Ga naar de inhoud
Sinaasappel cake met kardemom
Cupcakes en muffins 25 mei 2023

Sinaasappel cake met kardemom

Sinaasappel cake met kardemom

Een gezonde, vegan sinaasappel cake met kardemom. Een ontzettend lekker, makkelijk en glutenvrij cake recept uit het verantwoorde bakboek Zoet Zonder Suiker!

Sinaasappel cake met kardemom

Oh wat is ie lekker, deze sinaasappel cake met kardemom. Sinaasappel en kardemom combineren echt perfect samen in deze cake. Ze geven het baksel zowel een fruitig als een kruidig karakter, maar wel op een subtiele manier.

De cake is gemaakt met kokosolie, kokosroom, glutenvrije bloem en amandelmeel. Dat maakt het niet alleen een vegan cake recept, maar ook een glutenvrije cake. En vooral: ontzettend lekker!

Vegan cake met sinaasappel - glutenvrije cake

Zoet zonder suiker

Het recept voor deze makkelijke sinaasappel cake is ontwikkeld door Kim Sue Palm, bekend van de Rotterdamse Sue Bakery (aanrader!), die het gezonde bakboek Zoet Zonder Suiker heeft uitgebracht.

Naast dit sinaasappel cake recept staan er nog veel meer lekkere en verantwoorde recepten in haar bakboek. Waaronder cakes, taarten, truffels, no-bake bites, koekjes en repen. Stuk voor stuk zijn het glutenvrije, lactosevrije en vegan recepten. 

Als je meer wil weten over het bakboek Zoet Zonder Suiker, dan kun je het inkijkexemplaar bekijken of mijn uitgebreidere recensie teruglezen in het receptartikel voor haar vegan cheesecake met witte chocolade.

Gezonde cake recepten - zoet zonder suiker (2)

Gezonde vegan cake maken

Een gezonde vegan cake, dat klinkt als muziek in de oren toch? Het blijft natuurlijk wel een cake, dus 100% gezond zal het nooit worden, maar ik noem het daarom liever gezonder alternatief voor een gewone sinaasappel cake (iets te lang als titel voor een recept 😉 ). Er gaat hoeveelheid kokosbloesemsuiker in deze vegan cake, maar in verhouding veel minder dan we gewend zijn.

Om een lekkere vegan cake te bakken, gebruik je natuurlijk geen roomboter, maar olie. In dit recept is dat kokosolie, maar dit kun je ook prima vervangen door een andere neutrale olie. Om de eieren te vervangen vind je baking soda en appelciderazijn in het recept terug. Deze zijn noodzakelijk om de cake voldoende te laten rijzen met een luchtige vegan cake als resultaat.

Bakken met kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker heeft een lagere glycemische index dan witte kristalsuiker, waardoor je minder last zult hebben van een piek in je bloedsuikerspiegel (sugar rush). Ook is kokosbloesemsuiker niet geraffineerd, daardoor zijn er meer voedingsstoffen bewaard gebleven.

Suiker is suiker, maar je kunt kokosbloesemsuiker wel zien als een relatief minder ongezonde keuze. Lees meer over of kokosbloesemsuiker gezond is of niet.

Sinaasappel cake met kardemom

Glutenvrije cake bakken

Deze sinaasappelcake met kardemom is volledig glutenvrij. Als je een glutenvrij cake recept gaat maken, dan is de kans groot dat je xanthaangom of arrowroot tussen de ingrediënten zult vinden. Deze twee ingrediënten worden gebruikt om de functie van de gluten te vervangen (samenhang en elasticiteit van het beslag).

Maar ga je deze glutenvrije cake bakken, dan heb je geen arrowroot of xanthaangom nodig! Dat komt doordat er glutenvrije bloem in de ingrediëntenlijst staat en daar wordt eigenlijk altijd xanthaangom of een dergelijk alternatief aan toegevoegd. Lekker makkelijk en laagdrempelig! Daar hou ik van.

Hoeft deze sinaasappel cake voor jou niet glutenvrij te zijn? Dan kun je de glutenvrije bloem simpelweg door ‘normale’ bloem vervangen.

Meer glutenvrije en suikervrije recepten

Als deze cake jou wel bevalt, dan heb ik nog een paar toppers voor je in de aanbieding:

Sinaasappel cake met kardemom

recept
Sinaasappel cake met kardemom

Een gezonde, vegan sinaasappel cake met kardemom. Een ontzettend lekker, makkelijk en glutenvrij cake recept uit het verantwoorde bakboek Zoet…

30 minuten bereiden + 40 minuten bakken
12

Ingrediënten

  • 100 gram kokosolie, gesmolten
  • 1 sinaasappel
  • 80 gram kokosroom (zie tips)
  • 165 gram amandelmelk
  • 2 tl appelciderazijn
  • 130 gram kokosbloesemsuiker
  • ½ el gemalen kardemom
  • 250 gram glutenvrije bloem
  • 160 gram amandelmeel
  • 2 tl baking soda
  • 1 mespunt zout
  • 10 gram geschaafde amandelen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C onder- en bovenwarmte of 160 °C hetelucht. Neem een cakevorm van 10 x 25 cm (zie tips) en bekleed met bakpapier.
  2. Rasp de schil van de sinaasappel (zie tips) en zet opzij. Pers ook het sap uit, tot je 75 gram sap hebt.
  3. Meng het sap van de sinaasappel samen met de kokosolie, kokosroom (zie tips), amandelmelk, appelciderazijn en kokosbloesemsuiker) met een garde door elkaar.
  4. Roer in een tweede kom de droge ingrediënten door elkaar.
  5. Voeg de twee kommen samen en meng met de garde tot een samenhangend geheel.
  6. Giet het mengsel in de cakevorm, bestrooi met de geschaafde amandelen en bak in 50 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven.
  7. Laat de vegan sinaasappel cake volledig afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt.

BAKTIPS

  • Zelf gebruik ik deze cakevorm van 10 x 25 cm. Deze vet ik eerst in met een bakspray en daarna knip ik een vel bakpapier op de maat van de lengte van de bakvorm. Die blijft er dan mooi aan vast plakken en na het bakken til je de cake er zo uit aan de uitstekende flappen bakpapier.
  • Let op dat je enkel de oranje schil raspt, het wit van de sinaasappelschil is heel erg bitter. Ik gebruik hiervoor al jaren een rasp van Microplane. Topding!
  • Kokosroom koop je bij de toko of speciaalzaken óf je roomt het zelf af van een blik kokosmelk (17% vet, géén light). Zet het blik een nacht in de koelkast en de volgende dag als je het blik openmaakt zul je zijn dat kokoswater en -room gescheiden zijn, je kunt de room er dan zo vanaf scheppen.
  • Kokosolie kun je ook vervangen door een andere neutrale olie.
  • Appelciderazijn kun je ook vervangen door natuurazijn of citroensap

SINAASAPPEL CAKE BEWAREN

Cake blijft het lekkerst als je deze lauwwarm in vershoudfolie wikkelt en in een luchtdichte bak bewaart. Op deze manier kun je de cake tot vijf dagen buiten de koelkast bewaren.

Je kunt de cake ook invriezen op deze manier, zo blijft de sinaasappel cake wel drie maanden houdbaar. Ik vries cake het liefst per plakje in, dan hoef ik niet de gehele cake in één keer te ontdooien.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Sinaasappel cake met kardemom" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *