Een gezonde monchoutaart, die staat al lang op mijn lijstje. De klassieke monchoutaart is één van mijn lievelingtaarten. Geen verrassing als je zo gek bent op cheesecakes. Hoe je zo’n taart dan ‘gezond’ maakt? Mijn doel: zoveel mogelijk room uit de taart halen. Dat betekent geen roomkaas, geen roomboter en zo min mogelijk slagroom.
Ik maakte daarom gebruik van Griekse yoghurt. Die is erg mager en smaakt heel vol, maar niet zurig zoals we gewend zijn van kwark. Ik combineerde de Griekse yoghurt met een bescheiden hoeveelheid slagroom, omdat een monchoutaart dit wel nodig heeft qua luchtigheid en een beetje qua romigheid. De echte fitgirls en -boys kunnen het natuurlijk ook laten bij de Griekse yoghurt. Ik geloof dat de taart dan alsnog ongelofelijk lekker is.
Voor de topping gebruikte ik Hero Le Fruit kersensmaak. Dit is een fruitspread met 70% fruit (versus een jam, die vaak voor 50% uit suiker bestaat). De bodem is gemaakt van havermout in combinatie met speculaaskruiden. Een waanzinnig lekker taartje en een waardige gezondere vervanger van de monchoutaart.
Via de Hero Jam Studio kun je trouwens nog veel meer lekkere recepten met jam vinden én je kunt meedoen aan een winactie om een KitchenAid mixer of blender te winnen! Door jouw eigen recept in te sturen kun je al kans maken, check het Hero Jam Studio platform hierrr.
Dit artikel is gesponsord door Hero. Ik schrijf alleen over producten waar ik volledig achtersta. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Wow, dat ziet er lekker uit!! Die ga ik zeker een keer proberen. Ik neem aan dat je Griekse yoghurt met 10% vet gebruikt?
Thanks Silvia! Ik heb de taart gemaakt met Griekse yoghurt met 0% vet en heeft nog steeds een heerlijke romige smaak!
Hij ziet er lekker uit, maar kan deze taart nog wel monchoutaart heten als er geen monchou in zit?
Stiekem niet nee hihi, maar de smaak komt er alsnog wel heel dicht bij in de buurt. Een gezonde monchoutaart mét monchou bestaat helaas niet..
Een heerlijk gezonde monchou vibe 😉 echt een aanrader!
Thanks love!
Griekse yoghurt is idd vet en 10 % vet kan je toch echt niet meer mager noemen. Nog eens 125 ml slagroom aan 500 ml yoghurt toevoegen daarmee gaat het vetgehalte al naar 30 %. Me dunkt dat ie lekker is en van mij mag het, maar ik denk dat taart met monchou een minder vette taart oplevert.
Hi Lucy, hoe graag ik ook zou willen geloven dat een gewone monchoutaart de “gezondere” optie is, is het verre van waar.
Bovenstaande taart is gemaakt met Griekse yoghurt met 0% vet en heeft desondanks een heerlijke romige smaak, mede voller en luchtig gemaakt door een klein bakje slagroom. Omdat ik vind dat dat er een beetje bijhoort, maar ook prima weggelaten kan worden.
In een gewone monchoutaart zitten minstens 2 pakjes monchou (62 gram vet) en de dubbele hoeveelheid slagroom. Daarnaast bevat de bodem gemaakt van roomboter en bastognekoeken ook het nodige aan vetten en laat staan suikers. Hopelijk heb ik het zo ver genoeg voor je toegelicht. 🙂
De taart ziet er ontzettend lekker uit!
Waar kan je het beste de kokosolie door vervangen? Ik gebruik het nooit en dat zou betekenen dat ik het uiteindelijk weg moet gooien. En dat is jammer…
Thanks Sanne! In principe kun je hier ook prima boter voor gebruiken 🙂
Hoi,
Kan ik de gelatine blaadjes vervangen door wat anders? Of weet je toevallig of er plantaardige gelatine blaadjes te koop zijn?
Groetjes!
Dit schijnt goed met agar agar te kunnen. Dit koop je bij de toko.
Wat een goed idee om de monchou te vervangen door griekse yoghurt! Dit moet ik een keer proberen!
Ja zo’n lekkere vervanger!
Hi Mariette,
Druk bezig met planning voor de kerstdagen en mijn boodschappenlijstjes..Kan je deze ook avond van te voren maken ? En tot welke stap? Ik denk dat ik het ga proberen met cranberrycompote
Hi Carola, sorry voor de late reactie, deze is er even tussendoor geglipt. In ieder geval de bodem kun je makkelijk vooruit maken! Maar eigenlijk kan je de gehele taart een avond van tevoren wel maken i.v.m. het opstijven van de vulling.
Ziet er heel lekker uit en wil m voor mijn verjaardag maken maar voor hoeveel personen is de taart ongeveer?
Wat leuk! Voor 12 personen. Fijne verjaardag alvast. X Mariette