Chocolade truffeltaart

Zoetrecepten

Mijn moedertje maakte deze chocolade truffeltaart afgelopen zomer. Zoals meestal was ze zelf niet tevreden met haar baksel, maar wij vonden hem heer-lijk. Voor de chocolade truffel liefhebbers is deze taart een feestje!

De vulling heeft een subtiele amandelsmaak en smelt weg op je tong, dat is nou precies wat ik zo ontzettend lekker vind aan een chocolade truffeltaart. Tja en de bastognekoekbodem, smaakt dat überhaupt wel eens ergens niet lekker bij? 😉 Als je ervan houdt kan het lekker zijn om een paar snufjes extra zout door de koekbodem te mengen, dat gaat erg goed samen met de chocolade truffelvulling.

De taart gaat perfect samen met een bak koffie, maar is ook als toetje (met een bolletje ijs) niet te versmaden. Eén waarschuwing: snijd kleine stukjes, want deze fijne chocolade truffeltaart is onwijs machtig. Je kunt de taart daarom wel in 24 stukjes snijden, dat zijn prettige porties als je het mij vraagt.

truffeltaart

MEER CHOCOLADE TRUFFELTAARTEN

Dit was dan misschien het eerste chocolade truffeltaartrecept dat ik online zette, maar het is inmiddels niet meer de enige op Zoetrecepten. Ik heb nog enkele aanraders voor jullie:

Wat is jouw favoriet?

Chocolade truffelplaatkoek

Zoetrecepten

Chocolade truffeltaart

Door | 30 minuten + opstijftijd | 24 personen

Dit heb je nodig

Koekbodem

  • 100 gram boter
  • 1 pak bastognekoeken

Vulling

  • 600 milliliter slagroom
  • 600 gram pure chocolade
  • 50 gram suiker
  • 30 milliliter amandel likeur

Topping

  • Frambozen
  • Cacaopoeder

En zo doe je het

  1. Beleg de bodem van een bakvorm van 24 cm met bakpapier en zet opzij.
  2. Neem een blender of keukenmachine en maal hier de koekjes in fijn. Smelt de boter in een steelpannetje en meng hier met een lepel de fijngemalen koekkruimels goed doorheen. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de bakvorm en druk goed aan. Zet het nu in de koelkast om op te stijven.
  3. Smelt de chocolade au bain-marie samen met de amandellikeur. Zet even opzij.
  4. Neem een kom en mix hier de slagroom in stijf, voeg geleidelijk de suiker toe tijdens het mixen. Klop nu de gesmolten chocolade door de slagroom heen en zorg dat het volledig gemengd is.
  5. Giet het chocolade mengsel op de bodem en laat een nacht opstijven in de koelkast.
  6. Serveren: snijd de taart voorzichtig los van de zijkanten van de bakvorm. Bestrooi met wat cacao en versier met de verse frambozen. Serveer als toetje eventueel met een bolletje ijs!
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Chocolade truffeltaart" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

18 antwoorden op “Chocolade truffeltaart

  1. Hoi Mariëtte,
    Als je geen alcohol wilt gebruiken in de taart heb je dan een alternatief of ‘mis’ je het niet als je het weg laat?
    Alvast bedankt!
    Groetjes Kitty

  2. Hoi

    Ik heb net de taart gemaakt. Ben bang dat hij misschien niet lukt. Ik vond de boter met de bastogne veel te nat. Hopelijk komt het toch nog goed in de koelkast. Naar mijn idee miss toch teveel boter!?

      1. Ja ik laat het je weten! ! Ben zooo benieuwd. Heb je het recept al aangepast? 😉 van 125 naar 100 gr. Dat is denk ik beter indd. Je hoort me nog….

        1. Haha ja! Dit is mijn moeders recept en ik heb het even naast mijn eigen recept voor een bastognekoekbodem gelegd, bij cheesecakes gebruik ik altijd de verhouding van 100 gram boter op 1 pak bastognekoekjes 🙂 benieuwd naar jouw oordeel!

          1. Hij was heerlijk! ! En viel bij iedereen in de smaak als dessert met bolletje ijs. Topper! Dus was blij dat het toch was goedgekomen. Ga m zeker nog is maken. Heb laatst ook je cheesecake.😀 met blauwe bessen sausje gemaakt ook groot fan!

  3. Hoi,

    het rare met de chocolade was toen het eenmaal gesmolten was en de likeur er bij ging, de chocolade spontaan een vaste massa werd en niet meer wou smelten. taart staat nu wel in de koelkast, maar hoe kan het dat chocolade na het toevoegen van de likeur niet meer wil smelten?

    1. Ik had precies het zelfde toen ik de taart ging maken… Ik wacht nu wat er gebeurt tijdens het opstijven in de koelkast! Heb er nu al trek in!!!!

        1. Dat komt door de chocolade. Chocolade heeft een eigenschap als er vloeistof bij komt wil hij gaan stollen (vaste sumstantie worden)! Het beste om te verhelpen is om de alcohol bij de slagroom te doen of bij de chocolade maar doen zou ik dat even goed kloppen met een mixer!

  4. Het recept op de nieuwe manier geprobeerd, zelfde resultaat. Chocolade en likeur geeft een massieve onbruikbare klomp. Ga het nu opnieuw proberen zonder likeur.