Ga naar de inhoud
Oranje koeken
Koekjes & plaatkoek 08 juli 2014

Oranje koeken

Oranje koeken

Oranje roze koeken, zo zou dit recept eigenlijk moeten het. Dit recept voor oranje koeken smaakt precies naar roze koeken, maar dan met een oranje glazuur zodat ze perfect tijdens Koningsdag, een voetbalwedstrijd of een andere oranje aangelegenheid geserveerd kunnen worden.

Oranje koeken maken

Dit recept voor oranje koeken is een recept voor wat iedereen kent als roze koeken, of glacé koeken. Met een beetje oranje kleurstof en wat sinaasappelsmaak maak je ze helemaal oranje-proof. Schrik niet van het ingrediëntenlijstje, het recept is echt niet zo moeilijk en veel lekkerder dan uit de winkel. Het is een licht knapperig koekje, met daarop frangipane en een oranje glacé laag. Crème d’amandes is een net even wat rijkere (en naar mijn mening ook lekkerdere) variant van amandelspijs, dat je maakt door middel van amandelspijs, boter, ei en citroenschil te mengen. Een klassieke combinatie en superlekker! Wanneer de amandelcrème je teveel gedoe lijkt, kun je ook een mengsel maken van enkel spijs en ei.

Vegan oranje koeken maken

Wil je liever een veganistische variant op deze oranje koek maken? Geen probleem! Ik heb het allerlekkerste recept voor vegan roze koeken online staan en door de icing simpelweg een beetje aan te passen (door sinaasappelsap, oranje kleurstof en poedersuiker te gebruiken), kun je met dat recept hele toffe, vegan oranje glacé koeken maken. 

BAKTIP! Ik heb bakringen met een doorsnee van 5 á 6 cm gebruikt, daardoor zijn de koeken kleiner dan een roze koek die je in de winkel koopt. Je kunt ze ook prima in een (siliconen) muffinvorm maken.

Oranje koeken maken

Oranje koeken

recept
Oranje koeken

Dit makkelijke recept voor oranje koeken smaakt precies naar roze koeken (glacé koeken), maar dan met een oranje glazuur! Zo lekker!

45 minuten
12

Ingrediënten

Oranje koeken:

  • 100 gram boter
  • 40 gram kristalsuiker
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Flinke snuf zout
  • 1 eidooier (M)
  • Half recept crème d’amandes

Glacé (oranje glazuur)

  • 200 gram poedersuiker
  • 5 gram maizena
  • 5 gram eiwitpoeder
  • 30 milliliter sinaasappelsap
  • Oranje kleurstof

Bereiding

Oranje koeken maken

  1. Meng alle ingrediënten voor de koeken in een kom en mix met de hand of met deeghaken tot een samenhangend deeg. Laat een uur opstijven in de koelkast.
  2. Maak ondertussen de crème d’amandes volgens het recept (je hebt maar de helft nodig, dus je hoeft niet het hele recept te maken).
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een plak deeg van ongeveer 0,5 – 1 cm. Steek met een bakring rondjes deeg uit het beslag en leg deze met voldoende ruimte ertussen op de bakplaat. Plaats de bakringen er weer omheen. Heb je niet voldoende bakringen? Leg de plakjes deeg dan in een muffinbakvorm.
  5. Vul een spuitzak met de frangipane en spuit in het midden van elk rondje deeg een toef frangipane. Laat de buitenste rand van het rondje deeg leeg, zodat de rand hier omhoog kan komen. Zet de bakplaat dan voor ongeveer 15 – 20 minuten in de oven. De koeken zijn mooi goudbruin van kleur als ze goed zijn en ook de frangipane is verkleurd en voelt stevig aan. Verwijder de bakringen en laat de koeken afkoelen op de bakplaat.
  6. Voor het glazuur heb ik sinaasappelsap gebruikt om het een lekkere (Hollandse;)) smaak te geven. Je kunt ook gewoon water gebruiken en een drupje vanille extract toevoegen. Neem een kommetje en meng hierin het sinaasappelsap met het eiwitpoeder tot ze volledig opgelost is. Meng in een grotere kom het poedersuiker met het maizena. Giet hier het sinaasappelsap bij en roer tot ze volledig opgelost is. Voeg dan ook nog wat oranje kleurstof toe tot de gewenste kleur bereikt is.
  7. Als de koeken volledig zijn afgekoeld kun je ze vullen met de oranje glacé icing. Gebruik hiervoor een eetlepel en giet een beetje glacé icing in het midden. Tik de koekjes zachtjes op het aanrecht zodat de glazé icing zich netjes over de hele koek verspreid. Herhaal voor alle koeken en laat volledig uitharden (dit duurt een tijdje). Bewaar de koeken in een luchtdichte trommel of eet ze meteen allemaal op 😉

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Oranje koeken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 13

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

20 berichten over “Oranje koeken

  1. Beste Marriet,

    Hmmmm, deze ga ik maken voor komende Koningsdag! Hoeven we ook niet in de rij te staan bij de bakker voor een tompouce….zelf bakken is veel leuker! Een vraagje, ik neem aan dat je de bakring niet om het deeg laat zitten als je de koek afbakt?

    Groetjes Hanneke

    1. Daar heb je helemaal gelijk in Hanneke! Zelfgemaakt is altijd leuker én lekkerder 🙂
      Ik laat de bakringen er wel omheen zitten als ik ze afbak. Mocht je hier niet genoeg bakringen voor hebben, dan kun je ook een muffinbakvorm gebruiken. Works like a charm! Groetjes, Mariette

    1. Hi Feline, dit kan je bij de meeste kookwebshops of kookwinkels verkrijgen, maar je kunt het natuurlijk ook vervangen door ‘echt eiwit’. Ik zou dan wel voor gepasteuriseerd eiwit kiezen i.v.m. eventuele besmetting via het eiwit. Met eiwitpoeder maak je het eiwit als het ware na, je mengt 5 gram eiwit met 30 milliliter water en vervolgens kun je dit in het recept gebruiken.

  2. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik mis de uitleg over hoe te bereiden, klopt dat?
    Ik zie wel jouw verhaaltje, dan een reclame, dan de benodigdheden en daarna de reacties op deze koeken…..

  3. Hoi Mariette,
    Ik heb ze net gemaakt, ze zijn super lekker!
    Bedankt voor het recept,
    groetjes van Marjolein😄

      1. Tja, het werd gewoon niet stroperig zeg maar. Ik had gewoon eiwit gebruikt en sinaasappelsap. Dus misschien was het nu uit verhouding. Nja, next time better.

        1. Ah dan snap ik wel wat er gebeurd is. Je gebruikt namelijk 5 gram eiwitpoeder in combinatie met 30 milliliter water om een eiwit ‘na te maken’. Voor het water heb ik sinaasappelsap gebruikt, om het glazuur meteen een lekker smaakje te geven. Jij hebt dus eigenlijk de dubbele hoeveelheid vocht gebruikt, waardoor het glazuur waarschijnlijk vloeibaar bleef?

  4. Ziet er fantastisch uit en ik wil deze gaan maken voor koningsdag.
    Zou de glacé ook gemaakt kunnen worden zonder het eiwitpoeder?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *