Dat het wellicht gezonder is, kan ik me voorstellen en lekker zal het vast wel zijn!
Hi Cornelieke, daar heb je zeker gelijk in! Ik heb het genuanceerd in het artikel.