Sommige baksels ontstaan per ongeluk. Het begint bij een onweerstaanbare zin in wat lekkers, maar eigenlijk heb ik niks speciaals in huis. Boter, suiker, eieren en meel heb ik altijd op voorraad. Geraspte kokos ook, één van mijn favo ingrediënten. Dat samen is: kokoscake! En omdat we maar met z’n tweetjes waren, moesten het kleine kokoscakes worden. Kokos maakt je baksels al gauw heel droog en in combinatie met kokos houd ik juist wel van een beetje ‘kleffe’ cake. Om de cakejes zo te krijgen gebruikte ik amandelmelk en witte basterdsuiker. Nog beter was kokosmelk geweest, dan krijg je een vollere kokossmaak. Maar dat had ik niet in huis 😉
Binnen een half uur (10 minuten bereidingstijd, 20 minuten baktijd) haalde ik heerlijke kleine kokoscakes uit de oven. Super geslaagd!
Tip: Je kunt ook afwisselen met wat limoensap&rasp of stukjes ananas, voor een tropischer en frisser cakeje.
Recept
Kleine kokoscakes
Sommige baksels ontstaan per ongeluk. Het begint bij een onweerstaanbare zin in wat lekkers, maar eigenlijk heb ik niks speciaals in huis. Boter, suiker, eieren en meel heb ik altijd op voorraad. Geraspte kokos ook, één van mijn favo ingrediënten. Dat samen is: kokoscake! En omdat we maar met z’n tweetjes waren, moesten het kleine kokoscakes worden. Kokos maakt je baksels al gauw heel droog en in combinatie met kokos houd ik juist wel van een beetje ‘kleffe’ cake. Om de cakejes zo te krijgen gebruikte ik amandelmelk en witte basterdsuiker. Nog beter was kokosmelk geweest, dan krijg je een vollere kokossmaak. Maar dat had ik niet in huis 😉
Tijd
20min + 20min
Porties
16
Niveau
1 ster
Ingrediënten
Voor 16 kleine (cup)cakes / cakevorm 24 cm
200 gram ongezouten boter
200 gram witte basterdsuiker
Halve theelepel vanille aroma
4 eieren
150 milliliter kokosmelk of amandelmelk
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram geraspte kokos
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de kleine cakevormpjes in. Je kunt ook een grote cakevorm gebruiken van 24cm.
Neem een beslagkom en mix de boter samen met de suiker hierin. Wanneer het mengsel zacht en lichter begint te worden voeg je ook de eieren en vanille aroma toe. Mix tot het één geheel is.
Voeg de kokos/amandelmelk toe en hierna het zelfrijzend bakmeel in delen. Mix tot al het meel is opgenomen. Neem nu een spatel en meng de kokos (en eventueel ananasstukjes/limoen rasp) er doorheen.
Vul de cakevormpjes en zet ze 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin worden. Wanneer je het beslag in een grote cake vorm hebt gedaan. Zal de baktijd minstens 45 minuten bedragen. Test hierna of de cakeprikker er schoon uitkomt.
Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
Blijf ontdekken
Bekijk deze populaire recepten of ontdek meer categorieën
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de kleine cakevormpjes in. Je kunt ook een grote cakevorm gebruiken van 24cm.
Neem een beslagkom en mix de boter samen met de suiker hierin. Wanneer het mengsel zacht en lichter begint te worden voeg je ook de eieren en vanille aroma toe. Mix tot het één geheel is.
Voeg de kokos/amandelmelk toe en hierna het zelfrijzend bakmeel in delen. Mix tot al het meel is opgenomen. Neem nu een spatel en meng de kokos (en eventueel ananasstukjes/limoen rasp) er doorheen.
Vul de cakevormpjes en zet ze 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin worden. Wanneer je het beslag in een grote cake vorm hebt gedaan. Zal de baktijd minstens 45 minuten bedragen. Test hierna of de cakeprikker er schoon uitkomt.