Ga naar de inhoud
Chiazaad pudding maken + basisrecept
Basisrecepten 28 augustus 2025

Chiazaad pudding maken + basisrecept

Chiazaad pudding maken + basisrecept

Een chiazaad pudding is een lekker en gezond ontbijt recept, maar ook ideaal als verantwoorde snack of toetje. Het is bijna te makkelijk voor woorden om te maken en ik geef je naast het basisrecept drie heerlijke variaties mee.

Wat is een chia pudding?

Chiazaden zijn zaadjes van de chiaplant en staan bekend om hun gezonde voedingswaarden. Door de zaadjes te mengen met yoghurt, plantaardige drink of een combinatie ervan, ontstaat er een gelachtige structuur die veel aan pudding doet denken.

Dit komt doordat ze veel oplosbare vezels bevatten en daardoor wel 12 keer hun eigen gewicht aan vocht opnemen. Eigenlijk kun je de chiazaadjes door allerlei vloeistoffen mengen, zoals ik deed om een aardbeien chia jam te maken.

Chiazaad pudding met mango

Chia pudding recept: de basis

In dit basisrecept voor chia pudding gebruik ik de biologische Pur Natur yoghurt als vloeistof om met behulp van het chiazaad een pudding te maken. Hierdoor wordt de pudding lekker romig, maar ook fris. De pudding maak je op smaak met wat vanille (ik gebruik hiervoor altijd mijn zelfgemaakte vanille-extract) en eventueel een beetje ahornsiroop.

De lekkerste chia pudding maken

De chiazaadjes hebben even nodig voordat ze voldoende vocht hebben opgenomen, af en toe door roeren kan dit proces versnellen. Hou minimaal een uur aan voor een mooie puddingachtige structuur, maar met een nacht zit je sowieso goed. Dat laatste is wel zo makkelijk als je de pudding voor ontbijt wil eten.

Hier thuis toppen we de pudding het liefst af met wat vers rood fruit, kokosrasp en wat pindakaas. Niks meer aan doen.

Banaan chia pudding met pindakaas

Variaties op de chiazaad pudding maken

Ga je zelf chiazaad pudding maken? Dan kun je alle kanten op, want er zijn zoveel lekkere smaakcombinaties te bedenken. Je kunt de uiteindelijke pudding ook malen in de blender, waardoor je een gladde massa krijg. Fijn als je niet van de zaadjesstructuur houdt – ze kunnen immers best irritant tussen je tanden gaan zitten.

In deze video op mijn Instagram kanaal, laat ik in samenwerking met Pur Natur drie ontzettend lekkere variaties zien:

  • Pindakaas-banaan chia pudding
  • Chocolade chia pudding met frambozen
  • Gelaagde mango chia puddding

Laat onder het recept even van je horen, ik ben benieuwd welke smaak favoriet is. Bij ons thuis ging de strijd tussen de pindakaas-banaan en de gelaagde mango pudding.

Meer chia pudding recepten

De smaak te pakken? Probeer dan ook eens deze lekkere recepten waarin chia pudding op verschillende manieren verwerkt wordt:

Chia pudding met chocolade cacaopoeder frambozen
Chiazaad pudding maken + basisrecept

recept
Chiazaad pudding maken + basisrecept

Een chiazaad pudding is een lekker en gezond ontbijt recept, maar ook ideaal als verantwoorde snack of toetje. Het is…

5 minuten
2

Ingrediënten

  • 500 gram Pur Natur yoghurt
  • 4 el chiazaad
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl ahornsiroop (optioneel)
  • vers fruit

Bereiding

Chia pudding maken

Meng de avond van tevoren de yoghurt met de chiazaadjes en het vanille-extract. Voeg eventueel wat ahornsiroop toe, afhankelijk van hoe puur (of zoet) je jouw yoghurt graag eet.

Roer nogmaals goed door en verdeel over twee ontbijtbakjes. Zet de bakjes tot de volgende ochtend in de koelkast.

Roer het de volgende ochtend nog eens goed door en top af met vers fruit naar smaak.

Tips: chiazaad pudding maken

  • Bewaar de chiazaad pudding maximaal 3 dagen in de koelkast.
  • In principe is de pudding na een uur klaar om te eten.
  • Voeg ook eens wat geroosterde pitten en zaden toe (dit doe je pas bij serveren).
  • Vervang 1 el chiazaad eens door 3 el kokosrasp.
  • Als je de yoghurt door plantaardige drink of melk vervangt, dan heb je meer chiazaad nodig om dezelfde structuur te bereiken.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Chiazaad pudding maken + basisrecept" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *