Twee weken geleden stelde een vriendin me voor een uitdaging. Of ik een zo gezond mogelijke citroenkwarktaart voor haar wilde maken. Zónder slagroom of slagroomvervanger en met zo min mogelijk suiker en boter (voor de bodem). LEUK! Een challenge.
Omdat ik geen kant en klare kwark wilde gebruiken ben ik gaan experimenteren met magere kwark, een citroen, een klein beetje poedersuiker, gelatine en de meeste calorie-arme koekjes: maria kaakjes. Afgetopt met lekkere zoete aardbeitjes! Geen hoge drillerige kwarktaart, maar een lage citroenkwarktaart met een fijne bodem. Het was even spannend toen ik de vorm van de taart af haalde, maar.. it’s pretty perfect! Oh, en zo smaakte ‘ie ook. Die avond. En ook de volgende dag bij het ontbijt. Want ontbijten mag met zo een verantwoord taartje. Maken dus, deze supermagere citroenkwarktaart!
Zin in meer snelle en slanke kwarktaartjes? En vind je het niet erg om een kant-en-klaar kwarkje te gebruiken? Probeer dan ook eens deze snelle kwarktaart met maar 4 ingrediënten, in jouw favo smaak!
Lijkt me erg lekker! Ga ik zeker proberen 🙂
Kun je deze taart ook als sinaasappel kwarktaart maken door de citroenschil en het citroensap te vervangen door sinaasappel schil en sinaasappelsap?
Dat kan absoluut! Sinaasappel is alleen iets minder sterk van smaak, dus ik zou tijdens het maken het mengsel goed proeven of de smaak goed genoeg overkomt. Zo niet, voeg dan nog wat extra geraspte sinaasappelschil toe, maar pas op met meer sap want dan wordt de taart te dun. Laat je even weten hoe het was? Ik ben benieuwd!
Lijkt me super lekker! Zou het lukken om de hoeveelheden van alles te verdubbelen zodat hij wat hoger word denk je?:)
Hi S, dat kan absoluut! Ik zou de koekjesbodem ook verdubbelen in dat geval 🙂
Glutenvrij maken met glutenvrije koekjes bijvoorbeeld bitterkoekje
hoi je kan ook lange vingers als bodum nemen dan hoef je de boter niet te gebruiken en zijn ook weinig calorieën .ik ga hem straks maken
Hi Jeanette, supergoed idee! Hoe is de taart geworden?
Vandaag heb ik deze taart gemaakt volgens recept, echt heerlijk fris op een zomerse dag. Past ook goed in mijn 1300-1350 kcal dieet/ leefstijl. Maar nu ben ik zeer benieuwd naar de lange vingers versie. Ook gewoon 100 gram verkruimelen? Meteen in de bakvorm of nog even verhitten? Groetjes,
Marina
Hoe “plakken” de lange vingers dan?
Jammer genoeg antwoord Jeanette niet meer terwijl we zo nieuwsgierig zijn haha. Misschien legt ze de gehele lange vingers op de bodem en stort ze daar het kwarkmengsel op? Dan komen de lange vingers vanzelf vast te zitten tijdens het opstijven van de taart.
Zelf gebruik ik ook altijd bodem van lange vingers. Je legt de bodem vol met lange vingers (niet verkruimeld maar als een ‘puzzel’) en maakt ze daarna vochtig met bijv sinaasappelsap voordat je de kwark erop giet. Door het vocht gaan de lange vingers niet drijven als je de kwark op de bodem giet.
Slim! Supergoede tip, dankjewel!
Je kunt ook de boter vervangen voor kokosolie, schijnt dat je lijf die vetten niet opneemt.
Geeft ook een exotisch tintje 😉
Gisteravond de taart gemaakt. Ik vond 100 Gr koekjes de bodem niet echt goed bedekken, zelfs met 130 kon het wel ietsje meer. Verder heb ik alles gedaan met dezelfde hoeveelheden en zelfde grootte taartvorm, en volgens jouw instructies. Toch was mijn taart maar 1 centimeter hoog… Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn, denk je? (smaak was trouwens prima)
Hi Lilian, wat rot! Ik kan me alleen bedenken dat je een 24 cm bakvorm hebt gebruikt, ipv van een 20 cm bakvorm. Het is ook wel echt een laag taartje, maar niet zó laag als jij beschrijft. Als je alleen een 24cm bakvorm hebt, dan kun je ook alle ingrediënten verdubbelen, dan wordt de taart ook meteen wat hoger. Succes! 🙂
Mariette, recept ziet er goed uit. Wil even zeggen dat je in het recept een bodem van 24 cm vermeld, en niet een van 20 cm zoals je in je reactie op Lilian doet vermoeden 😉
Peace out.
You are very true! Volgens mij ben ik een beetje in de war met een kleiner kwarktaartje dat ik laatst maakte (http://www.zoetrecepten.nl/recepten/snelle-kwarktaart-met-maar-4-ingredienten/). 24 cm zou prima moeten zijn, maar helaas begrijp ik dan helemaal niet meer waarom het niet gelukt is bij Lilian.
Ik heb dit recept van een collega gehad, maar daar stond niet bij in hoeveel stukken deze taart gesneden moet worden en hoeveel propoints een stuk heeft.
Hi Rieneke, ik doe zelf eigenlijk niet aan het tellen van calorieën, maar omdat iedereen daar bij dit recept regelmatig om vraagt heb ik het uitgerekend. Als je de taart in 10 stukjes snijdt, zit je aan ongeveer 170 calorieën per punt. Geniet ervan!
Kun je de gelatine ook vervangen door agar agar?
Dat kan zeker! De exacte verhouding ken ik alleen niet.
Hoeveel Calorieeen bevat deze taart? Kan dit nergens vinden?
Hi Daisy, dit zie je in de reacties hierboven. Normaliter reken ik niet op basis van calorieën, maar vind ik dat je vooral een balans moet vinden in het gebruiken van gezondere alternatieven of producten 🙂
Heb hem zojuist gemaakt voor mijn mannetje zijn verjaardag. Heerlijk!!! Echt waar. Die houd ik erin voor een volgende gelegenheid. En heel erg weinig werk. Ook niet onbelangrijk. 🙂
Yay, thanks! Leuk om te horen en nog gefeliciteerd met je mannetje! 🙂
Nice! Deze ga ik zeker uitproberen, lijkt me geweldig!
Leuk, bakse! 😉
Misschien gekke vraag, maar zou je de vulling kunnen mengen met opgeklopt eiwit? Zeg ipv traditioneel slagroom?
Dat is zeker een goed idee! Nog beter als je gepasteuriseerd eiwit of Italiaans schuim gebruikt 🙂
heb deze een tijdje terug gemaakt en heb toen even een rasp genomen en kokosboter gemaakt , maak je in een handomdraai een lekkere slagroom van , dit in combo met die citroen oooh jeee , ik probeer het toch zo nu en dan te laten maar maak het echt veel haha 😀
Klinkt heeeerlijk inderdaad zeg!
Vandaag citroentaart gemaakt, super lekker! Heb je site pas ontdekt hoop nog veel lekkere recepten te kunnen maken!
Super, geniet ervan!
Ik heb de citroentaart gemaakt met lange vingers als bodem en halve lange vingers aan de zijkanten. De bovenzijde met aardbeien. Het kwarkgedeelte met een kwart uitgebreid. De taart was heerlijk en mooi om te zien! En ondanks lijnen kon ik dit keer lekker “meesnoepen”. Bedankt voor dit heerlijke magere recept!
Yeeh, supergoede combinatie! Thanks voor het delen!
Hoi, lijkt mij erg lekker. Ik woon in Italie en heb een citroenboom in de tuin, met heerlijke grote citroenen. Zou je in plaats van kwark ook yoghurt kunnen gebruiken?
Sorry dit berichtje is er even tussen geslopen.. Dat kan zeker!
En heeeerlijk met eigen citroenen zeg 🙂
De taart is ook erg goed gelukt. Iedereen smult ervan:)
Zo leuk om te horen, dankje!
Wat voor poedersuiker bedoel je? Voor op pannenkoeken of nartrena suikervervanger?
Ik gebruik inderdaad pannenkoekenpoedersuiker 😉 Maar Natrena is ook een goed idee!
Heb de taart vandaag gemaakt,met magere citroenkwark van de aldi,erg weinig kcal en kant en klaar.Ik vond hem heerlijk en zelfs mijn man die niet op de lijn hoeft te letten vond hem erg lekker.Ik ga hem zeker ook in andere smaken proberen,top recept!
Superfijn Diana, dank voor je leuke berichtje! Andere smaken ook een supergoed idee, je kunt hier ook gewoon wat framboosjes doorheen roeren en dan op laten stijven bijvoorbeeld 🙂
O,nog even een aanvulling op bovenstaande,als je de magere kwark gebruikt die ik had zit je op minder kcal dan de 170 per punt die jij aangeeft!!
Helemaal top 😀
Onlangs deze taart uitgeprobeerd met de magere kwark van Aldi. Echt een heel makkelijk en lekker recept! Heerlijk op zomerse dagen! Ik de bodem wel iets voller en dikker gemaakt door bastognekoekjes en volkoren mariakaakjes te combineren. Deze taart kans als dessert, ontbijt of bij de koffie vind ik zelf. Dat maakt het ook makkelijk hem op te eten als je geen gezin hebt :-). Ik heb de taart steeds per punt opgemaakt met een klein beetje aardbeien/frambozencoulis en vers fruit met een beetje munt. Heel geslaagd. Dankjewel voor het delen!
Wat klinkt dat lekker zeg met die frambozencoulis & munt combinatie! En ik ben volledig met je eens dat je echt geen heel gezin nodig hebt om deze taart op te maken 😉 Thanks voor je berichtje!
Lijkt me heerlijk als ontbijt. Ik ben aan het afvallen en opzoek naar een lekker zoet ontbijt voor het weekend.
Ik ga ze als cup cakes maken en dan met 12 blaadjes gelatine zodat ze uit het papiertje kunnen.
Als ik 12 stuks uit het recept haal zijn het 133 kcal! Kan perfect in mijn dieet 😊
Goed idee! Dan weet je zeker dat je een puntje niet stiekem iets te groot kunt snijden 😉
Welke gelatine blaadjes gebruik jij? Gewicht? Want hier heb je ook verschillen in!en als je die kant en klare kwark ban de Aldi gebruikt, moet er dan toch de gelatine doorheen?
De blaadjes die ik heb gebruik wegen net iets meer dan 1,5 gram per stuk. Ik ken de kwark van de Aldi niet goed genoeg, maar zou zeker gelatine gebruiken anders stijft de taart niet goed op. Je kunt wel losse porties maken in glaasjes, dan hoef je geen gelatine te gebruiken!
Ik ga deze taart morgen maken maar wil eigenlijk de bodem van havermout maken.
Kan ik dezelde hoeveel aanhouden?
Dezelfde hoeveelheid als de koekjes bedoel je? Want je zult dan ook nog wel een deel suiker/honing toe moeten voegen lijkt me?
heb de lange vingers verkruimeld en vermengd met de boter, was ook een super lekkere bodem 🙂
Yum, goede tip!
Ik vind supermager een beetje misleidend. Er zit megaveel suiker in van de koekjes, poedersuiker en vanillesuiker er zit roomboter in. Het enige wat mager is, is de kwark. Misschien iets minder suiker dan in de diabetesverwekkende variant van dr oetker, maar mager zeker niet. Suiker word ook netjes omgezet in vet.
Hi Kevin, alles is relatief. Ter illustratie, 100 gram mariakaakjes (zoals geadviseerd in mijn begeleidende tekst) bevat 20 gram suiker. Dat noem ik nou niet ontzettend veel. Heb je zelf wel eens een klassieke kwarktaart gemaakt, zonder pakje? Met (volle) kwark, slagroom, een grotere hoeveelheid suiker en een heerlijke dikke koekbodem. Deze citroenkwarktaart is mijn magere versie ten opzichte van die klassieke kwarktaart.
Ik heb het recept gevolgd, alleen 150 gr maria kaakjes gebruikt ipv 100 gr. Taart smaakte goed, smaak was ook goed. Alleen de bodem is niet gelukt, viel uit elkaar bij het aansnijden. Het was nog steeds kruimelig. Wat doe ik verkeerd? Moest ik meer water gebruiken?
Hi Amy, als je 1,5x de hoeveelheid van de mariakaakjes gebruikt, moet je ook 1,5x de boter en het water toevoegen. Heb je dat ook gedaan?
Kan je de poedersuiker ook vervangen door gewone kristalsuiker
Het kan, maar dan duurt het langer totdat deze is opgenomen door de kwark. Of je blijft de structuur van de suikerkorrel terugproeven.
Hoi!
Ik kan geen gelatine gebruiken. Lukt het ook met klopfix?
Ik ben bang dat dat niet voldoende is, ik zou voor agar agar gaan!
kun je de citroen ook vervangen voor banaan? voor de stevigheid misschien? ik hou niet zo van citroen
Dat kan denk ik prima! Wordt het automatisch ook een wat zoeter taartje, lijkt me lekker 🙂 Ik zou er twee doorheen prakken minimaal.
zou ik als ik een banaan gebruik ook af kunnen met een zakje klop fix? ik ben geen gelatine fan, altijd ruzie mee en met agar agar blijft de taart begrijp ik minder lang goed stevig?
nou ik heb de taart gemaakt met een eigen twist, ik heb skyr gebruikt, 2 bananen, klopfix, sinaasappelsap (uiteraard vers) en lange vingers, ben benieuwd, hij staat nu in de koelkast.
Oei ik zie dit te laat, maar ik vrees dat dat niet echt stevig is geworden. Je hebt wel echt gelatine of agar agar nodig. Ik hoop dat je het resultaat nog wilt delen!