Op Halloween avond stond ik deze lieve meringue spookjes te bakken. Mijn nichtje Frida is jarig op 1 november en had een taartverzoekje bij mij neergelegd; mijn nieuwe epic bakproject. Een onderdeel hiervan waren deze meringue spookjes. Op onderstaande foto zie je het eindresultaat; een chocolade spookjestaart, het recept vind je hier!
Deze spookjes zijn heel easy om te maken en het resultaat is enorm schattig. Ik gebruikte een ronde spuitmond en trok deze er aan de bovenkant snel vanaf, zodat er een mooi piekje ontstaat. De oogjes en het “oeoeeeeee”-mondje maakte ik door gesmolten chocolade te gebruiken. Chocolade en meringue zijn een ontzettend lekkere combi, dus stiekem is het ook heerlijk om het onderkantje van de meringue spookjes er ook in te dippen. Als je de spookjes niet té lang in de oven zet, zijn ze van binnen een beetje zacht. Lekkerrrr.
CADEAUTIP! PUUR ZOET
In mijn bakboek PUUR ZOET vind je 80 glutenvrije en lactosevrije recepten, waarvan bijna 60 vegan. Simpele en pure ingrediënten staan centraal en er zijn handige baktips omschreven om ingrediënten te kunnen vervangen. Met deze lekkere recepten kan iedereen op verantwoorde manier van zoete ontbijtjes, koek, taart en toetjes genieten.
Op Halloween avond stond ik deze lieve meringue spookjes te bakken. Mijn nichtje Frida is jarig op 1 november en had een taartverzoekje bij mij neergelegd; mijn nieuwe epic bakproject. Een onderdeel hiervan waren deze meringue spookjes. Op onderstaande foto zie je het eindresultaat; een chocolade spookjestaart, het recept vind je hier!
Tijd
20 minuten
Porties
20
Niveau
2 sterren
Ingrediënten
2 eiwitten
60 gram fijne kristalsuiker
60 gram poedersuiker
snufje zout
Partje citroen
20 gram pure chocolade
Bereiding
Zorg ervoor dat je beslagkom, je mixer en je spatel vetvrij is. Gebruik het liefst een glazen of aluminium beslagkom en maak je materialen schoon met wat citroensap. Verwarm de oven voor op 100 graden.
Doe de eiwitten, het snufje zout en een drupje citroensap in de beslagkom en mix op middelhoge stand. Wanneer het eiwit stijver begint te worden voeg je in een heel klein stroompje de kristalsuiker toe. Blijf mixen tot je stijve pieken kunt maken en de beslagkom op de kop kunt houden zonder dat het eruit loopt. De suiker moet volledig opgelost zijn in het eiwit. Als je met je vingers aan het schuim voelt, moet je geen korreltjes suiker meer voelen. Spatel dan rustig de poedersuiker door het met suiker stijfgeklopte eiwit heen, doe dit in vormen van achtjes.
Beleg een bakplaat met bakpapier en maak je spuitzak gereed. Ik gebruikte een gladde spuitmond met een opening van 13 millimeter. Vul de spuitzak met het schuim en maak spookjes in de gewenste vorm (wat dikker, of juist wat langer en dunner) op de bakplaat. Trek de spuitzak bovenaan snel weg, zodat er een mooi puntje ontstaat.
Bak de schuimpjes in ongeveer 1,5 – 2 uur af. Doordat de temperatuur zo laag staat, droog je ze eigenlijk meer dan dat je ze bakt, maar je wilt natuurlijk niet dat de schuimpjes van kleur veranderen. Probeer eerst een (minder mooi) meringue spookje als je denkt dat ze klaar zijn. Ik heb ze niet volledig tot schuimpjes afgebakken, maar ik heb ze juist iets korter in de oven gezet en wat zachter in het midden gelaten, zoals een lekkere meringue hoort te zijn.
Smelt de chocolade au bain-marie. Als de chocolade gesmolten is, neem je een saté-prikker en maak je een gezichtje op de meringue spookjes met de chocolade. Zorg ervoor dat je dit niet te dik doet, want dan gaat de chocolade druipen. Dip de onderkantjes eventueel ook nog in de chocolade (dan heb je wat meer chocolade nodig). Even laten drogen en genieten maar!
Bakmodus
Meringue spookjes
20 minuten
20
Ingrediënten
2 eiwitten
60 gram fijne kristalsuiker
60 gram poedersuiker
snufje zout
Partje citroen
20 gram pure chocolade
Bereiding
Zorg ervoor dat je beslagkom, je mixer en je spatel vetvrij is. Gebruik het liefst een glazen of aluminium beslagkom en maak je materialen schoon met wat citroensap. Verwarm de oven voor op 100 graden.
Doe de eiwitten, het snufje zout en een drupje citroensap in de beslagkom en mix op middelhoge stand. Wanneer het eiwit stijver begint te worden voeg je in een heel klein stroompje de kristalsuiker toe. Blijf mixen tot je stijve pieken kunt maken en de beslagkom op de kop kunt houden zonder dat het eruit loopt. De suiker moet volledig opgelost zijn in het eiwit. Als je met je vingers aan het schuim voelt, moet je geen korreltjes suiker meer voelen. Spatel dan rustig de poedersuiker door het met suiker stijfgeklopte eiwit heen, doe dit in vormen van achtjes.
Beleg een bakplaat met bakpapier en maak je spuitzak gereed. Ik gebruikte een gladde spuitmond met een opening van 13 millimeter. Vul de spuitzak met het schuim en maak spookjes in de gewenste vorm (wat dikker, of juist wat langer en dunner) op de bakplaat. Trek de spuitzak bovenaan snel weg, zodat er een mooi puntje ontstaat.
Bak de schuimpjes in ongeveer 1,5 – 2 uur af. Doordat de temperatuur zo laag staat, droog je ze eigenlijk meer dan dat je ze bakt, maar je wilt natuurlijk niet dat de schuimpjes van kleur veranderen. Probeer eerst een (minder mooi) meringue spookje als je denkt dat ze klaar zijn. Ik heb ze niet volledig tot schuimpjes afgebakken, maar ik heb ze juist iets korter in de oven gezet en wat zachter in het midden gelaten, zoals een lekkere meringue hoort te zijn.
Smelt de chocolade au bain-marie. Als de chocolade gesmolten is, neem je een saté-prikker en maak je een gezichtje op de meringue spookjes met de chocolade. Zorg ervoor dat je dit niet te dik doet, want dan gaat de chocolade druipen. Dip de onderkantjes eventueel ook nog in de chocolade (dan heb je wat meer chocolade nodig). Even laten drogen en genieten maar!
Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
11 reacties
Gisteren deze superschattige spookjes gemaakt. Hoe bewaar je deze het best? Ik heb ze in de koelkast bewaard, maar merk dat deze volledig zacht aan het worden zijn.
Oei! In de koelkast is inderdaad geen goed idee, want meringues zuigen vocht op en worden dan zacht en sticky. Je moet ze zo luchtdicht mogelijk bewaren! Succes 🙂
Dit ga ik zeker uitproberen. Mijn kinderen zullen het geweldig vinden! De taart ziet er ook erg mysterieus uit.. Ben benieuwd wat voor smaken erin zijn verwerkt!
Oeh lekker zeg! Je hebt ongeveer 2 eetlepels karamel nodig voor deze hoeveelheid meringue. Maak ronde hoopjes op de bakplaat en swirl er een theelepel karamel doorheen. Misschien een paar zoutvlokjes on top en daarna afbakken tot ze mooi krokant zijn.
Zorg ervoor dat je beslagkom, je mixer en je spatel vetvrij is. Gebruik het liefst een glazen of aluminium beslagkom en maak je materialen schoon met wat citroensap. Verwarm de oven voor op 100 graden.
Doe de eiwitten, het snufje zout en een drupje citroensap in de beslagkom en mix op middelhoge stand. Wanneer het eiwit stijver begint te worden voeg je in een heel klein stroompje de kristalsuiker toe. Blijf mixen tot je stijve pieken kunt maken en de beslagkom op de kop kunt houden zonder dat het eruit loopt. De suiker moet volledig opgelost zijn in het eiwit. Als je met je vingers aan het schuim voelt, moet je geen korreltjes suiker meer voelen. Spatel dan rustig de poedersuiker door het met suiker stijfgeklopte eiwit heen, doe dit in vormen van achtjes.
Beleg een bakplaat met bakpapier en maak je spuitzak gereed. Ik gebruikte een gladde spuitmond met een opening van 13 millimeter. Vul de spuitzak met het schuim en maak spookjes in de gewenste vorm (wat dikker, of juist wat langer en dunner) op de bakplaat. Trek de spuitzak bovenaan snel weg, zodat er een mooi puntje ontstaat.
Bak de schuimpjes in ongeveer 1,5 – 2 uur af. Doordat de temperatuur zo laag staat, droog je ze eigenlijk meer dan dat je ze bakt, maar je wilt natuurlijk niet dat de schuimpjes van kleur veranderen. Probeer eerst een (minder mooi) meringue spookje als je denkt dat ze klaar zijn. Ik heb ze niet volledig tot schuimpjes afgebakken, maar ik heb ze juist iets korter in de oven gezet en wat zachter in het midden gelaten, zoals een lekkere meringue hoort te zijn.
Smelt de chocolade au bain-marie. Als de chocolade gesmolten is, neem je een saté-prikker en maak je een gezichtje op de meringue spookjes met de chocolade. Zorg ervoor dat je dit niet te dik doet, want dan gaat de chocolade druipen. Dip de onderkantjes eventueel ook nog in de chocolade (dan heb je wat meer chocolade nodig). Even laten drogen en genieten maar!
Gisteren deze superschattige spookjes gemaakt. Hoe bewaar je deze het best? Ik heb ze in de koelkast bewaard, maar merk dat deze volledig zacht aan het worden zijn.
Oei! In de koelkast is inderdaad geen goed idee, want meringues zuigen vocht op en worden dan zacht en sticky. Je moet ze zo luchtdicht mogelijk bewaren! Succes 🙂
Dit ga ik zeker uitproberen. Mijn kinderen zullen het geweldig vinden! De taart ziet er ook erg mysterieus uit.. Ben benieuwd wat voor smaken erin zijn verwerkt!
Dankjewel! Nog heel even wachten en dan komt de taart ook online 🙂
ooohh spooky!
als je salted caramel schuimpjes wil maken, hoeveel ben je dan ongeveer nodig????
Oeh lekker zeg! Je hebt ongeveer 2 eetlepels karamel nodig voor deze hoeveelheid meringue. Maak ronde hoopjes op de bakplaat en swirl er een theelepel karamel doorheen. Misschien een paar zoutvlokjes on top en daarna afbakken tot ze mooi krokant zijn.
yesss dankjewel!!
Wat cute! En hele mooie foto 🙂
Thanks Ayelet!!
Schattig en heel mooi. En was die lekker?
Heel lekker! Knapperig van buiten en nog een beetje zacht van binnen, mmm 🙂