Ga naar de inhoud
Basisrecept: chocolade muffins
Basisrecepten 03 juli 2014

Basisrecept: chocolade muffins

Basisrecept: chocolade muffins

Yum! Dit heerlijke basisrecept voor chocolade muffins is van bakkoningin Linda Lomelino. Voor wie haar niet kent, haar prachtige foto’s zijn het écht waard om te volgen op Pinterest. Mindblowing.

Anyhow: ik vind het een heerlijk recept voor chocolademuffins. Minder zoet en vet als de in Nederland verkochte muffins en daarom ook heel gepast voor bij het ontbijt 😉 Zo hoort dat met een echte muffin, dus hier heb je je excuus. In dit basisrecept voor chocolademuffins zitten lekkere pure chocolate chunks. Maar je kunt deze natuurlijk ook vervangen door white chocolate chunks, kleurige M&M’s, chocolade botercrème of een ganache. Loopt het water je al in de mond?

Basisrecept: chocolade muffins

Bron: Linda Lomelino

Basisrecept: chocolade muffins

recept
Basisrecept: chocolade muffins

Een onweerstaanbaar basisrecept voor chocolade muffins, waar je veel lekkere variaties op kunt maken.

30 minuten
12

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 150 gram kristalsuiker
  • 80 gram cacaopoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • Theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 2 grote eieren
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 250 milliliter karnemelk
  • 150 gram pure chocolade, in stukjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en zet alvast een muffinbakvorm met losse muffinvormpjes erin klaar. Zo kunnen de vormpjes niet uitzakken tijdens het bakken.
  2. Neem twee beslagkommen. In de ene kom meng je de bloem, het cacaopoeder, kaneel, zout, bakpoeder en baking soda.In de andere kom mix je de suiker, boter, karnemelk en de eieren. Let er op dat al je ingredienten op kamertemperatuur zijn!
  3. Voeg nu het droge mengsel aan het natte mengsel toe en roer dit met een spatel door elkaar tot het opgenomen is (niet langer, want dan overwerk je het beslag!). Wanneer alles gemengd is, meng je 3/4 van de stukjes chocolade door het beslag.
  4. Vul nu de 12 muffinvormpjes gelijkwaardig met het beslag en sprinkel de overige stukjes chocolade over de bovenkantjes. Bak voor ongeveer 18 – 20 minuten. Een caketester moet er droog uitkomen. Laat hierna afkoelen op een rooster en bewaar in een trommel of in vershoudfolie (niet in de koelkast!).

ENJOY ZOETJES! Let erop dat je de muffins niet in de koelkast bewaart, daar drogen ze van uit. Welke variatie ga jij maken met dit basisrecept? Let me know en deel jouw versie in een kiekje via Instagram of Facebook! Elke week deel ik de mooiste foto via mijn Instagram. Enjoy! X Mariette

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Basisrecept: chocolade muffins" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

22 berichten over “Basisrecept: chocolade muffins

    1. Voor de juiste rijzing heb je de karnemelk nodig die reageert op de baking soda. Je zou kunnen proberen de baking soda te vervangen met de juiste hoeveelheid bakpoeder in combinatie met melk. Laat je me weten hoe het wordt? 🙂

    1. Hi Kim, je kunt ook bakpoeder gebruiken, maar dan zal het rijseffect niet exact hetzelfde zijn (het reageert nu op de karnemelk in het recept). Bij sommige Albert Heijns kun je trouwens gewoon baking soda kopen, maar het zit niet overal vast in het assortiment.

  1. Hoi,

    Klinkt als een makkelijk en heerlijk recept, dankjewel hiervoor! Kan ik dit ook bakken in een cupcake apparaat? En moet ik de boter smelten of er gewoon zo in doen? (Ja ik ben echt een leek!)

  2. Er staat helaas niet in de bereidingswijze dat de kaneel moet worden meegenomen in het beslag. Daarom helaas vergeten! Verder helder en duidelijk omschreven. Ze staan nu in de oven en ruiken al heerlijk.

  3. Hoi Mariette,
    Kan je ook ipv bloem ander soort (gezond) meel gebruiken? Zo ja, welke is het beste?
    Alvast bedankt.

    1. Oeh, dat heb ik niet geprobeerd. Volkorenmelen vragen om meer vocht in een recept. Ik gok dat 50/50 volkorenmeel en amandelmeel er lekker in is, maar dan worden ze wel veel compacter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *