Baharat kruidenmix maken (Midden-Oosterse kruiden)

Zoetrecepten

Zelf je baharat kruidenmix maken? Met dit recept heb je dat zo gedaan en kun je direct aan de slag met een heerlijk Midden-Oosters gerecht.

midden-oosterse kruidenmix

Letterlijk vertaald betekend baharat “specerij” in het Arabisch, je kunt deze kruidenmix daarom misschien nog beter een Arabische specerijenmix kunnen noemen.

Baharat kruiden worden veel gebruikt in Arabische, Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse landen en gerechten, waar ook de kruidenmix vaak zelfgemaakt wordt (en dus nogal eens van smaak kan verschillen).

Vleesgerechten worden meestal als eerst getipt bij het gebruik van deze Midden-Oosterse kruidenmix, maar ik vind het juist ook erg lekker smaken in soepen, (groente) tajines, marinades, geroosterde kikkererwten of over gegrilde groenten. Ik wil het ook zeker nog eens proberen in hummus en falafel!

Midden-Oosterse kruidenmix

Wat zit er in baharat kruiden?

Baharat kruiden zijn warm en vol van smaak, dankzij de combinatie van de kruiden in onderstaand rijtje. In het recept onderaan deze pagina geef ik je een indicatie van de verhoudingen, maar je kunt dit natuurlijk aanpassen naar smaak. Voor een pittige variant kun je cayennepeper toevoegen, bijvoorbeeld.

 • Paprikapoeder
 • Komijnpoeder
 • Kaneel
 • Kruidnagel
 • Koriander
 • Kardemom
 • Nootmuskaat

Ik spreek in het recept in delen, dat betekent dat je daar afgestreken theelepels of eetlepels voor kunt gebruiken, afhankelijk van de grootte van jouw kruidenpotjes.

Eigenlijk hoor je de volledige (gedroogde) kruiden te mengen en te malen in de vijzel. Ik heb voor de makkelijke manier gekozen en heb gemalen gedroogde kruiden gebruikt voor mijn baharat kruidenmix.

Baharat kruidenmix maken

Afgelopen maanden heb ik een aantal maaltijdboxen uitgeprobeerd (let op: er volgt géén reclame, alleen een aanleiding voor dit recept 😉 ) waaronder de maaltijdbox van Hello Fresh waarbij ik regelmatig in recepten een ontzettend lekkere “Midden-Oosterse kruidenmix” tegenkwam.

De smaak was anders dan van ras el hanout kruiden, want die ken ik goed. Lang leve Google die me al snel kon vertellen dat het baharat kruiden moesten zijn. Daarom deel ik ook graag een recept hiervan met jullie!

Baharat kruidenmix maken

Wat is het verschil tussen ras el hanout en baharat?

Ras el hanout is een Marrokkaanse kruidenmix, waar nog meer kruiden (waaronder kurkuma) in verwerkt worden dan in de Arabische baharat kruiden. Ook de verhoudingen van de kruidenmixen verschillen, waardoor ze echt anders smaken.

Ook een grappig detail: baharat kruiden schijnen zoveel gebruikt te worden in Arabische landen dat ze vaak naast het peper en zout op tafel staan.

Persoonlijk vind ik de baharat kruidenmix warmer van smaak in vergelijking met de ras el hanout specerijen, die wat “kruidiger” kan zijn. Baharat kruiden kunnen daarentegen ook heel erg pittig zijn, wat met ras el hanout eigenlijk nooit het geval is.

Zoetrecepten

Baharat kruidenmix maken (Midden-Oosterse kruiden)

Door | 5 minuten

Dit heb je nodig

 • 4 delen paprikapoeder
 • 3 delen komijnpoeder
 • 3 delen kaneel
 • 3 delen koriander
 • 2 delen kruidnagel
 • 2 delen nootmuskaat
 • 2 delen zwarte peper
 • 1 deel kardemom

En zo doe je het

 1. Met een kruidenpotje klaar en plak hier alvast een stickertje op met de naam van je kruidenmengsel.
 2. In het recept schrijf ik “delen”, daarbij kun je een gewenste hoeveelheid gebruiken, zoals (afgestreken) theelepels of eetlepels. Zolang je deze verhoudingen maar aanhoudt.
 3. Zorg dat je van alle kruiden gemalen poeder gebruikt, of dat je dit er al van hebt gemaakt. Meng alle kruiden goed door elkaar en doe ze hierna in het kruidenpotje.

BEWAREN: Een gedroogde kruidenmix kun je over het algemeen lang bewaren (een jaar), liefst op een donkere en koele plek. Kies daarbij voor goed luchtdicht afsluitende kruidenpotjes.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Baharat kruidenmix maken (Midden-Oosterse kruiden)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 9