Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

Zoetrecepten

Je leest het goed: deze gezonde brownies zijn vetvrij, suikervrij, glutenvrij, lactosevrij én superlekker en makkelijk om te maken!

Gezonde brownies bakken

De afgelopen tijd heb ik gesleuteld aan een recept voor gezonde brownies. Het bakken van lekkere zoete dingen, die toch verantwoord zijn, vind ik lastiger dan wanneer ik ongelimiteerd de suikerpot leeg kan scheppen. En dat maakt het ook juist een uitdaging!

Ik tuur eindeloos naar uiteenlopende recepten en leg dat weer naast mijn eigen ideeën. Zo zag ik in veel gezondere brownie recepten bananen en dadels gebruikt worden, of vervangers van geraffineerde suikers (palmsuiker, kokosbloesemsuiker). Zelfs courgette als ingrediënt passeerde de revue. Hmm.

Suikervrije brownies (zonder geraffineerde suiker!)

Na veel puzzelen probeerde ik mijn ultieme versie van gezonde brownies uit, met lof goedgekeurd door mijn kritische testpanel (lees: vriendinnen). Deze brownies zijn niet alleen zonder geraffineerde suikers, maar ook zonder andere toegevoegde suikers.

De dadels zijn een natuurlijke vervanger voor de lading suiker die normaal gesproken in je brownies verdwijnt. En ook al zitten dadels ook vol met suiker, het komt niet in de buurt bij hetzelfde gewicht in geraffineerde suikers.

Wist je trouwens dat dit recept ook in mijn verantwoorde bakboek PUUR ZOET te vinden is? Daarin vind je nog veel meer van dit soort recepten!

Gezonde brownies - dadels

Glutenvrije brownies & lactosevrije brownies

En ohja, had ik al verteld dat deze brownies ook glutenvrij, vetvrij en als je wilt ook lactosevrij zijn? Ik maakte deze brownies dus zonder boter, maar ook zonder olie. En dat kon omdat ik gebruik heb gemaakt van amandelmeel en appelmoes. Amandelen zijn rijk aan vetten van nature en maken de brownies heerlijk klef, zoals het hoort. Appelmoes is een goede vervanger voor boter/olie in cakes e.d., dat zag je ook al voorbij komen in het recept voor skinny bramenmuffins met appel.

Het was even een gokje, maar het pakt perfect uit in deze brownies. Voor de crunchy textuur zitten er grofgehakte hazelnoten door het beslag en op de pure chocoladetopping. De hazelnoten kun je bijvoorbeeld ook vervangen voor amandelen, pecannoten of walnoten. Hele pure chocolade bevat natuurlijk wel een kleine hoeveelheid suiker, dus als je dit echt niet mag kun je deze skippen of in het geval van een lactose intolerantie vervangen door een lactosevrije variant.

gezonde brownies bakken

Ook enthousiast geworden? Ga dan gauw aan de slag met deze gezonde brownies, want ze zijn een eitje om te maken! 

Hou je het toch liever bij de oude vertrouwde brownies met suiker en boter? Probeer dit fijne brownierecept dan eens uit. 

Zoetrecepten

Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

Door |

Dit heb je nodig

  • 250 gram ontpitte dadels
  • 250 milliliter ongezoete appelmoes
  • 75 gram cacaopoeder
  • Theelepel vanille aroma
  • 3 eieren
  • 150 gram amandelmeel
  • Theelepel bakpoeder
  • 150 gram hazelnoten
  • 150 gram extra pure chocolade

En zo doe je het

  1. Week de ontpitte dadels 10 minuten in een bak met heet water. Doe de geweekte dadels hierna samen met de appelmoes in de blender en maal zo fijn mogelijk. Tip: schud tussendoor met de blender. Wel goed vasthouden ;).
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik in van 15 bij 25 cm en bekleed met bakpapier.
  3. Giet het mengsel in een beslag kom en mix hier het cacaopoeder en de vanille aroma doorheen. Mix vervolgens ook de eieren erdoorheen en wanneer deze goed zijn opgenomen ook het amandelmeel en bakpoeder.
  4. Hak de hazelnoten grof en zet 50 gram hiervan apart. Meng 100 gram door het beslag. Neem de bakvorm en giet hier het browniebeslag in. Zet de brownies voor 45 minuten in de voorverwarmde oven, maar dek de brownies na 25 minuten af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt.
  5. Laat de brownies hierna goed afkoelen. Smelt de pure chocolade au bain-marie, giet deze over de brownie, strijk glad en verdeel de overgebleven hazelnootjes erover. Laat de pure chocolade opstijven voor het aansnijden.
  6. Bewaar de brownies max. vijf dagen in een goed afgesloten bak of vries ze in.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 110

107 antwoorden op “Gezonde brownies: glutenvrij, suikervrij, vetvrij én lactosevrij

    1. Hi Mariëtte,

      Dankjewel voor dit recept. Je zegt vetvrij, maar volgens mij zit in amandelmeel redelijk wat vet. Heb je wellicht een alternatief voor amandelmeel?

      Groet, Hendrik

      1. Daarmee bedoel ik (zoals uitgelegd in de tekst) dat er geen toegevoegde vetten of suikers in zitten en op deze wijze direct uit de pure ingrediënten komt. Zonder een zekere vorm van vet of suiker helaas geen brownies.

  1. Ik heb een lactose gluten suikervrij dieet . Ik heb ze nu al verschillende keren gemaakt. Heerlijk voor iedereen een traktatie . Ook makkelijk in te vriezen.

    Dank voor het delen

  2. Met deze brownies een groep grove bouwvakkers laten denken dat ze gewone gesuikerde brownies aten, hihi. Hadden ze nooit gedacht, helemaal goedgekeurd en direct de vraag naar meer. Helemaal top!

    1. Hi Gerdine, sorry voor mijn late reactie. De appelmoes in dit recept dient als vervanger voor een olie of boter, of je dit kunt vervangen door banaan durf ik niet zeker te zeggen. Ik ben natuurlijk wel erg nieuwsgierig naar het resultaat als je het uitprobeert!

  3. Ik heb ze gisteren gemaakt en vandaag op werk uitgedeeld. Iedereen vond ze lekker. Natuurlijk ikzelf ook. En dat zonder bergen suiker, heerlijk 🙂

    1. Hi Eline, geen domme vraag hoor! Er zit inderdaad altijd suiker in chocolade, hoewel dit in hele pure chocolade niet veel is. Wat ik ermee heb bedoeld is dat ik het recept maak zonder zelf suiker toe te voegen en door gebruik te maken van zo natuurlijk/gezond mogelijke producten.

  4. Welke chocolade gebruiken jullie? Volgens de verpakking kan chocolade namelijk nog altijd sporen van zowel gluten als lactose bevatten.

  5. Wauw, wat is dit smullen! ! ! ik heb deze brownies uitgedeeld op mijn stage en iedereen vond het verrukkelijk! Het recept is eenvoudig om te maken en de brownies zijn snel klaar. Ook lekker met cashewnoten en cocos vlokken.

  6. Als je aan dit recept nog een extra ei toevoegt en je klopt vrij lang dan is ie ook heerlijk als iets luchtigere chocoladetaart.

    Met walnotenmeel (reformwinkel) is ie trouwens ook erg lekker!!

    1. Of met maismeel! Gaat ook prima, als de winkel geen amandelmeel heeft😉
      En had te weinig dadels gekocht, 150 gr. Maar ze waren overheerlijk!!

  7. Wauw, met mijn ervaring op het gebied van suikervrij eten kan ik wel zeggen dat dit de lekkerste brownies zijn die ik ooit heb geproefd!

    Mag ik het recept op mijn blog (mrs-sweetless.com) zetten met uiteraard de vermelding van zoetrecepten.nl?

  8. Deze brownies worden ontzettend lekker maar…wat ik tóch jammer vind is dat je stelt dat ze suikervrij zijn. Dat is gewoonweg niet waar. In ‘suikervrije’ appelmoes zit zo’n 11 gram suiker (!), weliswaar uit de appels maar toch. Ook zit er in extra pure chocolade (ik heb gekozen voor 85% van AH) nog 11 gram per 100 gram. Alles bij elkaar eet je twee eetlepels suiker op. Zou je daar iets eerlijker over kunnen communiceren?

    1. Hi, dankjewel voor je reactie! Zoals in de begeleidende tekst wordt vermeld verwijs ik naar het niet toevoegen van geraffineerde suikers in de receptuur. Wat betreft de chocolade heb je gelijk dus hier heb ik tekst over toegevoegd. Wat betreft de appelmoes ben ik het met je oneens omdat dit over natuurlijke suikers gaat (geldt voor de dadels ook).

  9. Hoi Mariette,
    Kan jij inschatten hoeveel koolhydraten dit recept bevat? Ik wil het graag voor iemand maken met diabetes. Bedankt!

    1. Hi Astrid, pfoe dat durf ik niet zo te zeggen. Als je deze koolhydratentabel (http://www.koolhydratentabel.nl/) ernaast legt, kom ik op het volgende uit: 232,6 gram koolhydraten. Als je er vervolgens 24 stukjes van snijdt is dat 9,7 gram koolhydraten per stukje. Valt dat binnen het diabetes dieet?

      Uitsplitsing:
      dadels (83 gram) appelmoes (45) cacaopoeder (8 gram) 3 eieren (2,1 gram) amandelmeel (8 gram) hazelnoten (16 gram) pure chocolade (70,5 gram)

  10. Ik ben allergisch voor noten. Heb je ideeen voor dit recept met ander meel dan amandelmeel en een alternatief voor hazelnoten?

    1. Oei, dat is lastig. Je zou speltbloem kunnen gebruiken, dat is ook iets smeuïger, maar zal niet volledig bij de smeuïgheid van amandelmeel in de buurt komen ben ik bang. Als je de hazelnoten wilt vervangen kun je denken aan pure chocolate chips, zodat je toch nog een andere structuur hebt tussendoor, maar gezonder wordt het er daardoor niet op. Je kunt ook wat kokosschaafsel of rasp op de topping strooien! Hopelijk heb je wat aan deze tips.

  11. Zou je bakpoeder ook kunnen vervangen met verse gist? Zo ja, hoeveel gram zou dat dan moeten zijn?

    Ik wil dit recept heeeel graag uitproberen. Zit nu op een suikervrij dieet (met de uitzondering van fructose) en ik hoop echt dat ik suikervrije vanille-aroma (en appelmoes zonder toegevoegde suikers) kan vinden.

    1. Oef, ik durf niet te zeggen of je dit ook met verse gist kunt doen, daar heb ik weinig ervaring mee.

      Wat betreft het vanille aroma kun je ook altijd nog overwegen om deze zelf te maken met wat wodka en een vanille stokje! 🙂

      1. Hi, bedankt voor je reactie! Ik heb em net gemaakt en je proeft inderdaad geen appelmoes, wel vind ik em een beetje aan de machtige kant maar toch wel lekker! Volgende keer iets minder cacao en minder chocola dan maar!

  12. schitterend recept, zo lekker! We zijn er hier allemaal enthousiast over!
    Nog een vraagje: hoe bewaar ik de brownies best? En hoe lang kan ik ze bewaren? bedankt alvast!

    1. Tof om te horen Inge! Je kunt ze zeker een week in een goed afgesloten bak bewaren, op een wat koelere plek, maar niet in de koelkast! En je kunt er ook een aantal invriezen natuurlijk 🙂

  13. Ik kan nergens amandelmeel vinden, waar koop je dat? En kan anders ook zelfrijzend bakmeel of gewoon bloem gebruiken?

    1. Hi Charlotte, de Albert Heijn verkoopt amandelmeel! Ik koop het zelf meestal bij de toko. Het amandelmeel zorgt voor de lekkere smeuïge structuur, zoals dat hoort bij een echte brownie, dus ik zou geen gewoon meel gebruiken.

  14. Superleuk recept, net zoals zoveel dingen op deze site natuurlijk, ik las al dat met suikervrij word bedoeld geen toegevoegde suiker, maar dat vetvrij zou ik toch misschien weglaten omdat amandelmeel juist zo vet is, er chocolade in zit en eieren. Ik moet zeggen dat behalve de chocola het wel vooral om gezonde vetten gaat, dus dat is alsnog een plus!

    1. Hi, daar heb je gelijk in! Ik doel vooral op extra toegevoegde vetten, zoals olie of boter, die zitten er niet in. Net zoals ik geen extra suikers toevoeg, maar natuurlijke vervangers waar ook nog goede voedingsstoffen in zitten. Wat betreft de chocolade klopt het helemaal, die kan eventueel ook weggelaten worden 🙂

  15. Hooii, ziet er super lekker uit en ga het zeker snel maken! Alleen één vraagje, waar kan ik vanille aroma kopen? Bij de Tuinen hebben ze het niet, tenminste niet op internet gezien. Kan ik het in de supermarkt vinden?

      1. Kan ik ook vanille extract gebruiken? Dat heb ik namelijk wel. Wat is de verhouding dan? Ik heb namelijk ontzettend veel zin om dit in mijn net nieuwe keuken te gaan bakken.

  16. Hoi Mariette, ik heb het recept zondag gemaakt en vind ‘m erg lekker, dank je wel!
    Kun je mij aangeven hoeveel calorieën er ongeveer inzitten? Dan kan ik het zelf wel per stukje berekenen, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid stukjes. Alvast bedankt!

    1. Hi Rosita, ik reken zelf niet in calorieën, maar in het gebruik van natuurlijke en zo gezond mogelijke ingrediënten. Ik moet je het antwoord dus schuldig blijven 🙂

  17. Wow! Mega lekker, bedankt voor dit heerlijke recept! Heb de brownies vanmiddag gemaakt en de hele familie is er weg van! Dus het gaat rap op….. Stiekem een stukje nog ergens verstopt in een bakje, die is voor mij!

  18. Heb ze gemaakt voor de high tea ter ere van mijn verjaardag, iedereen vond ze heerlijk. Ik ga ze morgen maken voor moederdag met kokos ipv hazelnoten. Ben benieuwd 😉

  19. Wat een goed recept! Het was even wat werk, maar echt heel erg lekker. Ik heb de noten (mix van amandel, hazel, pecan en walnoten) erdoorheen gedaan ipv erop, en alleen gesmolten chocola bovenop (had eigenlijk verkeerd gelezen haha maar was erg lekker) Ik heb precies de baktijd aan gehouden maar vond hem vooral op dag 2 en 3 heeeel droog, op dag 4 zelfs het laatste stukje weggegooid 🙁 Zie nu dat je het kan invriezen, maar was mijn oven te warm of toch te lang erin? Echt een super recept en geweldige site! Ik ben fan 🙂

    1. Ah wat zonde! Bij mij bleef de brownie voor zeker een aantal dagen lekker smeuïg (daarna was ie op haha). Ik vermoed dat je oven dan misschien toch iets te hard is gegaan. Heb je hem wel goed luchtdicht bewaard? Het helpt ook altijd om hem niet al helemaal in stukjes te snijden als je hem voor het eerst eet, maar per keer het aantal stukjes dat je gaat eten er af te snijden. Thanks voor je berichtje 😊

  20. Heb hem eindelijk ook kunnen maken. Wat een geweldig recept!
    Bedankt; hij is heerlijk. Ik heb hem trouwens met mejouldadels gemaakt en de dadels niet geweekt, omdat deze toch al zacht zijn. Of heeft het weken nog een andere functie?
    Groetjes Adriana

  21. Wat een heerlijk recept! Ik kan er maar moeilijk vanaf blijven, maar hij is toch echt bedoeld voor mijn verjaardag zaterdag. Hoop dat hij dan nog net zo smeuïg is als nu 🙂

  22. Hey! Zou dit recept graag klaarmaken voor mijn verjaardag, maar lust geen dadels. Smaak je deze of waarmee kan ik ze het best vervangen? Bedankt!

  23. zonet gemaakt
    ik weet niet wat we verkeerd hebben gedaan
    maar hij is taai en niet bepaald lekker
    enorm balen!
    voor ons niet herhaling vatbaar, maar hebben hem helaas weggegooid

  24. Het lijkt me een heerlijk recept en top als je gezond wil snoepen! Nu is mijn vraag of ik het amandelmeel ook door kokosmeel zou kunnen vervangen?

  25. Gisteren gemaakt, met kokosmeel, want amandelmeel had ik niet in huis. Oei, dan is 45 minuten in de oven écht te lang. Hij werd zeer machtig en ik moet ook even wennen aan de wat fruitige smaak. Ik moet nog even wat sleutelen aan de ingredienten die ikzelf ga gebruiken, want nadat de kids de chocola en nootjes van de bovenkant af hadden gelikt (hihi) bleef de bodem netjes liggen.

  26. Zou ik dit ook kunnen maken Coco’s/Rijst/Kikkererwt of mais meel ? Amandelmeel hebben ze hier jammer genoeg niet 🙁

  27. Hallo Mariette
    De brownies wil ik morgen gaan maken maar wat voor bakblik kan ik het beste gebruiken?
    Vind het wel fijn als ze er ook uit zien als brownies en niet zo plat worden als een koekje omdat ik een maatje te groot heb gebruikt 😉

  28. Net geprobeerd en het is zeer lekker. Als echte chocoholic ben ik er verzot van. Mijn vriend deinst terug bij het horen dat er appelmoes en dadels in zitten maar de kindjes zullen hem wel overtuigen 😁

  29. Hey ik ben benieuwd kan je ook gewone bloem gebruiken plaatsvan amandelmeel of een combinatie? want we hebben nog wel wat amandelmeel liggen maar het is zo duur.

    1. Nee, dan krijg je helaas niet dezelfde soort smeuïge brownie. Dat komt nou juist door het amandelmeel. Het is inderdaad erg duur 🙁

    1. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar het lijkt me dat het wel kan. Het zal dan eerder cake worden dan brownies, omdat zelfrijzend amandelmeel voornamelijk bloem bevat en een kleiner aandeel amandelmeel.