Makkelijke rode linzensoep met wortel
It’s this time of the year… Soep season! Een lekkere soep is voor mij ultiem comfort food. Met een grote pan soep kan er altijd iemand blijven eten of er gaan enkele porties de vriezer in. Super fijn voor een snelle lunch.
Deze rode linzensoep verraste me een jaar of meer geleden op een verjaardag. Érg lekker en ook nog eens heel makkelijk, zo bleek. De kleur verbaasde me even, maar dat heeft de soep te danken aan de kurkuma en de komijn. Krijgt deze rode linzensoep zo’n goede Oosterse vibe door.

Rode linzensoep maken
Een lekkere topping voor op de rode linzensoep vond ik tijdens het reviewen van All day bowls van Denise Kortlever – een boek vol comfort food bowls. Zij serveert de soep met roergebakken spinazie en Griekse yoghurt. Met name de spinazie én dat kneepje limoensap over het opgemaakte kommetje is onmisbaar.
Je kunt de Griekse yoghurt ook vervangen door een plantaardige variant, of door romige kokosmelk. De kokosmelk kun je toevoegen in de pan, of in kleine scheutjes per kom soep als topping. Zá-lig.
Meer winterse soeprecepten
Ingrediënten
- 1 liter groentebouillon
- 2 sjalotten, fijngehakt
- 3 cm gember, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Een flinke winterwortel, fijngehakt
- 1,5 tl kurkuma
- 1 tl komijn, gemalen
- 300 gram rode (gedroogde) linzen, gewassen en uitgelekt
Toppings
- Limoen
- 6 el Griekse yoghurt (zelf gebruik ik plantaardige)
- 200 gram spinazie
- Olijfolie
Bereiding
- Verhit een eetlepel olijfolie en fruit de gember, de knoflook, de wortel en sjalotten een minuut of twee.
- Voeg dan de kurkuma en de komijn toe en bak het geheel nog een minuut, maar blijf ondertussen roeren.
- Voeg linzen en bouillon toe en breng aan de kook. Laat een minuut of 30 op laag vuur doorkoken.
- De linzen vallen als het goed is gemakkelijk uit elkaar, de soep hoef je niet te pureren.
- Breng de rode linzensoep op smaak met peper, zout en (als je daarvan houdt) een kneep limoensap.
- Roerbak de spinazie zodat het een beetje slinkt.
- Serveer de kom soep met een flinke lepel yoghurt en wat van de geslonken spinazie. Geef de liefhebber er een extra limoenpartje bij.
Rode linzensoep tips:
- De spinazie kun je ook vervangen door roergebakken palmkool (cavolo nero) of snijbiet bladeren
- De Griekse yoghurt kun je vervangen door romige kokosmelk: dit kan al in de pan door de soep of kleine scheutjes als topping in de kom
- Wil je dit maaltje nog lekkerder maken? Serveer dan deze homemade saucijzenbroodjes erbij.
Rode linzensoep bewaren
In de koelkast max. drie dagen houdbaar en in de vriezer max. drie maanden in luchtdichte bewaardozen.