Schuimpjes maken: tips
Met het maken van schuimpjes kun je heel makkelijk de mist in gaan. Dat is mij ook vaak genoeg gebeurd! Daardoor kan ik jou nu haarfijn uitleggen waar je op moet letten. Lees onderstaande tips goed door en jouw schuimpjes worden perfect!
Vet verpest je meringue. Maak je beslagkom, mixer en spatel vetvrij door hem in te wrijven een partje citroen, of met een doekje dat je hebt gedrenkt in citroensap. Het zuur helpt tegelijkertijd om je schuim stabiel en stevig te maken. Ook eigeel is vet en zal ervoor zorgen dat je eiwit niet goed stijf te kloppen valt. Het scheiden van het eiwit en -geel is dus een belangrijk en secuur taakje!
Gebruik verse eieren; het liefst op kamertemperatuur. Oud eiwit is dunner en resulteert in een minder goed schuim. Klop die verse eitjes niet te lang, want dan zal het schuim weer inzakken. Tijdens het kloppen voeg je de suiker geleidelijk toe. Je moet het schuim de tijd geven om de suiker volledig op te nemen. Tussendoor kun je tussen je vingers voelen of je nog suikerkorrels voelt. Tot slot spatel je rustig de poedersuiker er doorheen.
En dan de laatste tip: zorg dat je oven de juiste temperatuur heeft. De schuimpjes moeten op een lage temperatuur drogen en niet van kleur veranderen in de oven. Het perfecte schuimpje laat gemakkelijk los van het bakpapier als ze klaar is.
Wist je dat je net zo makkelijk vegan schuimpjes of meringues bakt?
Schuimpjes recepten
Wat je kunt maken met deze schuimpjes? Ongelofelijk veel! Een heel geliefd voorbeeld van een recept waar je afgebakken schuimpjes of meringues in verwerkt is eton mess. Een makkelijk dessert met als basis slagroom, fruit en meringues. Carolien en ik maakten ooit een ongelofelijk lekkere eton mess met frambozen en bastognekoeken.
En als je de meringues in een grootser baksel zou willen verwerken, wat dacht je dan van deze awesome ijsjestaart? De schuimpjes dienen als “ijstoeven” op deze briljante verjaardagstaart.
Tot slot nog een griezelige tip om schuimpjes in de vorm van spookjes te bakken. Ok, griezelig zijn ze eigenlijk niet te noemen, schattig eerder. Ik bakte vervolgens een Halloween taart waar ik de spookjes schuimpjes in verwerkte. Eén van m’n leukste creaties.
Ingrediënten
- 2 eiwitten
- 60 gram fijne kristalsuiker
- 60 gram poedersuiker
- snufje zout
- Partje citroen
Bereiding
- Zorg ervoor dat je beslagkom, je mixer en je spatel vetvrij is. Gebruik het liefst een glazen of aluminium beslagkom en maak je materialen schoon met wat citroensap. Verwarm de oven voor op 100Â graden.
- Doe de eiwitten, het snufje zout en een drupje citroensap in de beslagkom en mix op middelhoge stand. Wanneer het eiwit stijver begint te worden voeg je in een heel klein stroompje de kristalsuiker toe. Blijf mixen tot je stijve pieken kunt maken en de beslagkom op de kop kunt houden zonder dat het eruit loopt. De suiker moet volledig opgelost zijn in het eiwit. Als je met je vingers aan het schuim voelt, moet je geen korreltjes suiker meer voelen.
- Spatel rustig de poedersuiker door het stijfgeklopte eiwit heen, doe dit in vormen van achtjes. Een kleurstof kun je in deze stap het beste toevoegen. Ik heb de roze kleurstof gebruikt en deze er half doorheen gespateld, zodat je een verloopje krijgt.
- Beleg een bakplaat met bakpapier en vul de spuitzak met het schuim. Spuit in gewenste vormpjes op de bakplaat. Bak de schuimpjes in maximaal twee uur af. Wanneer je grotere schuimpjes maakt zul je een langere baktijd aan moeten houden. Probeer de schuimpjes tussendoor uit: als je ze iets korter bakt heb je een meringue die wat zachter is aan de binnenkant. Als je ze langer doorbakt, droog je ze ook volledig aan de binnenkant en krijg je echte schuimpjes.
Bewaar de schuimpjes niet luchtdicht, maar laat ze een een beetje luchten. De binnenkant van een meringue of schuimpje is vaak nog wat vochtiger en dit kan in een luchtdichte bak ervoor zorgen dat de rest helemaal sticky wordt. Zonde!
