Glutenvrije kruidnoten (ook lactosevrij en notenvrij) Ook als je geen gluten, melk of noten kunt eten, staan de allerlekkerste kruidnootjes gewoon op jouw menu. Met dit recept maak je met maar 6 ingrediënten lactosevrije, notenvrije en glutenvrije kruidnoten, zonder op smaak in te leveren. Beloofd! Zo maak je glutenvrije kruidnoten Of je ze nu kruidnoten of pepernoten noemt, ze horen bij Sinterklaas. Officieel heten ze kruidnoten, ondanks dat worden ze door de meesten toch stug pepernoten genoemd (terwijl dat eigenlijk deze taaie rakkers zijn). Kruidnoten zijn knapperig, bros, luchtig en rijk aan speculaaskruiden. Sinds ik zonder tarwe, koemelk en amandelen moet eten, begreep ik plots hoe lastig het kan zijn om een goed glutenvrij kruidnotenrecept te vinden. De meeste van deze recepten bevatten een notenmeel om te voorkomen dat ze te zanderig worden. Het was even puzzelen, maar dit zijn de perfecte kruidnoten zonder noten, gluten of lactose. Niemand heeft tot nog toe geraden dat deze kruidnoten ‘anders dan anders’ zijn, ye-hes. Dat hebben ze te danken aan onderstaande ingrediënten! En let op: elke aanpassing in deze ingrediënten heeft impact op het uiteindelijke baksel. Ingrediënten voor glutenvrije kruidnoten zonder lactose en zonder noten Glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Ik heb het recept met meerdere meelsoorten getest en ik vond dit recept voor glutenvrije kruidnoten ronduit het lekkerst met het glutenvrije zelfrijzend bakmeel van Albert Heijn huismerk. Speculaaskruiden. Je kunt ze zelf maken met dit recept, of kant-en-klare uit de supermarkt gebruiken. Zout. Wees niet te zuinig met het zout, dit maakt de smaak van de kruidnoten écht extra lekker. Speculaaskruiden en zout zijn een magische combinatie. Bruine basterdsuiker. Voor de de beste smaak gaat mijn voorkeur uit naar bruine basterdsuiker, het geeft het deeg ook direct een diepe kleur. Harde margarine. Ter vervanging van roomboter werkt harde margarine perfect, beter dan kokosolie in dit geval (maar dat kan ook). Ei. Voorkomt dat de kruidnoten te droog worden en helpt tegelijkertijd met binding en rijzen. Voor vegan kruidnoten kun je dit vervangen door 50 gram appelmoes en 0,5 tl bakpoeder. Liever glutenvrije kruidnoten bakken zonder suiker? Check dan mijn recept voor suikervrije kruidnoten eens! Glutenvrije pepernoten maken Deze kruidnoten zijn perfect om met de kleintjes te bakken. Zelf zet ik de ingrediënten het liefst al afgewogen klaar, maar dat is omdat mijn kinderen echt nog klein zijn. Zodra het deeg gekneed is, maak je er twee rollen van en deze leg je even te rusten in de koelkast (daarover lees je bij onderstaande kop meer). Kruidnotendeeg bakken Na het rusten snijd je die rollen deeg in 100 gelijkmatige stukjes. Het is belangrijk dat ze ongeveer even groot zijn, want grotere kruidnoten moeten langer bakken dan kleine kruidnoten. Samen rol je tussen je handpalmen balletjes van deze stukjes deeg, die je op de bakplaat legt. Houd een beetje ruimte tussen alle balletjes deeg, want het kan iets uitlopen. Laat de kruidnoten volledig afkoelen voordat je aanvalt, dan zijn ze volledig uitgehard en lekker bros. Moet glutenvrij kruidnotendeeg rusten? Nee, dat moet niet per se, maar voor een rijke smaak van de speculaaskruiden liever wel. Ik leg je uit hoe dat zit. Wie knapperige koekjes (of kruidnoten) wil bakken, moet koekdeeg laten rusten. Dit is een belangrijke regel als je met glutenrijke bloem bakt, zo kunnen de gluten ontspannen en dat is essentieel voor knapperige koekjes. Dit gaat echter niet op voor glutenvrij deeg, er zitten immers geen gluten in. Soms moet koekdeeg gekoeld worden zodat het minder uitloopt tijdens het bakken, maar dat is voor dit recept niet aan de orde. Toch is het een goed idee om het deeg te laten rusten, zo kunnen de speculaaskruiden extra goed in het deeg trekken en dat proef je in het eindresultaat. recept Glutenvrije kruidnoten (ook lactosevrij en notenvrij) Ook als je geen gluten, melk of noten kunt eten, staan de allerlekkerste kruidnootjes gewoon op jouw menu. Met dit… Printen 25 minuten + baktijd 10 Ingrediënten Voor 100 kruidnoten: 225 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik gebruik de variant van AH huismerk – werkt het beste) 2,5 el speculaaskruiden flinke mespunt zout 100 gram bruine basterdsuiker 100 gram harde margarine 1 ei* *Voor vegan kruidnoten is het ei te vervangen door 50 gram appelmoes + 0,5 tl bakpoeder Bereiding Lactosevrije, glutenvrije kruidnoten maken Kneed alle ingrediënten in een kom tot een samenhangend deeg. Leg een uur te rusten in de koelkast voor het meest smaakvolle deeg. Het hoeft niet per se, maar zo trekken de speculaaskruiden extra goed in het deeg. Maak twee lange staven van het deeg. Snijd in 100 gelijke stukjes. Elk stukje rol je tot een balletje ter grootte van (of niet groter dan) een 10-eurocent muntje. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden, onder- en bovenwarmte. Leg alle balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 12-15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat hierna volledig afkoelen waardoor ze lekker knapperig worden. Baktips glutenvrije, lactosevrije kruidnoten Bewaren: in een afgesloten bakje buiten de koelkast zijn deze glutenvrije kruidnoten twee weken houdbaar. Daarvoor gebruik ik graag dit soort glazen vershoudbakjes. Knapperig: de baktijd is afgestemd op dit formaat kruidnoten. Als je grotere kruidnoten maakt, dan zal de baktijd verlengd moeten worden. Suikervrij: wil je graag een variant zonder suiker bakken? Kijk dan eens naar mijn recept voor suikervrije kruidnoten.