Een verantwoorde verjaardagstaart maken? Of jouw papa met Vaderdag gezond in de watten leggen? Maak dan dit makkelijke recept voor een waanzinnige koffietaart met walnoten!
Gezonde taart maken
Gastblogster Melissa dook speciaal voor Vaderdag de keuken in om deze zalige gezonde taart met koffie en walnoten te maken! In een bewust jasje, zodat we alle papa’s zondag verantwoord te kunnen verwennen.
Helemaal gezond is een taart natuurlijk nooit, maar deze dadeltaart met koffie en walnoten komt daar wel heel dicht bij in de buurt. Door de toevoeging van dadels is deze gezondere taart toch nog lekker zoet, maar voeg je ook vezels en andere voedingswaarden aan het recept toe. Aan vezels geen tekort in deze taart trouwens, daar zorgt het havermeel wel voor.
Liever geen gezonde taart bakken, maar wel in de mood voor een koffietaart? I got you! Deze chocoladetaart met koffie (ook wel Koninging van Sheba taart genoemd) is ge-wel-dig.

Gezonde koffietaart voor Vaderdag
Volgens mij geldt voor veel vaders dat koffie een belangrijk onderdeel is van hun leven; één van de dingen waar ze niet zonder kunnen, zeg maar.
Ideaal dus om jouw vader (of de vader van je kinderen 😉 ) te verrassen met deze koffietaart in een gezond jasje. Die dosis koffie maakt het ook meteen een wat krachtiger baksel, een uitgerekende kans om de vaders in het zonnetje te zetten!
Voor dit recept heb je een Ø18 cm springvorm nodig. Ik vind dit zelf het meest prettig werken met een losse bodem, maar eventueel kun je ook een bakpan gebruiken.

Dadeltaart of koffietaart?
De uitdaging bij dit recept is om die koffiesmaak goed terug te laten komen. Het moet aanwezig zijn, maar zeker niet overheersend. Daarnaast maken de dadels de taart lekker zoet en zorgt het havermeel in combinatie met de walnoten voor een stevige taart. De smeuïge vulling in het midden zorgt voor een smaakversterker en geeft daarnaast een lekkere smeuïge structuur mee aan de taart.
Door de hele taart heen vind je dus koffie en dadels terug, daarom twijfelde ik eigenlijk hoe ik deze taart moest noemen, is het nu meer een dadeltaart of een koffietaart?
Hoe je ‘m dan ook noemt: deze gezonde koffietaart is ideaal om te serveren voor bij de Vaderdagbrunch of ontbijt, want met een klein stukje zit je al goed vol. Genietmoment gegarandeerd!
Check hier Melissa’s eerdere recept! Een heerlijke en gezondere sinaasappel kruidkoek.
Ingrediënten
Koffietaart
- 250 gram havermeel
- 100 ml amandelmelk
- 4 eieren
- 100 gram dadels, ontpit
- 1 tl cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 150 ml koffie, extra sterk
- 100 gram walnoten, in stukjes gehakt
- 50 gram chocolade extra puur, in stukjes gehakt
Dadelvulling
- 100 gram dadels, ontpit
- 120 ml koffie, extra sterk
- 75 gram walnoten
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een ronde springvorm (Ø18 cm) met bakpapier en vet de zijkanten in.
- Week de ontpitte dadels 15 minuten in de 150 ml hete koffie.
- Voeg de amandelmelk toe aan de dadels en koffie en pureer dit in een staafmixer of blender.
- Mix de eieren tot een luchtig geheel. Voeg het amandemelk-mengsel, havermeel, cacaopoeder en bakpoeder toe en mix nogmaals.
- Spatel de stukjes walnoten en chocolade door het beslag en stort vervolgens in de springvorm. Verdeel het beslag gelijkmatig met de spatel.
- Bak de koffietaart 40–45 minuten gaar in de voorverwarmde oven en test met een caketester of de taart gaar is.
- Laat de taart volledig afkoelen. Snijd hierna horizontaal in twee gelijke lagen.
- Ondertussen kun je de vulling maken. Laat de dadels weken in de warme koffie en voeg na 15 minuten de walnoten toe. Gebruik een foodprocessor of blender om het tot een romige crème te malen.
- Smeer de vulling gelijkmatig uit op de onderste laag van de taart. Houd een klein beetje over om bovenop de taart toefjes te maken. Zet de bovenste laag voorzichtig op de onderste laag en maak de taart af met wat decoratie van de overgebleven vulling.
Voor dit recept heb je een Ø18 cm springvorm nodig. Ik vind dit zelf het meest prettig werken met een losse bodem, maar eventueel kun je ook een bakpan gebruiken.
Gezonde koffietaart bewaren
Je kunt deze taart tot drie dagen bewaren, goed afgedekt buiten de koelkast. Je kunt de koffietaart ook tot drie maanden invriezen, luchtdicht verpakt.
Hoi, nog een vraagje, wij vinden de taart toch te ‘zwaar’. Ik wil toch ietsje minder gezond afmaken. Ik ben alleen niet een bak expert. Wil
Je meedenken hoe ik hem
Anders kan vullen? Ipv die tussenlaag int recept… ik dacht een botercreme met kaneelsmaak of caramelsmaak ofzo? Of kun je botercreme niet zo maar als tussenlaag doen.
Deze taart is trouwens ook waanzinnig, als je een keer een minder gezond uitstapje wil maken: https://www.zoetrecepten.nl/recept/chocolade-amandeltaartje-met-koffiesmaak/
Door de dadels te vervangen door 150 gram suiker en nog een extra theelepel bakpoeder voor de vulling te gebruiken, kun je het beslag al een stuk luchtiger maken. Botercrème kan trouwens perfect als tussenlaag, deze lijkt me erg lekker ook: https://www.zoetrecepten.nl/recept/zo-maak-je-de-lekkerste-mokka-creme/ of deze salted caramel botercrème: https://www.zoetrecepten.nl/recept/basisrecept-salted-caramel-botercreme/
Hoi, kun je de amandelmelk ook door Havermelk vervangen? Barista?
Ja hoor kan je prima door havermelk vervangen!
Hoi Mariette,
ik heb 2 vragen:
ik wil dit taartje maken voor mijn verjaardag, en dan een iets grotere versie.
Kan ik een deel van de havermeel vervangen door speltbloem/meel?
2e vraag is: hoe sterk moet de koffie zijn? ik zet zelf altijd sterke koffie en gebruik dan de verhouding 1/3 koffie 2/3 havermelk of heet water. Is dat wat je bedoelt met sterke koffie?
groet, José
Hi José! Je kunt het havermeel prima vervangen door een speltvariant. De koffie kun je zo sterk of ‘slap’ maken als je zou willen. Ik gebruik meestal espresso als ik sterke koffie wil.