Ik ben ook heel erg blij met dit recept, het schuim is sneller stijf dan bij andere recepten. Ik heb al honderden schuimpjes en meringues gemaakt maar deze waren het lekkerst. De buitekant lekker crispy en de binnenkant soft. Mijn tip, citroen/limoen rasp is er heel lekker bij. Dankjewel
Okee, voorverwarmen op 100 graden… en daarna???
Zie stap 2, 3 en 4 😉
We hadden nog heel veel eieren over en gaan op vakantie, op deze manier gaan de eieren vast wel op!
Heerlijk! Goed idee! En dan kunnen de schuimpjes mee als snack 😉
Kunnen ze daarna in de koelkast? Ze komen op een taart en die gaat de koelkast in, blijven ze dan nog hard???
Beter van niet, ze zullen dan het vocht uit de koelkast en de taart opzuigen.
Kan dit recept ook zonder citroensap gemaakt worden?
Het kan wel, maar het geeft een betere kans op slagen zónder.
Ik heb de meringue gemaakt en in hoge toefjes gespoten moeten eruit zien als een softijsje. Maar nu komt er allemaal gesmolten suiker bubbels door. Heb jij hier een oplossing voor?
Ik vrees dat dit nog wel eens door het weer zou kunnen komen, omdat het zo benauwd is buiten en er zoveel vocht in de lucht zit. Kun jij weinig aan doen..
dat is allemaal we leuk dat recept maar er staat niet bij hoe hoog de temperatuur van de oven moet en hoe lang
Hi Ingeborg. Jawel hoor, dat vind je in stap 1 en stap 4.
Het eiwit opkloppen ging erg goed, was een dik en stevig schuim. Ze staan nu in de oven op 100gtaden, maar er loopt allemaal vocht (of wat het ook is) onder uit de schuimpjes. Is dat normaal?
Hi Margit, nee dat is niet de bedoeling. Heb je een extra oventhermometertje in je oven staan om de temperatuur te controleren?
Hoi hoi, ik wil de schuimpjes straks ook gaan maken, spuiten jullie de schuimpjes erop met een spuitzak of gieten jullie ze?
Hi Juultje, yes ik gebruik een spuitzak. Maar je kunt het ook met een lepeltje doen, dan krijg je een wat meer casual vorm 😉
Hallo Mariette ik wil graag een bodem maken van 24 doorsnee hoe moet ik dit doen.
Kan ik er ook 2 tegelijk bakken ? Ik heb hier 0 ervaring mee
Je kunt dan het beste met een potloodje de omtrek van je 24 cm doorsnee bakvorm uittekenen op een stuk bakpapier. Hier schep of spuit je de meringue dan op, mooi binnen de lijntjes. Als het past op je bakplaat, dan zou je er twee naast elkaar kunnen tekenen.
Hoi Mariette, ben een absolute beginner qua taarten bakken, maar met jouw recept heb ik vandaag gewoon heerlijke meringue schuimpjes gebakken. Zeer bedankt! (1,5 uur, 100 graden, hete lucht)
Hier word ik blij van! Thanks voor je berichtje 🙂
Echt perfect schuim dit!! Ze zitten nog wel in de oven, dus eindresultaat weet ik nog niet.
Ik heb 1 lading schuimpjes met de keukenmachine gedaan. Suiker is hier dan nog veel beter opgelost dan met een handmixer. Duurt dan wel erg lang voordat je goed schuim heb, maar het schuim van de keukenmachine is echt SUPER luchtig!!
Alleen nog vraagje.. zodra ik dan de poedersuiker erdoorheen doe, slaat het een soort van in. Het blijft nog wel goed schuim, maar wat minder luchtig. Gebeurd dit altijd?
nou.. ze zijn echt heeerlijk! Ik had verschillende grotes gemaakt. De kleinste schuimpjes waren met 40 min. al goed, de grotere met zo’n 1,5 uur. TIP: maak het schuim in de keukenmachine. Deze schuimpjes zijn namelijk nog beter dan die ik met de handmixer heb gemaakt. Zijn ook precies in vorm gebleven! jummie….
Dank voor je leuke berichtje Marie-Anne! Ik mix het inderdaad ook het liefst met de keukenmachine, dan hoef je ook niet zo lang met de handmixer in je hand te blijven staan haha. Het schuim wordt inderdaad iets minder luchtig en daardoor iets steviger door het toevoegen van de poedersuiker (waardoor het haar vorm tijdens het bakken goed behoudt). Probeer dit wel altijd zo voorzichtig mogelijk te doen, zodat er niet teveel lucht verloren gaat.
Top recept de eiwitten werden sneller en beter stijf dan normaal top! Nu hopen dat ze ook goed uit de oven komen
Dat hoor ik graag 😀 Zijn ze goed gelukt?
hoelang moet het in de oven??
bij ons werd het niet stijf hoe kan dat??
Dit kan aan verschillende dingen leggen, zoals het scheiden van het eiwit en het vetvrij maken van de kom. Je kunt hiervoor het beste mijn toelichting boven het recept even lezen.
Umm ik heb net schuimpjes gemaakt ze zitten nu in de oven maar toen ik de suiker er bij de was het gelijk heel slap is dit erg?
Oei, dat klinkt niet goed. Het schuim moet juist stevig worden door het toevoegen van de suiker.
De eerste keer! Helemaal goed gelukt! 1,45 uur in de oven.
Yessss, superfijn!
De eerste keer! Helemaal goed gelukt! 1,45 uur in de oven.
Supergoed gelukt! Ik had er fijngemalen pistache noten doorheen gespateld, erg lekker! En je gereedschap even schoonmaken met wat citroensap is een goede tip!
Aaah, heerlijk! Enjoy!
Dit is het beste recept schuimpjes ooit! Zeker proberen zou ik zeggen. Heerlijk crispy maar niet te hard.
Thanks Mathilde!
Hoi, ik volg het recept, maar zodra ik de eerste suiker er bij doe, ben ik de stevigheid kwijt. Doe ik iets verkeerd?
Dat is niet de bedoeling! Voeg je de suiker wel geleidelijk toe?
Het schuim wilt niet stijf worden heb je miss tips?
Gr. Demi
Hi Demi, heb je lang genoeg gemixt? Anders heeft er waarschijnlijk vet aan je kom of mixer gezeten, daardoor wordt het eiwit niet stijf.
Hoi Mariette, ik lees nergens dat de schuimpjes eigenlijk niet gebakken maar gedroogd worden.
De ovendeur moet altijd op een kier staan, (houten lepel ertussen) en dan zijn ze op 100 graden met 45 min. klaar.
Zo doe ik het altijd, succes gegarandeerd!
Dat heb ik ook geprobeerd maar het lukte bij mij niet, voor mijn oven werkt het beter als hij dicht is.
Je droogt ze inderdaad meer dan dat je ze bakt. Ik heb het nog nooit met de oven open geprobeerd. Wat een goede tip, bedankt! Ga ik vanmiddag meteen even uitproberen denk ik 🙂
Hoe kan je smaakjes toevoegen
Wat zou je voor smaakje toe willen voegen? Je kunt er bijvoorbeeld afgekoelde gesmolten chocolade voorzichtig doorheen spatelen.
Hey ik moet het nog maken maar kan je dat ook met lecuren doen
Hi, wat zijn lecuren?
hoelang moeten de schuimpjes in de oven?
Zie hiervoor stap 4.
Hi Youssra, ik zou juist adviseren om deze op kamertemperatuur te hebben. Heb je de kom goed ontvet ook? Soms is het een raadsel met meringues..
Hoi, dit recept is voor 20 personen. Hoeveel schuimpjes heb je gemaakt met dit beslag? 20 of meer?
Ik kreeg inderdaad 20 schuimpjes uit dit schuimbeslag, maar dat hangt volledig van de grootte van de schuimpjes af.
Rijzen de schuimpjes nog in de oven?
Nee, ze blijven dezelfde grootte.
Kan ik aan het beslag klopfix toevoegen voor stevigheid.?
Hi Ebbinge, dat is niet nodig voor deze schuimpjes. Als je lang genoeg doorklopt wordt het schuim stijf genoeg.
Nog heel erg zacht na 50 min op 100 graden misschien komt het door het citroensap dat ik erin heb gedaan. Ze zitten nu nog in de oven. En heel toevallig precies hetzelfde recept op een andere website ( kan ook door de andere site gekopieerd zijn) maar voor de rest prima recept. Mijn beoordeling zou Een 7 zijn
Hi Vera, dit is altijd afhankelijk van de grootte van je schuimpjes en je daadwerkelijke oventemperatuur. Een paar testexemplaren achter de hand houden is altijd een goed idee en teveel citroensap toevoegen is niet aan te raden. Het is een basisrecept dus veel van dit soort recepten lijken op elkaar.
Oeps, gebakken op 180°C voor ~40 minuten, maar wel lekker!
Haha, kan gebeuren! Waarschijnlijk een beetje bruin geworden?
Maar hoe lang kan ik deze schuimpjes bewaren?
Hi Kees, je kunt zeker een week bewaren.
Lekker deze!
Wat is dan de temperatuur van de oven?
Hi Natasja, op 100 graden, zie stap 1.
Oeps je hebt gelijk Suze 🙂