Bramenmuffins maken zonder boter en met maar een kleine hoeveelheid suiker? Met dit recept maak je lekkere skinny bramenmuffins met appel!
Bramenmuffins met appel
Het was weer eens tijd voor een gezonder bakrecept van mijn kant, iets om de Maltesertaart, salted caramel macarons, de Kitkattaart en cantuccini’s een beetje te compenseren. En dat werden deze gezonde bramenmuffins! Het recept is geïnspireerd door Sally’s baking addiction, de eerste Amerikaanse foodblog die volgde.
En oké, gezond zijn deze bramenmuffins niet 100%, want er gaat wel wat agavesiroop in, maar die 80 ml is onvergelijkbaar met de gemiddelde hoeveelheid suiker. En door het gebruik van yoghurt wordt de boter die achterwege blijft gecompenseerd. Ze zijn lekker fris door de combinatie van bramen met appel. De toevoeging van kaneel maakt het voor mij extra lekker, want appel, bramen en kaneel gaan nu eenmaal uitstekend samen. Ook terug te zien in deze all-time favourite: appel-bramen crumble.

Skinny bramenmuffins bakken
Na het zien van de andere ingrediënten trek je misschien een wenkbrauwtje op. Gezond als deze muffins zijn, zit er geen boter (of olie) in en ook weinig suiker. Dat klinkt misschien gek, maar door de bramen en de appel zul je de suiker echt absoluut niet missen. De combinatie van appelmoes (ongezoet!) en yoghurt vervangen de boter of olie die je normaal gesproken gebruikt in je muffinsrecepten.
Je kunt allerlei soorten yoghurt gebruiken, magere, volle of met een smaakje, net wat jij lekker vindt of in huis hebt. Bovenop de muffins strooi je een beetje suiker, gemengd met de havermout zodat er een crunchy bovenkantje ontstaat.
Om ervoor te zorgen dat de muffins mooi hoog en luchtig worden moet er voldoende bakpoeder aan het beslag toegevoegd worden, daar mag je dus echt niet mee sjoemelen. Daarnaast bak je de muffins eerst op een hogere temperatuur, zodat ze flink de lucht ingaan. Vervolgens verlaag je de temperatuur, waarna ze op een normale temperatuur door kunnen garen.
Het resultaat zijn deze heerlijke skinny bramenmuffins met appel! En omdat ze zo skinny zijn kun je ze eten bij het ontbijt, als tussendoortje op werk of studie of een keer eentje geven aan de kids. Ideaal toch?
recept
Skinny bramenmuffins met appel
Bramenmuffins maken zonder boter en met maar een kleine hoeveelheid suiker? Met dit recept maak je lekkere skinny bramenmuffins met…
Ingrediënten
Bramenmuffinbeslag:
- 300 gram tarwebloem
- 3 tl bakpoeder
- Mespunt zout
- 1 tl kaneel
- 1 appel, geschild en in kleine stukjes gesneden
- 80 ml agavesiroop
- 275 ml yoghurt
- 4 eetlepels appelmoes
- 2 eieren (L)
- 1 tl vanille-extract
- 160 gram bramen
Topping (optioneel):
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 el havermoutvlokken
- 1/2 tl kaneel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een muffin bakvorm in met een bakspray of gebruik siliconen muffinvormpjes. Ik raad af om papieren vormpjes te gebruiken, omdat de afgebakken muffins daaraan vast plakken.
- Maak eerst de topping, als je dat wil: Neem een kleine kom en meng hier de basterdsuiker, kaneel en de havermoutvlokken in voor de topping. Zet dit nu weer even weg.
- Neem een beslagkom en meng hierin de yoghurt, appelmoes, agavesiroop, eieren en vanille-extract tot een glad geheel.
- Neem nog een kom en meng hier het bloem, bakpoeder, zout, kaneel en de appelstukjes in. Voeg nu de vochtige ingrediënten toe aan dit mengsel en meng het rustig met een spatel, het beslag moet niet te lang bewerkt worden.
- Verdeel de helft van het beslag over de muffinvormpjes en doe hetzelfde met de helft van de bramen. Herhaal nogmaals tot al je beslag en bramen op zijn. Strooi er vervolgens wat van de topping overheen.
- Zet de muffins nu voor 5 minuten in de tot 220 graden verhitte oven en verlaag de temperatuur hierna naar 190 graden en bak de muffins dan nog 15 minuten. Test hierna met een cake-prikker of de muffins gaar zijn.
Bramenmuffins bewaren
Je kunt de muffins drie dagen bewaren in een afgesloten trommel of maak een grotere hoeveelheid en vries ze in. Zet ze dan even 30 seconden in de magnetron of stop ze in je tas, zodat ze ontdooid zijn wanneer je op je werk aankomt.
6 reacties
Beste Mariette,
Bovenstaand recept staat op mijn lijstje om te gaan maken(samen met nog meer recepten van je site). Heb je een alternatief voor de agavesiroop…dat kan ik nergens krijgen…
Groetjes Hanneke
Hi Hanneke, dat klinkt goed! Honing of ahornsiroop zou je ook goed kunnen gebruiken.
Hey, bedankt voor de tip! Ga ik zeker proberen! Ik geniet echt van je site, allemaal zo leuk en lekker!
Groetjes
Ah thanks Hanneke, dat is super om te horen!
Ze zijn heerlijk! Lekker fris en luchtig. Ze zagen er ook prachtig groot uit.
Yay, wat fijn om te horen! Geniet ervan nog!