Klassieke Berliner bollen

Zoetrecepten

Klassieke Berliner bollen gevuld met aardbeienjam, you hate ‘em or you love ‘em! In welk team zit jij?

Ze doen mij een btje denken aan donuts en daar ben ik toevallig

knettergek

op. Dus ik hou wel van deze klassieke Berliner bollen. Kort door de bocht zijn het gefrituurde deegballetjes die achteraf worden gevuld met bijvoorbeeld een

jam of banketbakkersroom

. Daarna worden ze nog lekker door de suiker gerold. Deze lekkere bollen vinden hun oorsprong in Berlijn -surprise-, waar ze gewoon Berliner worden genoemd.Het recept is afkomstig uit het Delicious Zoetboek waar je onder de foto een review van vindt.Wist je dat

John F. Kennedy in n van zijn toespraken ooit zei: “Ich bin ein Berliner”? Volgens een broodjeaapverhaal zou hij daarmee zeggen dat hij een Berliner bol is. Duitse taalkundigen verwierpen dit echter en het bleef een legendarische uitspraak.

Klassieke berliner bollen

Review Delicious ZoetboekREVIEW DELICIOUS ZOETBOEKAls n van je favoriete foodmagazines een boek uitbrengt dat helemaal in het teken van zoet staat, dan kan dat niks dan goeds betekenen toch? So true! Het boek telt 132 zoete recepten, van cake, gebak, koekjes, snoep, taart, ontbijt, brunch en ijs tot allerhande toetjes. Al die hoofdstukken gaan vooraf door een ‘Voor je begint’-hoofdstuk waarin een aantal ingredinten, kitchentools, technieken en basisrecepten worden beschreven.

Als echte Delicious.-fan zullen de recepten je misschien bekend voorkomen, het zijn namelijk de favorieten van de redactie. Zoals altijd zijn de recepten an sich zijn erg origineel. Denk aan een klassieke boterkoek, maar dan met amandelspijs en lemon curd (omg), dadelstroopwafels, omgekeerde bananenkarameltaart,roggepap met hazelnootcustard en vanille-abrikozen of een homemade vienneta met chili. Maar natuurlijk staan er ook genoeg klassiekers in zoals deze Berliner bollen, fudge, tiramisu, worteltaart en zomerse plaatcake. De foto’s en receptomschrijvingen zijn precies zoals je dat van Delicious. gewend bent, dito de vormgeving.


Mijn oordeel:

een heel fijn bakboek met een uiteenlopende selectie klassieke n unieke zoete recepten. Prachtig vormgegeven en een must voor elke Delicious.-fan.


Je kunt het boek kopen voor 17,99 via deze link bij Bol.com.

Uitgever:Fontaine Uitgevers B.V.|

juli 2018 |


Paperback |


158 pagina’s


Deze review is mede mogelijk gemaakt door Fontaine Uitgevers.

Zoetrecepten

Klassieke Berliner bollen

Door | 60 minuten + rijstijd en baktijd | 14 personen

Dit heb je nodig

 • 100 ml melk, lauwwarm
 • 2 zakjes gist
 • 500 g bloem + extra voor uitrollen
 • 2 eieren + 2 dooiers
 • 60 gram suiker
 • 60 gram zachte boter
 • Rasp van (bio)citroen
 • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden en merg eruit geschraapt

EXTRA

 • Uitsteekring 6cm
 • Spuitzak met spuitmondje van cm
 • Olie om in te frituren
 • 4-5 el fijne kristalsuiker
 • 400 gram aardbeienjam, verwarmd

En zo doe je het

 1. Doe de melk in een kom, roer er degist en 100 gram van de bloem doorheen enmeng goed. Laat afgedekt op eenwarme plek 30 minuten rijzen.
 2. Klop deeieren en dooiers los met de suiker.Doe het eimengsel, de boter, decitroenrasp, het vanillemerg, tl zouten de rest van de bloem bij hetmelk-gistmengsel.
 3. Kneed er met de hand of met de mixer met deeghaken een zacht deeg van. Laat het afgedektop een warme plek 15 minuten rijzen.Kneed even door en laat afgedektweer 15 minuten rijzen.
 4. Rol het deeg opeen met bloem bestrooid werkvlak uittot een lap van 2 cm dik. Druk er metde uitsteekring (of een glas met dezelfde doorsnede) rondjes uit.
 5. Rol de rest van het deeg weer uit en gazo door tot het deeg op is. Laat op eenwarme plek op bakpapier afgedektmet een theedoek 1 uur rijzen of totze in volume zijn verdubbeld.
 6. Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 C. Frituur de berliners in delenmet 4 tegelijk aan beide kanten in2-2 min. gaar en lichtbruin. Laat ze
  op keukenpapier uitlekken en bestrooinog warm aan alle kanten met suiker.
 7. Zeef de jam en doe in een spuitzak.Spuit wat volling in het midden vanelke berliner. Ready to taste some Berliners?!
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Klassieke Berliner bollen" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *