Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

Zoetrecepten

De afgelopen tijd heb ik gesleuteld aan een recept voor gezonde brownies. Het bakken van lekkere zoete dingen, die toch verantwoord zijn, vind ik lastiger dan wanneer ik ongelimiteerd de suikerpot leeg kan scheppen. En dat maakt het ook juist een uitdaging!

Ik tuur eindeloos naar uiteenlopende recepten en leg dat weer naast mijn eigen ideeën. Na veel puzzelen probeerde ik mijn ultieme versie van gezonde brownies uit, met lof goedgekeurd door mijn kritische testpanel (lees: vriendinnen). De dadels zijn een natuurlijke vervanger voor de lading suiker die normaal gesproken in je brownies verdwijnt. En ook al zitten dadels ook vol met suiker, het komt niet in de buurt bij hetzelfde gewicht in geraffineerde suikers.

Had ik al verteld dat deze brownies ook glutenvrij, lactosevrij en vrij van toegevoegde vetten zijn? Dat komt omdat ik gebruik heb gemaakt van amandelmeel, dat maakt de brownies heerlijk klef, zoals het hoort. Appelmoes is een goede vervanger voor boter/olie in cakes e.d., dat zag je ook al voorbij komen in het recept voor skinny bramenmuffins met appel. Het was even een gokje, maar het pakt perfect uit in deze brownies. Voor de crunchy textuur zitten er grofgehakte hazelnoten door het beslag en op de pure chocoladetopping. De hazelnoten kun je ook door andere noten vervangen. Hele pure chocolade bevat natuurlijk wel een kleine hoeveelheid suiker, dus als je dit echt niet mag kun je deze skippen of in het geval van een lactose intolerantie vervangen door een lactosevrije variant.

Ook enthousiast geworden? Ga dan gauw aan de slag met deze gezondere brownies, want ze zijn een eitje om te maken en zó lekker! Bedenk wel dat je er nog steeds niet de hele bakvorm in één keer van leeg moet eten, maar het is een stuk gezonder alternatief op de klassieke, volvette brownies. Ga je toch liever voor die variant? Dan heb ik daar natuurlijk een een vet lekker recept voor.

Zoetrecepten

Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

Door | 30 minuten + baktijd | 15 personen

Dit heb je nodig

    • 250 gram ontpitte dadels
    • 250 ml ongezoete appelmoes
    • 75 gram cacaopoeder
    • 1 tl vanille aroma
    • 3 eieren
    • 150 gram amandelmeel
    • 1 tl bakpoeder
    • 150 gram hazelnoten
    • 150 gram extra pure chocolade

    En zo doe je het

    1. Week de ontpitte dadels 10 minuten in een bak met heet water. Doe de geweekte dadels hierna samen met de appelmoes in de blender en maal zo fijn mogelijk. Tip: schud tussendoor met de blender. Wel goed vasthouden ;).
    2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik in van 15 bij 25 cm en bekleed met bakpapier.
    3. Giet het mengsel in een beslag kom en mix hier het cacaopoeder en de vanille aroma doorheen. Mix vervolgens ook de eieren erdoorheen en wanneer deze goed zijn opgenomen ook het amandelmeel en bakpoeder.
    4. Hak de hazelnoten grof en zet 50 gram hiervan apart. Meng 100 gram door het beslag. Neem de bakvorm en giet hier het browniebeslag in. Zet de brownies voor 45 minuten in de voorverwarmde oven, maar dek de brownies na 25 minuten af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt.
    5. Laat de brownies hierna goed afkoelen. Smelt de pure chocolade au bain-marie, giet deze over de brownie, strijk glad en verdeel de overgebleven hazelnootjes erover. Laat de pure chocolade opstijven voor het aansnijden.
    6. Bewaar de brownies max. vijf dagen in een goed afgesloten bak of vries ze in.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    148 antwoorden op “Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

    1. Ik heb een lactose gluten suikervrij dieet . Ik heb ze nu al verschillende keren gemaakt. Heerlijk voor iedereen een traktatie . Ook makkelijk in te vriezen.

      Dank voor het delen

    2. Met deze brownies een groep grove bouwvakkers laten denken dat ze gewone gesuikerde brownies aten, hihi. Hadden ze nooit gedacht, helemaal goedgekeurd en direct de vraag naar meer. Helemaal top!

      1. Hi Gerdine, sorry voor mijn late reactie. De appelmoes in dit recept dient als vervanger voor een olie of boter, of je dit kunt vervangen door banaan durf ik niet zeker te zeggen. Ik ben natuurlijk wel erg nieuwsgierig naar het resultaat als je het uitprobeert!

        1. Ik ben ook nieuwsgierig naar het resultaat om de appelmoes door nog iets anders te vervangen 🙂 Ik vraag me af of je het ook door een groente kan vervangen. Ik ben al brownies met zoete aardappel en courgette tegengekomen, maar daarin werd toch nog kokosolie ofzo gedaan. Ik wil jouw recept wel eens proberen en de appelmoes door courgette (lekker ook een groente erin) en dan laat ik je weten wat het werd. Ik experimenteer graag ook in het maken van gezondere bakrecepten 😉

      1. Hi Eline, geen domme vraag hoor! Er zit inderdaad altijd suiker in chocolade, hoewel dit in hele pure chocolade niet veel is. Wat ik ermee heb bedoeld is dat ik het recept maak zonder zelf suiker toe te voegen en door gebruik te maken van zo natuurlijk/gezond mogelijke producten.

    3. Wauw, wat is dit smullen! ! ! ik heb deze brownies uitgedeeld op mijn stage en iedereen vond het verrukkelijk! Het recept is eenvoudig om te maken en de brownies zijn snel klaar. Ook lekker met cashewnoten en cocos vlokken.

    4. Als je aan dit recept nog een extra ei toevoegt en je klopt vrij lang dan is ie ook heerlijk als iets luchtigere chocoladetaart.

      Met walnotenmeel (reformwinkel) is ie trouwens ook erg lekker!!

    5. Wauw, met mijn ervaring op het gebied van suikervrij eten kan ik wel zeggen dat dit de lekkerste brownies zijn die ik ooit heb geproefd!

      Mag ik het recept op mijn blog (mrs-sweetless.com) zetten met uiteraard de vermelding van zoetrecepten.nl?

    6. Deze brownies worden ontzettend lekker maar…wat ik tóch jammer vind is dat je stelt dat ze suikervrij zijn. Dat is gewoonweg niet waar. In ‘suikervrije’ appelmoes zit zo’n 11 gram suiker (!), weliswaar uit de appels maar toch. Ook zit er in extra pure chocolade (ik heb gekozen voor 85% van AH) nog 11 gram per 100 gram. Alles bij elkaar eet je twee eetlepels suiker op. Zou je daar iets eerlijker over kunnen communiceren?

      1. Hi, dankjewel voor je reactie! Zoals in de begeleidende tekst wordt vermeld verwijs ik naar het niet toevoegen van geraffineerde suikers in de receptuur. Wat betreft de chocolade heb je gelijk dus hier heb ik tekst over toegevoegd. Wat betreft de appelmoes ben ik het met je oneens omdat dit over natuurlijke suikers gaat (geldt voor de dadels ook).

      1. Hi Astrid, pfoe dat durf ik niet zo te zeggen. Als je deze koolhydratentabel (http://www.koolhydratentabel.nl/) ernaast legt, kom ik op het volgende uit: 232,6 gram koolhydraten. Als je er vervolgens 24 stukjes van snijdt is dat 9,7 gram koolhydraten per stukje. Valt dat binnen het diabetes dieet?

        Uitsplitsing:
        dadels (83 gram) appelmoes (45) cacaopoeder (8 gram) 3 eieren (2,1 gram) amandelmeel (8 gram) hazelnoten (16 gram) pure chocolade (70,5 gram)

      1. Oei, dat is lastig. Je zou speltbloem kunnen gebruiken, dat is ook iets smeuïger, maar zal niet volledig bij de smeuïgheid van amandelmeel in de buurt komen ben ik bang. Als je de hazelnoten wilt vervangen kun je denken aan pure chocolate chips, zodat je toch nog een andere structuur hebt tussendoor, maar gezonder wordt het er daardoor niet op. Je kunt ook wat kokosschaafsel of rasp op de topping strooien! Hopelijk heb je wat aan deze tips.

      2. Havermeel vind ik ook prima en smakelijk. Soms kunnen er wel sporen van gluten in havermeel zitten dus wel even oppassen als je volledig glutenvrij moet eten.

    7. Zou je bakpoeder ook kunnen vervangen met verse gist? Zo ja, hoeveel gram zou dat dan moeten zijn?

      Ik wil dit recept heeeel graag uitproberen. Zit nu op een suikervrij dieet (met de uitzondering van fructose) en ik hoop echt dat ik suikervrije vanille-aroma (en appelmoes zonder toegevoegde suikers) kan vinden.

        1. Hi, bedankt voor je reactie! Ik heb em net gemaakt en je proeft inderdaad geen appelmoes, wel vind ik em een beetje aan de machtige kant maar toch wel lekker! Volgende keer iets minder cacao en minder chocola dan maar!

    8. schitterend recept, zo lekker! We zijn er hier allemaal enthousiast over!
      Nog een vraagje: hoe bewaar ik de brownies best? En hoe lang kan ik ze bewaren? bedankt alvast!

      1. Tof om te horen Inge! Je kunt ze zeker een week in een goed afgesloten bak bewaren, op een wat koelere plek, maar niet in de koelkast! En je kunt er ook een aantal invriezen natuurlijk 🙂

      1. Hi Charlotte, de Albert Heijn verkoopt amandelmeel! Ik koop het zelf meestal bij de toko. Het amandelmeel zorgt voor de lekkere smeuïge structuur, zoals dat hoort bij een echte brownie, dus ik zou geen gewoon meel gebruiken.

    9. Superleuk recept, net zoals zoveel dingen op deze site natuurlijk, ik las al dat met suikervrij word bedoeld geen toegevoegde suiker, maar dat vetvrij zou ik toch misschien weglaten omdat amandelmeel juist zo vet is, er chocolade in zit en eieren. Ik moet zeggen dat behalve de chocola het wel vooral om gezonde vetten gaat, dus dat is alsnog een plus!

      1. Hi, daar heb je gelijk in! Ik doel vooral op extra toegevoegde vetten, zoals olie of boter, die zitten er niet in. Net zoals ik geen extra suikers toevoeg, maar natuurlijke vervangers waar ook nog goede voedingsstoffen in zitten. Wat betreft de chocolade klopt het helemaal, die kan eventueel ook weggelaten worden 🙂

    10. Hooii, ziet er super lekker uit en ga het zeker snel maken! Alleen één vraagje, waar kan ik vanille aroma kopen? Bij de Tuinen hebben ze het niet, tenminste niet op internet gezien. Kan ik het in de supermarkt vinden?

        1. Kan ik ook vanille extract gebruiken? Dat heb ik namelijk wel. Wat is de verhouding dan? Ik heb namelijk ontzettend veel zin om dit in mijn net nieuwe keuken te gaan bakken.

    11. Hoi Mariette, ik heb het recept zondag gemaakt en vind ‘m erg lekker, dank je wel!
      Kun je mij aangeven hoeveel calorieën er ongeveer inzitten? Dan kan ik het zelf wel per stukje berekenen, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid stukjes. Alvast bedankt!

    12. Wow! Mega lekker, bedankt voor dit heerlijke recept! Heb de brownies vanmiddag gemaakt en de hele familie is er weg van! Dus het gaat rap op….. Stiekem een stukje nog ergens verstopt in een bakje, die is voor mij!

    13. Heb ze gemaakt voor de high tea ter ere van mijn verjaardag, iedereen vond ze heerlijk. Ik ga ze morgen maken voor moederdag met kokos ipv hazelnoten. Ben benieuwd 😉

    14. Wat een goed recept! Het was even wat werk, maar echt heel erg lekker. Ik heb de noten (mix van amandel, hazel, pecan en walnoten) erdoorheen gedaan ipv erop, en alleen gesmolten chocola bovenop (had eigenlijk verkeerd gelezen haha maar was erg lekker) Ik heb precies de baktijd aan gehouden maar vond hem vooral op dag 2 en 3 heeeel droog, op dag 4 zelfs het laatste stukje weggegooid 🙁 Zie nu dat je het kan invriezen, maar was mijn oven te warm of toch te lang erin? Echt een super recept en geweldige site! Ik ben fan 🙂

      1. Ah wat zonde! Bij mij bleef de brownie voor zeker een aantal dagen lekker smeuïg (daarna was ie op haha). Ik vermoed dat je oven dan misschien toch iets te hard is gegaan. Heb je hem wel goed luchtdicht bewaard? Het helpt ook altijd om hem niet al helemaal in stukjes te snijden als je hem voor het eerst eet, maar per keer het aantal stukjes dat je gaat eten er af te snijden. Thanks voor je berichtje 😊

    15. Heb hem eindelijk ook kunnen maken. Wat een geweldig recept!
      Bedankt; hij is heerlijk. Ik heb hem trouwens met mejouldadels gemaakt en de dadels niet geweekt, omdat deze toch al zacht zijn. Of heeft het weken nog een andere functie?
      Groetjes Adriana

    16. Wat een heerlijk recept! Ik kan er maar moeilijk vanaf blijven, maar hij is toch echt bedoeld voor mijn verjaardag zaterdag. Hoop dat hij dan nog net zo smeuïg is als nu 🙂

    17. zonet gemaakt
      ik weet niet wat we verkeerd hebben gedaan
      maar hij is taai en niet bepaald lekker
      enorm balen!
      voor ons niet herhaling vatbaar, maar hebben hem helaas weggegooid

    18. Gisteren gemaakt, met kokosmeel, want amandelmeel had ik niet in huis. Oei, dan is 45 minuten in de oven écht te lang. Hij werd zeer machtig en ik moet ook even wennen aan de wat fruitige smaak. Ik moet nog even wat sleutelen aan de ingredienten die ikzelf ga gebruiken, want nadat de kids de chocola en nootjes van de bovenkant af hadden gelikt (hihi) bleef de bodem netjes liggen.

    19. Hallo Mariette
      De brownies wil ik morgen gaan maken maar wat voor bakblik kan ik het beste gebruiken?
      Vind het wel fijn als ze er ook uit zien als brownies en niet zo plat worden als een koekje omdat ik een maatje te groot heb gebruikt 😉

    20. Net geprobeerd en het is zeer lekker. Als echte chocoholic ben ik er verzot van. Mijn vriend deinst terug bij het horen dat er appelmoes en dadels in zitten maar de kindjes zullen hem wel overtuigen 😁

    21. Miljaar da s lekker! Ze zitten net in de oven. Maar zelfs het deeg is niet te versmaden overheerlijk! Ik heb banaan ipv appelmoes gebruikt. Ben benieuwd of lukt in de oven!

    22. Heb perongeluk zelfrijzend amandelmeel gekocht in plaats van gewoon meel… Kan ik dan gewoon het bakpoeder weglaten? Of zijn de verhoudingen dan anders?

    23. Hai! Ik heb ze ook gemaakt met kokosmeel, echt fantastisch, want er was iemand met zowel gluten,- als lactoseintolerantie. Het was een feestje! Dank! Groetjes Mirja.

    24. Ik heb deze brownies ook gemaakt, maar er is 1 probleem. Het is veel te lekker, waardoor ik er meerdere stukjes tegelijk van neem 😉. Zo is het toch niet echt gezond meer! Ik heb trouwens in plaats van gesmolten chocolade als topping, de chocolade in stukjes gehakt en door het beslag geschept. De brownie is hierdoor wat zoeter en heerkijk smeuïg geworden! Ik kan bijna niet geloven dat er in plaats van suiker en boter gebruik is gemaakt van dadels en appelmoes! Je proeft ze er helemaal niet in terug. Wel is de brownie zoet genoeg en smeuïg doordat amandelmeel nog vet bevat. Voor herhaling vatbaar! Van alle recepten die ik van internet pluk, zijn die van jou toch iedere keer weer de beste!

    25. Wauw ik had niet verwacht dat het zo lekker is! Hij is bij mij wel super smeuïg waardoor het op sommige delen meer chocolade pudding lijkt, maar niet minder lekker natuurlijk. Ik ga er denk brownie bolletjes van maken met een jasje van noten. Als ik hem langer zou bakken wordt hij dan minder smeuïg of maakt dat geen verschil? En hoe komt het dat ik de brownie niet in de koelkast kan bewaren?

      1. Hi Simone, superleuk dat je ‘m zo lekker vindt! Zo te horen mag ‘ie inderdaad nog wel wat langer in de oven, niet te lang want dan wordt het droog. Ik adviseer nooit om brownies of cake in de koelkast te bewaren, omdat het dan ook uitdroogt. Invriezen kan natuurlijk wel!

    26. Hier is niks gezonde aan, het is alleen iets minder ongezond. Als je het ‘gezonde’ brownies noemt geef je mensen het idee dat ze dit elke dag voor ontbijt kunnen eten.

      1. Gelukkig noem ik het nergens ontbijtbrownies, dus ik motiveer mensen op geen enkele manier om deze brownies elke dag als ontbijt te eten. Het is een gezondere vervanging voor de volvette, klassieke brownies en zo hoor ik ook van iedereen terug dat ze ervan genieten.

    27. Ik reageer normaal niet echt op recepten die ik uitprobeer via internet, maar ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk van de smaak van deze ‘gezonde’ brownies. Ik proef inderdaad de dadels en appelmoes totaal niet terug. Ga zeker deze website nog even verder doorspitten!

    28. Heb het recept net gemaakt, super lekker! Maat ik vraag me af, hoeveel scheelt het eigenlijk in calorieën ongeveer? Want in dadels zitten ook best veel suikers. Scheelt het wel iets of zijn het ongeveer evenveel calorieën als in normale brownies? Groetjes!

      1. Ik bereken eigenlijk nooit calorieën! Maar ik bekijk het zo: in 100 gram suiker zit 400 calorieën en in 100 gram dadels maar 250 – 300 (afhankelijk van je bron..), daarnaast bevatten dadels nog wel vezels en mineralen én geeft het een lekkere smeuïge structuur aan je brownie.

      1. In mijn tekst staat overigens: “Hele pure chocolade bevat natuurlijk wel een kleine hoeveelheid suiker, dus als je dit echt niet mag kun je deze skippen of in het geval van een lactose intolerantie vervangen door een lactosevrije variant.”

    29.  The Food and Drug Administration heeft onlangs een rapport vrijgegeven met de onderzoeksresultaten van diverse pure chocoladesoorten. Een schokkende 61% (!) van de 94 repen die zijn getest blekken melk te bevatten. Zelfs de varianten waar duidelijk ‘vegan’, ‘zuivelvrij of ‘lactosevrij’ op de verpakking prijkte. Je zou denken dat je daar op moet kunnen vertrouwen.

    30. ik heb het nu al op verschillende manieren gemaakt.
      bij gebrek aan voldoende dadels heb ik banaan toegevoegd. ook lekker.
      bij gebrek aan appelmoes, heb ik een appel gepureerd in de blender. ook heb ik kokosolie toegevoegd.
      kokos snippers en verschillende noten.
      zonder chocolade gesmolten op de bovenkant maar wel grove stukken erin. makkelijker meenemen. met ameretto toegevoegd ipv vanille aroma.
      variaties genoeg.

    31. De brownie is heerlijk! Ik heb hem al eerder gemaakt! Dankjewel voor dit heerlijke recept. Je hoort ook wel dat mensen een avocado aan de brownie toevoegen. Zou dat met dit recept ook kunnen?

      1. Goede vraag! Er gaat al geen vet in dit recept dus het is niet echt nodig. Als je ‘m zoet genoeg of zelfs te zoet vind, zou je eens 50 gram dadels weg kunnen laten en 100 gram avocado toe kunnen voegen. Ik ben wel benieuwd!

    32. Echt een heel erg lekker recept, nu al meerdere keren gemaakt en elke keer succes. Mijn man vindt ze zelfs schandelijk lekker :). Wel een kleine waarschuwing voor diegenen zoals ik die erg op de calorieën moeten letten, het blijft een caloriebom helaas. Uit een baksel haal ik 16 stukjes (ongeveer 50gr per stuk), als ik dit recept volg kom ik uit op 264 calorieen p/st. Even ter vergelijking met een gewone suikerige brownie, die zijn ongeveer 242 per stuk van 50gr.
      Omdat ik het recept iets had aangepast, 110 gr walnoten ipv de hazelnoten en 50 gr extra pure chocoladedrops erdoorheen gemixed kom ik uit op de 220. Ik probeer nu dit recept met speltmeel ipv amandelmeel en 50 gram minder dadels, dan zijn ze 175 calorieen p/st. Dan zijn ze natuurlijk niet meer glutenvrij. Nog steeds stevig maar ja, het is natuurlijk ook een tussendoortje!

    33. De blender vond ik echt een crime, doordat er geen vocht in zit zakt het onvoldoende naar de bodem en blijf je maar schudden. Tip: met een goede staafmixer gaat het veel makkelijker.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.