Een gezonde, vegan sinaasappel cake met kardemom. Een ontzettend lekker, makkelijk en glutenvrij cake recept uit het verantwoorde bakboek Zoet Zonder Suiker!
Sinaasappel cake met kardemom
Oh wat is ie lekker, deze sinaasappel cake met kardemom. Sinaasappel en kardemom combineren echt perfect samen in deze cake. Ze geven het baksel zowel een fruitig als een kruidig karakter, maar wel op een subtiele manier.
De cake is gemaakt met kokosolie, kokosroom, glutenvrije bloem en amandelmeel. Dat maakt het niet alleen een vegan cake recept, maar ook een glutenvrije cake. En vooral: ontzettend lekker!
Zoet zonder suiker
Het recept voor deze makkelijke sinaasappel cake is ontwikkeld door Kim Sue Palm, bekend van de Rotterdamse Sue Bakery (aanrader!), die het gezonde bakboek Zoet Zonder Suiker heeft uitgebracht.
Naast dit sinaasappel cake recept staan er nog veel meer lekkere en verantwoorde recepten in haar bakboek. Waaronder cakes, taarten, truffels, no-bake bites, koekjes en repen. Stuk voor stuk zijn het glutenvrije, lactosevrije en vegan recepten.
Als je meer wil weten over het bakboek Zoet Zonder Suiker, dan kun je het inkijkexemplaar bekijken of mijn uitgebreidere recensie teruglezen in het receptartikel voor haar vegan cheesecake met witte chocolade.
Gezonde vegan cake maken
Een gezonde vegan cake, dat klinkt als muziek in de oren toch? Het blijft natuurlijk wel een cake, dus 100% gezond zal het nooit worden, maar ik noem het daarom liever gezonder alternatief voor een gewone sinaasappel cake (iets te lang als titel voor een recept 😉 ). Er gaat hoeveelheid kokosbloesemsuiker in deze vegan cake, maar in verhouding veel minder dan we gewend zijn.
Om een lekkere vegan cake te bakken, gebruik je natuurlijk geen roomboter, maar olie. In dit recept is dat kokosolie, maar dit kun je ook prima vervangen door een andere neutrale olie. Om de eieren te vervangen vind je baking soda en appelciderazijn in het recept terug. Deze zijn noodzakelijk om de cake voldoende te laten rijzen met een luchtige vegan cake als resultaat.
Bakken met kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker heeft een lagere glycemische index dan witte kristalsuiker, waardoor je minder last zult hebben van een piek in je bloedsuikerspiegel (sugar rush). Ook is kokosbloesemsuiker niet geraffineerd, daardoor zijn er meer voedingsstoffen bewaard gebleven.
Suiker is suiker, maar je kunt kokosbloesemsuiker wel zien als een relatief minder ongezonde keuze. Lees meer over of kokosbloesemsuiker gezond is of niet.
Glutenvrije cake bakken
Deze sinaasappelcake met kardemom is volledig glutenvrij. Als je een glutenvrij cake recept gaat maken, dan is de kans groot dat je xanthaangom of arrowroot tussen de ingrediënten zult vinden. Deze twee ingrediënten worden gebruikt om de functie van de gluten te vervangen (samenhang en elasticiteit van het beslag).
Maar ga je deze glutenvrije cake bakken, dan heb je geen arrowroot of xanthaangom nodig! Dat komt doordat er glutenvrije bloem in de ingrediëntenlijst staat en daar wordt eigenlijk altijd xanthaangom of een dergelijk alternatief aan toegevoegd. Lekker makkelijk en laagdrempelig! Daar hou ik van.
Hoeft deze sinaasappel cake voor jou niet glutenvrij te zijn? Dan kun je de glutenvrije bloem simpelweg door ‘normale’ bloem vervangen.
Meer glutenvrije en suikervrije recepten
Als deze cake jou wel bevalt, dan heb ik nog een paar toppers voor je in de aanbieding:
- Mijn gezonde brownies (glutenvrij, lactosevrij en suikervrij)
- Suikervrije appelcake (ook glutenvrij!)
- Suikervrije pecan-rozijnen havermout koekjes (met steviala)
- Speculaas bananencake