Grapefruit curd

Zoetrecepten

De lekkerste grapefruit curd maak je heel makkelijk zelf! Een leuke afwisseling op de bekende en geliefde lemon curd.

Hoewel lemon curd de all time favorite blijft, zijn deze grapefruit curd en mijn mango curd van laatst ook om je vingers bij af te likken. Ironisch genoeg walg ik zelf van grapefruit. Te bitter vind ik het. Maar dat hield me niet tegen om dit fijne grapefruit curd receptje te ontwikkelen. En het recept was spot on: deze grapefruit curd maakte mijn grapefruit meringue taart de onverwachte favoriete taart op mijn verjaardag!

De curd lijkt wat dun op de foto, maar dat lag aan de warme temperaturen die dag waardoor de curd een beetje van de lepel afdroop. Een koelkast sessie doet wonderen!

Heb je grapefruit curd over? Vries het in! Zo kun je het langer bewaren en heb je altijd een topping voor een taart, cake, tartelette, pannekoekje, yoghurt toetje of zelfs voor op een crackertje paraat.

Grapefruit curd

 

Zoetrecepten

Grapefruit curd

Door | 30min

Dit heb je nodig

 • 1 grapefruit
 • 175 gram suiker
 • 125 gram boter
 • 25 milliliter citroensap
 • 3 eieren (L)

En zo doe je het

 1. Rasp de schil van de grapefruit en pers het sap uit. Neem een vuurvaste kom en plaats deze au bain-marie op medium vuur. Doe hier het rasp van de grapefruit, de boter en de suiker in. Roer tot de boter volledig gesmolten is en de suiker heeft opgenomen. Roer er vervolgens 125 milliliter grapefruitsap en 25 milliliter citroensap doorheen.
 2. Haal de vuurvaste kom van het vuur en laat een paar minuten afkoelen. Neem een andere kom en klop hier de eieren in los. Voeg dan de opgeklopte eieren toe aan je grapefruit mengsel toe en blijf goed roeren. Plaats de vuurvaste kom weer terug op de pan op het vuur.
 3. Door de geleidelijke opwarming zal het mengsel langzaam dikker worden. Dit duurt ongeveer een kwartier. Blijf gedurende het kwartier rustig roeren tot het mengsel een goede dikte bereikt. Denk hierbij aan de dikte van behanglijm / papier-mâché lijm ;). De curd zal nog verder opstijven in de koelkast.
 4. Haal de kom hierna van de pan af en laat het afkoelen. Giet de grapefruit curd in een potje, bewaar dit vervolgens tot 1,5 in de koelkast. Laat de grapefruit curd vacuüm trekken zodat het langer houdbaar is of vries het in.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Grapefruit curd" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

4 antwoorden op “Grapefruit curd

  1. Hi Jolien, in principe kan je van elk fruit een curd maken, maar je kunt niet voor elk fruit dezelfde verhoudingen aanhouden. Voor citrusvruchten wel, omdat je de hoeveelheid rasp en sap gelijk kunt houden. Maar voor andere vruchten is het een kwestie van uitproberen.