Deense romkuglers (rum ballen)

Zoetrecepten

Je las het al in mijn sfeerverslag met de beste hotspots voor Kopenhagen, ik heb weer een nieuwe amazing treat ontdekt. Romkuglers noemen de Denen het. Grote, fudgy chocolade ballen met een subtiele rumsmaak.

Traditioneel worden deze ballen gemaakt van overgebleven zoete broodjes en cake van de vorige dag. No waste policy, I like! Inmiddels zijn romkuglers zo populair, dat er speciaal broodjes en cake voor worden gebakken. Na ons tripje trok ik meteen een leftover chocolade cake uit de vriezer, van deze crispy birthday cake om precies te zijn. Je gaat daarna spelen met wat extra cacao, rum(extract) en jam naar smaak. Ik heb er wat minder jam in gedaan en wat meer rum. En nog een snufje kaneel, bij gebrek aan kaneelbroodjes.

Deense romkuglers

Zoetrecepten

Deense romkuglers (rum ballen)

Door | 25 minuten | 8 personen

Dit heb je nodig

 • 250 gram (chocolade) cake of zoete broodjes
 • 1 eetlepel cacao
 • 1 eetlepel jam
 • 1 eetlepel rum(extract)
 • 100 gram pure chocolade
 • Toppings: kokos, nootjes, hagelslag

En zo doe je het

 1. Doe de chocoladecake en/of zoete broodjes restanten in de blender en maal ze fijn. Voeg er om te beginnen een eetlepel cacao, jam en rum (extract) aan toe en mix het nog even door. Proef of je het lekker vindt en pas aan naar smaak, eventueel kun je ook nog wat kaneel toevoegen. Rol nu ballen van het plakkerige beslag, leg op een bordje en zet in de koelkast.
 2. Rooster de noten en de kokos en maal ze fijn in de blender. Doe dit mengsel in een klein kommetje. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie en doe dit ook in een kommetje.
 3. Haal de chocolade ballen met een vorkje door de gesmolten chocolade heen en daarna door je topping. Leg ze weer op het bordje en laat opstijven in de koelkast. Na één of twee uurtjes is de chocolade opgesteven en heb je een fijne knapperige ‘korst’!
 4. Romkuglers stapjes

Enjoy zoetjes!

Heb jij dit recept gemaakt? Deel dan hieronder in de comments wat je er van vond, of deel een foto via mijn Facebookpagina of via Instagram met de hashtag #zoetrecepten! Vind ik leuk!

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Deense romkuglers (rum ballen)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

2 antwoorden op “Deense romkuglers (rum ballen)

 1. Wát doe je ons aan..😨 hoe kom ik ooit van mijn Rubensfiguurtje af als jij dit soort heerlijkheden blijft maken?
  Morgen maar eens een schaaltje maken…
  Dankjewel 💋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *