Granola zonder suiker maken? En ook liever een granola zonder olie? Geen probleem! Met dit makkelijke recept maak je een suikervrije granola.
Granola zonder suiker maken
Wauw, wat werden jullie wild toen ik liet weten dat ik een granola had gemaakt zonder toegevoegde suiker en olie. Benieuwd hoe ik dat heb gedaan? Tromgeroffel..
Door BANAAN te gebruiken! Geen grappen, dit werkt écht en het wordt oprecht lekker knapperig. Doordat je geen olie of suiker toevoegt aan het recept, krijgt de granola een lichtzoete smaak. De zoetheid is dus heel subtiel en het belang van voldoende speculaaskruiden des te groter. Hier thuis is deze suikervrije granola echt een regelrecht succes!
Knapperige granola
Zoals gezegd, ook granola zonder olie én zonder suiker kan knapperig zijn. Er is dan echter wel iets waar je op moet letten: zorg dat je de granola heel goed uitspreidt over de bakplaat en geen dikke “chunks” ertussen laat zitten, deze worden namelijk niet knapperig.

Granola zonder olie maken
Normaliter bevat een granola recept altijd een oliesoort, zoals kokosolie of een andere neutrale, vloeibare olie, en een zoetmaker zoals honing of ahornsiroop. De olie zorgt ervoor dat de granola lekker knapperig bakt in de oven. De suiker maakt dat de granola lekker aan elkaar plakt tot grove chunks en heerlijk zoet smaakt.
Toch kun je zonder olie en suiker ook een zalige granola maken, die lekker knapperig is. Het is belangrijk dat je daarom grove havervlokken gebruikt en ook het lijnzaad in het recept niet achterwege laat. Vervolgens spreid je de granola voldoende uit over de bakplaat en bak je het iets langer dan in mijn ‘normale’ recept voor crunchy granola.
Suikervrije granola
Eerlijk is eerlijk: deze suikervrije granola smaakt uiteraard veel minder zoet dan wat je misschien gewend bent. De banaan geeft wel een zoet randje aan de granola, maar de speculaaskruiden maken het pas echt af.
Eventueel kun je nog wat gedroogd fruit eraan toevoegen (rozijnen bijvoorbeeld), maar als je suikervrije granola op een kom yoghurt met vers fruit strooit dan is dat niet eens nodig.

Ik gebruik graag grote glazen voorraadpotten om de granola luchtdicht in te bewaren. Ik heb ze in verschillende maten, zodat ik altijd een pot heb waar het in past.
recept
Suikervrije granola zonder olie
Granola zonder suiker maken? En ook liever een granola zonder olie? Geen probleem! Met dit makkelijke recept maak je een…
Ingrediënten
- 1 rijpe banaan
- 1 el gebroken lijnzaad
- 1 el speculaaskruiden
- Mespunt zout
- 200 gram havermout
- 40 gram geraspte kokos
- Handje walnoten
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
- Pureer de banaan fijn. Meng met het lijnzaad, de speculaaskruiden, de mespunt zout en 2 el water. Laat vijf minuten staan en schep daarna nog even om.
- Meng de havermout en geraspte kokos door elkaar en roer dit door het banaanmengsel totdat alles bedekt is.
- Hak de walnoten grof en schep deze ook door het granola-mengsel.
- Spreid heel goed uit over de bakplaat (anders wordt het niet knapperig genoeg) en bak in max. 25 minuten goudbruin.
SUIKERVRIJE GRANOLA BEWAREN
Granola blijft lang goed als je het luchtdicht bewaart, maar persoonlijk vind ik het ’t lekkerst smaken als je het binnen twee weken opeet. Ik gebruik zelf verschillende soorten glazen voorraadpotten om de suikervrije granola in te bewaren.
5 reacties
Hoelang kan je dit bewaren
Ik eet het ’t liefst binnen twee weken op.
Supergoed gelukt! Wel havermout met havervlokken gebruikt. Gemengde noten en handje pompoenpitten.
Ben echt verrast hoe knapperig dit recept is. Zo zonder olie.
Wat een heerlijk recept zonder toegevoegde vetten en suikers. Precies het recept waarnaar ik op zoek was. Ik was blij verrast dat de granola ontzettend knapperig is. Deze is thuis ni al een favoriet. Dank je wel voor het delen.
Wat fijn om te horen! Geniet ervan!