Gezonde havermoutkoekjes met banaan
Deze koekjes stonden al een tijdje op mijn baklijstje. Waarom? Ze zijn allereerst supermakkelijk om te maken, omdat ze maar twee basisingrediënten bevatten: havermout en banaan. Om die reden zijn de koekjes ook compleet over het hele internet gehyped. Dat moet ik dan uiteraard ook even proberen.
Eerlijkheid gebied mij dat ik ze niet mega lekker vind; ze zijn een beetje chewy en eigenlijk precies wat je verwacht als je een mengsel van banaan en havermout in de oven afbakt. Maar het is wel een verantwoorde zoete snack.
Door honing toe te voegen worden ze nog iets zoeter en knapperiger. Daarnaast kun je er alles in stoppen dat je lekker vindt: pure chocola, kokos, gedroogde vruchten, nootjes, kleine stukjes appel etc. Mijn favoriete combinaties om er toch een do-able koekje van te maken:
- Laat de honing niet achterwege
- Voeg pure chocoladedruppels met kokos en gedroogde cranberries toe als vulling
- Of: Goij besjes, kokos en gehakte amandelen
Lekkere havermoutkoeken
Nu hoor ik je denken: wáárom deel je dit recept als je er niet weg van bent. Omdat ik als foodie / thuisbakker ook mee wil kunnen praten over de meest recente hype in foodland én jullie er eerlijk verslag van wil doen. Want nieuwsgierig zijn we allemaal.
Grote kans dat je nu achterblijft met de wens om een echt lekkere, verantwoorde havermoutkoek te bakken. I got you.
- Probeer deze havermoutkoekjes met kokos en cranberry dan eens!
- Of ga aan de slag met deze zalige havermoutkoeken.
Ingrediënten
- 2 rijpe bananen (middelgroot)
- 120 gram havermout
- Één eetlepel honing
Extra vulling:
- Gehakte noten
- Geraspte kokos
- Goijbesjes, rozijnen
- Chocoladedruppels
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakplaat met bakpapier
- Neem een kom en pureer de bananen, meng hier de honing doorheen. Voeg vervolgens de havermout toe en eventueel gehakte noten, kokos, stukjes chocolade of gedroogd fruit.
- Maak bolletjes van het beslag en leg ze op de bakplaat. Druk ze vervolgens een beetje plat met een lepel. Hoe platter, hoe knapperiger, maar ze blijven een beetje chewy.
- Bak ze nu af in ongeveer 16 minuten, tot ze mooi bruin worden. Laat goed afkoelen (en uitharden) voor je ze eet.
Hoeveel stuks haal je uit dit recept?
Afhankelijk van hoe groot je ze maakt, een stuk of 15.
Trek in iets lekkers en in iets gezonds! ☺️ Ze zitten nu in de oven. 💪🏻
Nomnom, geniet ervan!
Ga ik direct eens proberen si,, klinkt in elk geval superlekker!
Beste Mariette
Ik ga de heerlijke havermout koekjes make. Weet je misschien hoe lang ik ze kan bewaren??
Grtjs Linda
Hi Linda, je kunt ze zeker 5 dagen bewaren in een afgesloten trommel. Succes!
Helaas staat er niet bij op wat voor temperatuur de oven moet staan.
Hi Arie, in stap 1 staat op welke temperatuur je de oven moet voorverwarmen. Succes!
Ik mis de bananen bij het recept! Hoeveel bananen moet ik erbij doen? Dank alvast en een geweldig Blog vind ik dit! Marianne
Hi Marianne, dankjewel, wat leuk om te horen! De ingrediënten vind je helemaal bovenaan het artikel, net onder de foto. Voor dit recept heb je twee rijpe bananen nodig, 120 gram havermout en één eetlepel honing. Geniet van je gezonde snack! 🙂